2024. július 27. (szombat) -
Olga, Liliána
napja Beszterce
28°C
1€
= 4.9700 lej
      
= 5.8914 lej
      
100HUF
= 1.2701 lej
      
1$
= 4.5781 lej
      

„Ismerjük meg magyar falvainkat”

Az egy hetes vakáció egyik kiemelkedő napján, folyó év április harmincadikán, a Bástya Egyesület vicei bentlakói és a nevelők a Beszterce-Naszód megyében, Tacsra látogattak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány által támogatott „Ismerjük meg magyar falvainkat” című program keretén belül.

 Az egész napos rendezvény céljai:

– megismertetni a gyerekekkel a magyar falvakat, ezek hagyományait, foglalkozásait, jellegzetes szokásait – Tacsra jellemző sok éve a gyékényfonás és újabban híres a horgászati lehetőségeiről is;

– tudatosítani a gyerekeket a valódi értékekről, a közösségekben való szerepekről, együttműködésről;

– a gyerekek magyar öntudatának erősítése;

– egymás iránti tisztelet, együttműködés kialakulása és/vagy megerősödése a csoportban, de a környezet irányába is.

Az egyre inkább elértéktelenedő és virtuális valóságba süllyedő világban ezzel a programmal is szerettünk volna irányt mutatni a gyerekeknek a valódi értékek, a magyar közösségek valós foglalkozásaira, megmaradást eredményező tevékenységeire, és olyan élményeket biztosítani kis magyar közösségekben, amelyek következtében a gyerekekben az összetartozás és identitás, együttműködés megfelelő helyre emelkedik.

A csapat reggel 9-re érkezett a tacsi tóhoz, ahol tökéletes idő és körülmények voltak a horgászathoz. Mindenki próbálkozott több kevesebb sikerrel, de felfedezői izgalommal és buzgósággal – díjazásban részesült az első három legtöbb halat kifogó, valamint a legnagyobb halat elkapó kis „Nagy ho-ho-ho-horgász”.

Ezután következett a falu történetének felelevenítése két helyszínen. Előbb a helyi lelkész, Székely Szabolcs tiszteletes úr segítségével, mindenki meglátogathatta a templomot és megismerhette a rövid falutörténelmét. Ezt követően pedig Szilágyi Ilonának, azaz Csili néninek a bemutatásával a kultúrotthonban – gyékényfonás és népi játékok, néptáncok által ismerkedhettek meg részletesebben is a falu szokásaival, hagyományaival, foglalkozásaival. Általa és kedves csapata segítségével a gyékényfonás mesterségébe bele is kóstolhattak a gyerekek (a finom fánkok mellett – Csili néniék jóvoltából) és szép kis gyékényből készült emléktárgyakat készítettek és vihettek magukkal a fonásuk eredményeként. Végezetül a népi játékok, énekek és táncok világát is felelevenítették együtt egy jó hangulatú, vidám játék-nóta-tánc tanulásban – amit aztán senki nem szeretett volna már abbahagyni.

Köszönet jár Szilágyi Zsoltnak a lehetőség és a vendégszeretetért, Muzsi Miki barátunknak, hogy bevezette a gyerekeinket a horgászat világába, Székely Szabolcs tiszteletes úrnak, hogy bemutatta a falu és a református templom történetét, Timó néninek a finom bográcsos gulyást, Szilágyi Ilonának, azaz Csili néninek a gyékényfonást, finom fánkot és a táncházat. Végül, de nem utolsó sorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak is köszönjük a támogatást! Csordultig telt, tartalmas és élménydús nap volt a 33 gyerek és kísérőik számára, még egyszer hálás köszönet minden érintettnek érte!