2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Sikeresen zárult a 2018-2019-es tanév is

Bérmentesen ingázhattak a 2018-2019-es tanévben, azok a Beszterce-Naszód megyei diákok, akik a magyar nyelven történő oktatást választották. A program keretén belül a bentlakás költségeit is fedezték azoknak, akik a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumot választották líceumi tanulmányaik befejezése végett. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2018. szeptember 10-től kezdődően érvénybe léptette azt a projektet, melynek célja csökkenteni az iskolai költségeket a szülők számára, valamint tudtára adni minden magyar vagy vegyes családban elő szülőnek és fiatalnak, hogy milyen előnyökkel jár az, ha tanulmányaikat az óvodától az egyetemig anyanyelvükön végzik.

Beszterce-Naszód megye azon romániai szórvány megyék egyike, amely magas szintű, minőségi, magyar oktatással rendelkezik. Jelen pillanatban a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumban 270 diák részesül magyar nyelven történő oktatásban. Az itt tanuló diákok a megye különböző pontjaiból érkeznek: Szentmáté, Mezőköbölkút, Magyardécse, Cegőtelke stb. és természetesen Beszterce városából. A bethleni Gheorghe Silași Általános Iskolában 98 diák tanul, akik Bethlen városának környező településeiről ingáznak.

A program a következő falvakról érkező gyerekeknek biztosítja a bérmentes ingáztatást:

  • Sófalva, Cegőtelke, Szentmáté, Újős, Tacs településekről 61 napi ingázó diák Besztercére, 2 hétvégi ingázó Óradnáról és Magyarborzásról Besztercére;
  • 33 napi ingázó diák Bethlenbe Árpástó, Retteg, Somkerék, Sajószentandrás, Négerfalva, Szeszárm, Veresegyháza és Almásmálom településekről;
  • 6 diáknak oldotta meg a szövetség a napi ingáztatását bérmentesen a vicei Dsida Jenő Általános Iskolába Kékes, Magyarborzás, Mezőveresegyháza településekről, miután Kékes község polgármestere anyagi források hiányára hivatkozva nem tudta mindezt vállalni.

A bentlakás költségét is sikerült fedezni 18 személy számára. A besztercei Református Egyházközség által működtetett Gyülekezeti Központban (Beszterce, Hajnal utca, 7 szám) szállás és napi háromszoros étkezési lehetőség adatik a magyar gyermek számára, akik középiskolai szinten magyar anyanyelvű oktatásban részesülnek Besztercén, mindezek meditáción is részt vehetnek minden nap, pedagógus felügyelete alatt.  Ugyanakkor 15 bentlakó diák számára a hétvégi ingázás is biztosított, péntek délután hazaszállítják, valamint vasárnap délután visszahozzák őket a bentlakásba.

Összegezve tehát 117 diák részesült havi, illetve hétvégi ingázástatásban, valamint 18 személy ingyenes teljes bentlakási ellátásban: napi háromszoros étkeztetés, szállás, meditáció, stb.

Abban az esetben, ha a magyar diákok nem szülőföldjükön tanulnak tovább, annak az esélye, hogy ott alapítsanak magyar családot és gyarapítsák nemzetünket, ahol az őseik tették, egyre kevesebb. Sőt, erre az elmúlt 28 esztendő a bizonyíték, azaz a 90-es évek elején Beszterce-Naszód megyében közel 20 ezren vallották magukat magyarnak, most pedig alig 14 ezren. Ennek egyik fő oka az, hogy a fiatalok nem itthon tanulnak és nem érik meg bennük az a gondolat, hogy nekünk itt kell megőrizni az őseink által ránk bízott spirituális, kulturális és anyagi örökséget.

Megyénkben a középiskolai oktatásnak csak az Andrei Mureșanu Főgimnáziumban van jövője. Itt évfolyamonként 2-2 osztály működik, az egyik Termeszéttudomány, a másik Társadalomtudomány szakkal.

A statisztikai adatokat összehasonlítva ugyanakkor észlelhető, hogy minden ciklus váltásánál nagy a veszteség. A pozitív különbség óvoda és elemi között azzal magyarázható, hogy nagyon sok helyen nincs magyar óvoda a kis létszám miatt, illetve azzal, hogy az óvoda nem kötelező. Azonban hosszú távon ez az óvodai hiány az elemisek drasztikus csökkenéséhez vezet majd.  

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete megragad minden olyan támogatási lehetőséget, amely által kedvezőbbé és vonzóbbá teszi a megyében elő magyar szülők és gyerekek számára az iskolát. Ilyen például a bentlakás és az ingáztatás bérmentesen, amely folytatódik a 2019-2020-as tanévben is, a szeptembertől induló délutáni foglalkozás Besztercén és Bethlenbe a 0-IV. osztályosok számára, az iskolatáska program, amely által azok a gyerekek, akik előszőr lépik át az iskola küszöbét, alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát kapnak ajándékba, valamint sok érdekes tevékenység.

         A program megvalósításáért köszönet jár Kelemen Hunor, szövetségi elnöknek, Oltean Csongor, MIÉRT elnöknek és Décsei Atilla, megyei elnöknek a közbenjárásért, valamint a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásért. A program színvonalasabb lett, hiszen tehetséggondozás szempontjából számos tevékenységet tudtunk megvalósítani az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Tehetség Program támogatásával.