2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
-0°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

2012

Besztercei MADISZ beszámoló

Február 18-én Farsangi bál az RMDSZ és a Pro Hereditatem partnereként.

Március 16-án megszerveztük az I. Kokárdás bulit besztercén, a Rebrisoreana vendéglő éttermében. Együtt ünnepeltük nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát és azt, hogy magyarok vagyunk. Ez alkalommal egy 3 fordulós mini X Faktort is szerveztünk, egy káráoké-versenyt, ahova 5 csapat nevezett be. A legjobb csapatot a zsüri díjazta.

Április 21-én résztvettünk a MIÉRT 10. születésnapján Székelyudvarhelyen.

Május – Június: az ifjúság besegített az RMDSZ Besztrece-Naszód megyei szervezetének a helyhatósági választások kapmányának lebonyolításába: házalás, plakátolás, szórolapozás, rendezvények stb.

Május 19-20 között a MADISZ tagjai, az RMDSZ-vel, aktívan résztvettek az Első Besztercei Magyar Napok és a XII. Besztercei Majális megszervezésében.

Június 03-án, Szentmáté településen, az előző év győztesének otthonában, tartottuk meg a XI. MADISZ focikupát. A nagy népszerűségnek örvendő tornán, több mint 300 személy vett részt a megye 15 magyarlakta településéről. 16 csapat nevezett be a megmérettetésre: Felőr, Magyarnemegye, szentmátéi Öregfiúk, Sófalva, Mezőveresegyháza, Beszterce, Tacs, Magyardécse, Zsejk, Újős, Vice, Bethlen, szentmátéi Fiatalok, Magyarberéte, Árpástó. Most is betartottuk azt a szabályzatot, hogy csak a magyar nyelven beszélő játékosok vehetnek részt az eseményen. A győztes Szentmáté csapata lett. Idén a besztercei MADISZ focikupa a 12. évfordulóját ünnepli.

Július 20-22 között megszerveztük a megyei RMDSZ támogatásával az Első Madisz Horgászversenyt Tacson, ahova 7 kétfős csapat nevezett be. A legjobb három csapatot, akik a legnagyobb halmennyiséget kifogták, díjaztuk, sőt egyéni díj is volt: ki fogja a legnagyobb halat?.

Július 23-29, a besztercei MADISZ, a megyei RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával hét faluban szervezte meg az első Ifjúsági Karavánt: Teke, Cegőtelke, Mezőköbölkút, Újős, Kékes, Magyarborzás és Magyarnemegye, július 23-29 között, ahol különböző programokkal szórakoztatta a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A projekt célja az volt, hogy promoválja a magyar kulturákat és szokásokat, olyan településeken, ahol ritkán adódik lehetőség kulturális műsorok megtekintésére: workshopok, fellépett a Vadrózs néptáncegyüttes, modern táncok, élőzene gitár kíséretében, filmvetítés és este bál Dupla D-vel együttessel.

Szeptember 22-én Ifjúsági Találkozót szerveztünk Magyarnemegyén. Programokat állítottunk össze gyerekeknek és fiataloknak, gyúlyásfőzés, fellépett a Vadrózsa néptáncegyüttes, modern táncokat láthattak a jelenlévők és az est egy hangulatos bulival zárult.

Október 19-21 – X. alkalommal megszerveztük a Beszterce-Naszód megyei Ifjúsági Tábort, ahova 35 fiatal érkezett a megye magyarlakta településeiről. Ez alkalommal a Blázna-völgyi panziónál szálltunk meg. Péntek délután érkezés, ismerkedés és karaoke-party szerepelt a programban, szombaton összerázó játékok, kampányfelkészítő, hegyi túra, tobozgyűjtő akció és vasárnap szabadprogram.

November 03 – Szívtől-szívnek adományozó program – Karitatív programot szervezett a besztercei MADISZ, melynek célja, hogy a rászoruló családokat támogassuk ruhákkal, játékokkal, taneszközökkel, különböző kellékekkel stb. November 3-án lezajlott az akció első fordulója öt településen: Tacs, Szentmáté, Cegőtelke, Mezőköbölkút, Almásmálom. A folyó év február 16-án sikerült eljútni újabb három településre: Mezőveresegyház, Kékes, Zsombor.

November – December: az ifjúság besegített az RMDSZ Besztrece-Naszód megyei szervezetének a parlamenti választások kapmányának lebonyolításába: házalás, plakátolás, szórolapozás, rendezvények megszervezése stb.

November 10-én együtt a megyei és városi RMDSZ-el megszerveztük a hagyományos és rendhagyó Szüreti Batyus Bált, amelyik Kampányindító rendezvény is volt.

December 2 – Advent a családban programot szerveztünk a megyében 5 településen: Beszterce, Bethlen, Óradna, Tacs, Mezőköbölkút, ahol a résztvevőkkel közösen karácsonyi dalokat énekeltünk, imádságok, mondókák hangzottak el mint a szervezők, mint a résztvevők részéről, ugyanakkor teát és süteményt fogyasztottunk közösen. Főleg azokat a helybélieket szólítottuk meg, akik egyedülállók vagy az idősek, akik általában egyedül töltik az ünnepeket.

December 6-án ajándék Mikulás bulit szerveztünk, de most a hagyománytól eltérően nem a Magyar Házban, hanem az Il Padrinoban, ahol megadatott a lehetőség, hogy mindenki kitombolja magát.

December 15-én kilencedik alkalommal szerveztük meg, az RMDSZ-el együtt, az Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsonyi ünnepélyt. A Beszterce városi művelődési ház színpadára, kb. három órás műsor folyamán a megye 13 településéről 23 csoport lépett fel. A műsor változatos volt, a gyerekek és felkészítőik karácsonyi dalokkal, versekkel, adventi összeállításokkal és betlehemes jelenetekkel kívántak egymásnak békés boldog karácsonyi ünnepet. Hagyományhoz hűen az idén is az angyal minden kántálót megajándékozott.

Ferenczi László,
MADISZ elnök