2024. március 19. (kedd) -
József, Bánk
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9715 lej
      
= 5.8088 lej
      
100HUF
= 1.2606 lej
      
1$
= 4.5614 lej
      

2014

Besztercei MADISZ beszámoló

Február 5-én Farsangi kreatív műhely – A karneválkedvelők több színes álarcokat készíthettek, különböző modellek alapján vagy saját ötleteikre hivatkozva a besztercei Magyar Házban. Az ott készült maszkokat kiállítottuk a Farsangi Batyus Bál bejáratánál is.

Február 9-én újabb farsangi mulatságot szervezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ az Elektrotechnikai Líceum éttermében. A már hagyományossá vált Farsangi Batyus Bál 20:00 órakor vette kezdetét, amelyen közel 200 jó kedvet szerető vett részt. A jó hangulatot ez alkalommal a magyardécsei Csigás Banda teremtette meg.

Február 16-án Szívtől-szívnek adományozó program – Karitatív programot szervezett a besztercei MADISZ, melynek célja, hogy a rászoruló családokat támogassuk ruhákkal, játékokkal, taneszközökkel, különböző kellékekkel stb. Február 16-án lezajlott az akció második fordulója újabb három településen: Mezőveresegyház (4 család), Kékes (3 család), Zsombor (2 család). Decemberben folytatódik.

Március 6-án Kokárdakészítő workshop a besztercei Magyar Házban. A fiatal MADISZ csapata egy délután folyamán közel 100 kokárdát készített el saját kezűleg, amelyeket átadtak a március 15-én megszervezett Kokárdás Bulin, Nemzeti Ünnepünk alkalmával. Ezáltal sikerült tematikus hangulatot varázsolni a teremben.

Március 15-én megszerveztük a II. Kokárdás bulit Besztercén, a Myst Klubban. Együtt ünnepeltük nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát és azt, hogy magyarok vagyunk.

Március 26-án: Húsvéti Írott Tojás Workshop a besztercei Magyar Házban, melynek szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a PRO Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ – jó volt úgy készülni a Húsvéti ünnepekre, mint elődeink.

Április hónap folyamán a besztercei MADISZ aktívan bekapcsolódik, a Minden magyar gyermek számít, az RMDSZ által immár második alkalommal elindított országos beiskolázási tájékoztató kampányába. A program célja, hogy tudtára adja minden magyar vagy vegyes családban elő szülőnek és fiatalnak, hogy milyen előnyökkel jár az, ha tanulmányaikat az óvodától az egyetemig anyanyelvükön végzik. – plakátolás, szórólapozás, online mediatizálás, stb.

Április 26-28 között (Marosugra, a Haller kastély): az RMDSZ politikai háttérintézményeként működő Kós Károly Akadémia Alapítvány 2013-as képzési sorozatán vett részt a besztercei MADISZ egy képviselője. Tematika: politikai kommunikáció. A képzés célcsoportja azok a fiatalok, akik a megyei és helyi RMDSZ szervezetek, illetve politikusok mindennapi kommunikációjának megtervezésében és lebonyolításában vesznek részt, illetve az írott és audiovizuális médiában dolgoznak.

Május 25-26 között a MADISZ tagjai, az RMDSZ-vel, aktívan részt vettek a második Besztercei Magyar Napok és a Besztercei Majális megszervezésében.

Június 15-én a besztercei MADISZ csapatának közreműködésével sikeresen zajlott le a besztercei Magyar Ház napja immár második alkalommal. Ez alkalommal megalakult az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nők Szervezete, amely országos szinten az első és amelyen részt vettek a fiatalok is. Képkiállítást mutattak be, meseterápiáról szóló előadás, bábszínház, különböző kézműves foglalkozások, gasztroverseny várta az érdeklődőket, esti kulturális program a Vadrózsa néptánccsoporttal, 4Ever Young diákzenekarral és gitárest Miklós Gyurival. A besztercei Magyar Ház 11. működési évét töltötte az idén.

Július 21-én, Szentmáté településen, az előző év győztesének otthonában, tartottuk meg a XII. MADISZ focikupát. A nagy népszerűségnek örvendő tornán, több mint 400 személy vett részt a megye 15 magyarlakta településéről. A megmérettetésre tizenöt csapat nevezett be: Zselyk, Vice, Újős, Tacs, Szentmátéból két csapat, Mezőveresegyház, Mezőköbölkút, Magyarnemegye, Magyardécse, Magyarborzás, Felőr, Cegőtelke, Beszterce valamint Árpástó. Most is betartottuk azt a szabályzatot, hogy csak a magyar nyelven beszélő játékosok vehetnek részt az eseményen. A XII. MADISZ Focikupa nyertese idén is Szentmáté csapata lett, akinek már harmadjára sikerült elnyerni a bajnoki címet. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és a besztercei MADISZ közös megegyezése szerint, a Vándorkupa elérkezett a végső célponthoz, Szentmátéba.

Július 26-28 között a horgászatkedvelők számára szervezte meg a besztercei MADISZ az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet támogatásával a II. MADISZ Horgászversenyt Tacson, ahova ez alkalommal 9 csapat nevezett be. A legjobb négy csapatot, akik a legnagyobb halmennyiséget kifogták, díjaztuk, sőt egyéni díj is volt: ki fogja a legnagyobb halat?.

Augusztus 12-18, a besztercei MADISZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával idén újra megszervezte az Ifjúsági Karavánt Beszterce-Naszód megye hét magyarlakta településén: Tacs, Retteg, Árpástó, Almásmálom, Szentmáté, Magyarberéte, Sófalva, ahol különböző programokkal szórakoztatta a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A projekt célja az volt, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát és szokásokat, olyan településeken, ahol ritkán adódik lehetőség kulturális műsorok megtekintésére: workshopok, fellépett a Vadrózsa néptáncegyüttes, társas táncok (keringő), előadás – Ludas Matyis és libája, humor pordukció és este bál a Dupla D-vel együttessel. Délelőtt falubemutató, Tegyünk a közösségért szemétgyűjtő akció, sportvetélkedők.

Október 30-án megemlékezést szervezetünk a BMDT, az Andrei Muresanu magyar tagozatával és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével közösen a Hősök temetőjében. Koszorúkat helyeztünk el és meggyújtottunk egy száll gyertyát, megemlékezve az I. és II. világháborúkban elhunyt magyar hősök emlékére.

November 9-én együtt a megyei és városi RMDSZ-el megszerveztük a hagyományos és rendhagyó Szüreti Batyus Bált, az Electrotechnikai Liceum éttermében, 20:00 órától. Zenélt a Dupla D együttes.

November 23-án a besztercei MADISZ csapata kirándulást szervezett Beszterce-Naszód megyéhez legközelebb lévő turisztikai helyre, amely gyógyhely, történelmi célpont is,Tordára, november 23-án. A projekt célja, hogy a fiatalok nem csak a virtuális világ által szerezzenek tudomást a hozzánk közel fekvő értékekről, hanem személyesen is megtekinthessék, valamint lehetővé teszi, hogy egészségi állapotukat is a lehető legtovább megőrizzék. Meglátogattuk a tordai sóbányát és a tordai hasadékot.

November 26-án Karács Ünnepére való készülődés keretén belül Adventi kézműves műhelyt szervezett a besztercei MADISZ az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezettel közösen a besztercei Magyar Házban. Adventi koszorúkat és különböző karácsonyi díszeket készítettünk. Az esemény főcélja az ünnepre való készülődés öröme és a szabadidő hasznos eltöltése.

December 5-én tematikus Mikulás Bulit szervezett a besztercei MADISZ és a besztercei Magyar Diáktanács, amikor a közel 70 fiatal 90 százaléka piros ruhaneműt viselt, eleget téve a részvételi feltételeknek. Az esemény folyamán a három legötletesebb manót díjaztuk.

December 14-én szerveztük meg, immár tízedik alkalommal az Örvendj Ég, Örvendj Föld hagyományos karácsonyi ünnepséget közösen az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével, a PRO HEREDITATEM Egyesülettel. A karácsonyváró ünnepségen ez alkalommal részt vettek megyénk szinte minden magyarlakta településéről Karácsonyt ünneplő gyerekek, ifjak és felnőttek, és mindössze közel ezer személy kívánt egymásnak kellemes karácsonyi ünnepeket. A jubileumi esemény fénypontja a Bóbita zenekar hangulathoz illő műsora, amikor közel egy óra erejéig a gyerekek magukénak tudhatták a Sportcsarnok előterét. A szervezők átnyújtottak egy emlékplakettet és egy díszoklevelet azon személyek számára, akiknek köszönhetően tíz éven keresztül sikerült megvalósítani a rendezvényt. Szülinaphoz illően tortával és csomagosztogatással zárult az esemény.

Decemberi hónap folyamán Mosolygó Karácsonyt! nevet viselő akció keretén belül az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete közösen a DATURA Egyesülettel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetével és a besztercei MADISZ csapatával két programot valósított meg, mely által mosolyt csalt az emberek arcára a Szeretet Ünnepének közeledte alkalmával.

Az első program a besztercei MADISZ által elindított Szívtől-szívnek adományozó program, mely ez alkalommal felvette a Szívtől-szívnek karácsonyi adományozó program nevet. A program célja felkarolni, örömöt szerezni azon családok számára, akik hátrányos szociális helyzetben élnek, akik egyedül élnek, akik értékelik a csomagban rejlő ajándékokat. December 10-én Tekében, Nagyidán, Mezőerkeden és Bilakon jártunk, ahol ötvenhárom személy arcára sikerült mosolyt csalni. A program második kiszállására december 17-én került sor, amikor Újősben a szervezők harmincnyolc személyhez jutottak el. A decemberi hónap harmadik és ugyanakkor utolsó megállója Árpástó, december 20-án, ahol kilencvennyolc személy számára jutott egy kis ajándék.  A Szívtől-szívnek karácsonyi adományozó program keretén belül közel kétszáz személyt sikerült boldogabbá tenni.

A Mosolygó Karácsonyt! akció keretén belül sor került a Csere-Bere ajándékház program megvalósítására is, amelyet a szervezők a hatos számú óvodában valósítottak meg december 19-én. A Csere-Bere ajándékház alkalmával minden gyerek hozhatott otthonról egy olyan játékot mellyel már nem játszik otthon szívesen és azt elcserélhette társával, így egy új játékkal térhetett otthonába a Szeretet Ünnepe előtt.

Zoltán-Sipos Tímea,
MADISZ elnök