2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
3°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

2013

Besztercei MADISZ beszámoló

Február 8-án újabb télűző mulatságot szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ az Elektrotechnikai Líceum éttermében. A már hagyományossá vált Farsangi Batyus Bál 20:00 órakor vette kezdetét, amelyen közel 150 jó kedvet szerető vett részt. A jó hangulatot ez alkalommal a Selena együttes teremtette meg.

Február 14-16 között az Európai Parlamenti választásokra készülve képzésen vettek részt a besztercei MADISZ fiataljai, Máriavölgyön (Beszterce-Naszód megye). A képzés során a fiatalok számára megadatott az alaklom, hogy ízelítőt kapjanak a politikából, megértsék, valamint közelebb kerüljenek hozzá.

Február – Március hónapok folyamán a besztercei MADISZ intenzíven bekapcsolódott az RMDSZ európai parlamenti választáson való indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtésébe. Beszterce-Naszód megye 3690 aláírással járult hozzá az országos kosárhoz.

Március 11-én Kokárdakészítő workshop a besztercei Magyar Házban. A fiatal MADISZ csapata egy délután folyamán közel 100 kokárdát készített el saját kezűleg, amelyeket átadtak a március 15-én megszervezett Kokárdás Bulin, Nemzeti Ünnepünk alkalmával. Ezáltal sikerült tematikus hangulatot varázsolni a teremben.

Március 13-án megszerveztük a III. Kokárdás bulit Besztercén, a Rebrisoreana Vendéglőben. Együtt ünnepeltük nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát és azt, hogy magyarok vagyunk.

Március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére közösen az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével megemlékező ünnepséget szerveztünk a Beszterce városi kulturális központ ideiglenes dísztermében. Ez alkalommal hivatalosan felavatták a Léstyán József Besztercei Magyar Könyvtár nevet viselő magyar könyvtárat a besztercei Magyar Házban. A könyvtár azóta is folyamatos bővülés alatt áll.

Április 11-én megszerveztük az első MADISZ Biciklitúrát Besztercén. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos manapság az egészséges életmód, mennyire fontos a mozgás, hiszen nap mint nap azt halljuk, hogy naponta mozogjunk, továbbá az is, hogy minél több lehetőséget megragadjunk, hogy megmozgassuk, összerázzuk a Beszterce-Naszód megyei magyarokat.

Április 24-én elindítottuk az Örökségünk Őrei programot megyénkben. Örökségvédő szerepet vállalt a Besztercei MADISZ és a Besztercei Magyar Diáktanács, akik az alsóilosvai Hye-kastély védelmezőjévé válltak. A kastély udvarára a fiatalok egy négynyelvű táblát állítottak, melyen olvasható a kastély története magyarul, románul, németül és angolul. Továbbá elültettek egy fenyőfát, rózsabokrokat és egy vetélkedőt, valamint kulturális ünnepséget is szerveztek a Vadrózsa néptánccsoport fellépésevel, Hegedüs Csilla, a program kezdeményezője jelenlétében.

 Április – Május hónapok folyamán a besztercei MADISZ aktívan részt vesz az Európai Parlamenti választások lebonyolításában: házalás, plakátolás, szórólapozás, sajtó, események lebonyolítása stb.

Május 18-án a MADISZ tagjai, az RMDSZ-vel ismét megszervezik a XIV. Besztercei Magyar Majálist a város gyűjtőtavának szabadidőparkjában, amelyet az eddigi legsikeresebbnek lehet elkönyvelni. Az eseményen jelen volt Winkler Gyula, EP képviselő. Sportvetélkedők, magyaros ételek, játékok, egésznapos programon vehettek részt a jelenlevők, az esti hangulatot a Selena együttes teremtette meg.

Június 14-én a besztercei MADISZ csapatának közreműködésével sikeresen zajlott le a besztercei Magyar Ház napja immár harmadik alkalommal. Ez alkalommal is színes programösszeállítással vártuk az érdeklődőket: fotókiállítás, gyermekfoglalkozások, kézműves műhelyek, bábszínház, gasztroverseny, kultúrális műsor és esti koncert. A besztercei Magyar Ház 13. működési évét töltötte.

Július 5-6 között a horgászatkedvelők számára szervezte meg a besztercei MADISZ az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet közreműködésével a III. MADISZ Horgászversenyt Tacson, ahova ez alkalommal 9 csapat nevezett be. A legjobb három csapatot, akik a legnagyobb halmennyiséget kifogták, díjaztuk, sőt egyéni díj is volt: ki fogja a legnagyobb halat?.

Július 13-án, Szentmáté településen, az előző év győztesének otthonában, tartottuk meg a XIII. MADISZ focikupát. A nagy népszerűségnek örvendő tornán, több mint 500 személy vett részt a megye 14 magyarlakta településéről. A megmérettetésre tizenöt csapat nevezett be: Felőr, Szentmáté 1, Szentmáté 2, Árpástó, Újős, Beszterce, Bethlen, Mezőveresegyháza, Magyardécse, Vice, Magyarnemegye, Magyarborzás, Zselyk, Mezőköbölkút és Tacs. Most is betartottuk azt a szabályzatot, hogy csak a magyar nyelven beszélő játékosok vehetnek részt az eseményen. A XIII. MADISZ Focikupa nyertese idén Mezőveresegyháza.

Július 18-20 között szerveztük meg a XI. Megyei Ifjúsági Tábort Magyarborzáson. Az eseményen közel ötven résztvevő volt jelen, megyénk 14 magyarlakta településéről: Beszterce, Bethlen, Tacs, Vice, Magyardécse, Magyarborzás, Baca, Felőr, Almásmálom, Árpástó, Mezőveresegyház, Szentmáté, Várkudu és Somkerék. Minden településnek megadatott a leghetőség, hogy két 14 évet betöltött fiatalt küldjön a táborba. A fiatalok különböző vetélkedőkön, megmérettetéseken kellett részt vegyen csapatokra osztva. A tábor utolsó napján minden résztvevőt díjaztunk.

Július 27 – Augusztus 2 között a besztercei MADISZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával újra megszervezte az Ifjúsági Karavánt Beszterce-Naszód megye hét magyarlakta településén: Zselyk, Óradna, Somkerék, Felőr, Apanagyfalu, Vice, Mezőveresegyháza, ahol különböző programokkal szórakoztatta a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A projekt célja az volt, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát és szokásokat, olyan településeken, ahol ritkán adódik lehetőség kulturális műsorok megtekintésére: workshopok, fellépett a Csipet-Csapat színjátszócsoport, a Vadrózsa néptáncegyüttes, társas táncok Szelfie tánccsoport, humor pordukció és este bál a Selena együttessel. Délelőtt falubemutató.

Október 4-én a fiatalok jelenlétében megkoszorúzták a magyar honvédnek síremlékét Szeretfalván. Egy nappal megelőzően a fiatalok kitarkarították a sírkertet. Az emlékhelyen huszonöt, 1944-ben, a második világháborúban, a szeretfalvi tábori korházban elhunyt, erdélyi és magyarországi hősi halált halt honvéd nyugszik.

Október 9-én kulturális délutánt szerveztünk Besztercén, amelyik a karaván 8-ik megállójának is tekinthető, hiszen a besztercei MADISZ  a beszterceiek számára ismét előadta a karavánban bemutatott műsort. Az eseményen közel 400 személy vett részt.

 Október 25-én együtt a megyei és városi RMDSZ-el megszerveztük a hagyományos és rendhagyó Szüreti Batyus Bált, az Electrotechnikai Liceum éttermében, 20:00 órától. Zenélt a Selena együttes.

 Október 30-án megemlékezést szervezetünk a BMDT, az Andrei Muresanu magyar tagozatával és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével közösen a Hősök temetőjében. Koszorúkat helyeztünk el és meggyújtottunk egy száll gyertyát, megemlékezve az I. és II. világháborúkban elhunyt magyar hősök emlékére.

Október-November hónapok folyamán a fiatalok aktívan részt vesznek a romániai államelnök-jelölt választásokat megelőző kampányban, valamint a szeptemberi aláírásgyűjtésben.

November 26-án Karácsony Ünnepére való készülődés keretén belül Adventi kézműves műhelyt szervezett a besztercei MADISZ az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezettel közösen a besztercei Magyar Házban. Adventi koszorúkat és különböző karácsonyi díszeket készítettünk. Az esemény főcélja az ünnepre való készülődés öröme és a szabadidő hasznos eltöltése.

December 4-én tematikus Mikulás Bulit szervezett a besztercei MADISZ és a besztercei Magyar Diáktanács a Rebrisoreana vendéglőben, amikor a közel 80 fiatal 90 százaléka piros ruhaneműt viselt, eleget téve a részvételi feltételeknek. Az esemény folyamán a három legötletesebb manót díjaztuk.

December 7-én a besztercei MADISZ csapata kirándulást szervezett Beszterce-Naszód megyéhez közel lévő turisztikai helyre, Farkaslakára és Parajdra. A projekt célja, hogy a fiatalok nem csak a virtuális világ által szerezzenek tudomást a hozzánk közel fekvő értékekről, hanem személyesen is megtekinthessék, valamint lehetővé teszi, hogy egészségi állapotukat is a lehető legtovább megőrizzék. Meglátogattuk a parajdi sóbányát, Tamási Áron szülőházát, sírját, emlékére állított kopjafát, és a Jézus szíve kilátót – Fényt hozó Krisztusunk. A kilátó a falu fölött emelkedő, 953 m magas Gordon-hegyen található.

December 10-én ismét lebonyolítottuk a Szívtől-szívnek karácsonyi karitatív programot, ez alkalommal 3 településen: Szentmáté, Újős, Móric, amikor közel 100 személy arcára sikerült mosólyt csalni. Ez alkalommal ruhanemüket, lábbeliket, játékokat, tanfelszereléseket és különböző házfenntartási kellékeket csúsztattunk a csomagba.

December 20-án szerveztük meg, immár tizenegyedik alkalommal az Örvendj Ég, Örvendj Föld hagyományos karácsonyi ünnepséget közösen az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével, a PRO HEREDITATEM Egyesülettel. Házigazdái lehettünk 18 településről érkező közel 450 kántásnak: Beszterce, Bethlen, Vice, Óradna, Radnaborberek, Magyarborzás, Kékes, Mezőveresegyháza, Sófalva, Várkudu, Cegőtelke, Tacs, Teke, Felőr, Almásmálom, Somkerék, Újős, Szászlekence. Mindenki a maga módján bemutatta műsorát, így a jelenlévők hallhattak lenyűgöző karácsonyi dalokat, kántákat, verseket, valamint gyönyörű betlehemes játékokat és meseszép táncprodukciókat. Minden felépő csomagot kapott a szervezők angyalától.

December 22-én ismét lebonyolítottuk a Szívtől-szívnek karácsonyi karitatív programot, ez alkalommal 5 településen: Tacs, Mezőveresegyháza, Kékes, Mezőköbölkút, Almásmálom, amikor közel 60 személy arcára sikerült mosólyt csalni. Ez alkalommal ruhanemüket, lábbeliket, játékokat, tanfelszereléseket, számítógépet, élelmiszereket és különböző házfenntartási kellékeket csúsztattunk a csomagba.

Sipos Tímea,
MADISZ elnök