2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

III. Alkotótábor a Magyar Házban

Június 27.-én vette kezdetét a két héten át tartó, kisiskolás gyerekeknek rendezett, kreatív tábor a Magyar Házban, melyet lehet akár nyári iskolának is tekinteni. E hiánypótló rendezvény a legbecsesebb és szentebb kincseink: magyar nyelvünket, kultúránkat és történelmünket hivatott a gyerekek körében népszerűsíteni.

Az eseményen közel félszáz gyermek vett részt, életkor szerint két csoportba osztva. Míg az első héten a 8-11 évesek töltötték be a Magyar Ház falait vidám gyerek zsivajjal, a második héten a 11-14 éveseken volt a sor. A szakképzett oktatók által tartott műhelyek nagy sikernek örvendtek a gyerekek körében. Volt agyagozás, melyet Csillag Tímea naszódi tanítónő oktatott, s melyen a gyerekek megtanultak agyag figurákat készíteni és belekóstoltak a korongozás művészetébe. Köztudott, hogy vidékünkön a tacsiak a legjobb gyékényfonók, így nem csoda hát, hogy a gyékényfonás rejtelmeibe, egy vérbeli tacsi kézműves, Szilágyi Ilona kalauzolta el a kíváncsi kisinasokat. A magyar történelemmel és monda világával Gorboi Enikő óvónő ismertette meg népünk sarjait. Nemcsak, hogy megismerték de bábelőadást is betanultak, melyet a saját kezűleg elkészített bábfigurákkal adtak elő. Both József és felesége Both Zsuzsa néptáncoktatók tudományát Szilágyi Ilona vigyázó szemei előtt gyakorolták nap mint nap a „táborozók”. A tábori programban a gyöngyfűzés és gyöngyszövés is szerepelt. Az alkotótábor nem csak a Magyar Ház falain belül zajlott, Sárkány Kinga sportoktató a sport és a szabadidős tevékenységeket irányította, legyen az vízi-vetélkedő  az EMA uszoda és wellness központban, vagy kincskereső a parkban avagy versenyzés a Schullerwald erdőben. De erősítették a csapatszellemet a focibajnokságon, stafétaversenyeken avagy gumibajnokságon is. Második héten Demeter Miklós etnográfus és neje, a Káma és a Vjatka folyók közötti vidékről származó Anasztázia népi gyerekjátékokat készítettek a gyerekekkel, ördöglakatot és diófergettyűt barkácsoltak, de a nemezkészítés titkaiba is belekukkanthattak a kíváncsiak. Egy igen érdekes előadásra is sor került, Anasztázia bemutatta szülőföldjét mely a kárpátmedencétől jóval távolabb eső Udmurtföld, hivatalos nevén az Udmurt Köztársaság, amely jelenleg az Orosz-föderáció részét képezi. Mindkét tábori időszak végén kiértékelésre került sor, amit egy negyedórás előadás előzött meg a táborozók részéről, amelyen bemutatták az egész heti aktivitásuk kézműves termékeit, továbbá egy bábelőadás keretén belül előadták a táborban tanult magyar mondát, minekutána a szintén a táborban tanult néptánc következett. A táborban résztvevők, az egész tábor ideje alatt pontokat gyűjthettek, amelyekkel csapatukat erősíthették aktivitásuktól függően. Minden résztvevő, attól függetlenül, hogy első vagy utolsó helyen végzett, kapott érmet és részvételi oklevelet. Minden táborozó kisdiák nyert, hiszen játszva, jó hangulatban ápolhatta, legnagyobb kincsünket: magyar nyelvünket és kultúránkat.

Az esemény a schullerwaldi erdei tisztáson ért véget, ahol a diákokat, azok szüleit a szervezőket és önkénteseket méltatta Décsei Atilla Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnök. Becsky Kinga főszervező az esemény kapcsán elmondta:” A legnagyobb öröm számomra az, amikor a gyerekek vagy a szülők megállítanak az utcán, és megkérdezik, hogy lesz-e idén tábor, mert már nagyon várják, olyankor a rengeteg munka, idegesség amit a szervezés felemészt talán nem is tűnik olyan fárasztónak. Minden évben tanulunk az előző évi hibákból, és igyekszünk jobban és gördülékenyebben megszervezni a nyári foglalkoztató tevékenységeket. Megpróbálunk mindig valami újat, valami érdekeset bevinni a tábor zsúfolt programjába. A gyerekek nagyon ügyesek, annyi potenciál van bennük, hogy napokig nem múlik el a tábor varázsa és az az érzés, hogy igenis van esélyünk a szórványban megmaradni.”

Ezen oktató jellegű esemény-sorozat nem jöhetett volna létre nagylelkű támogatóink nélkül, köszönet hát Beszterce város Önkormányzatának, valamint az RMDSZ által alapított Communitas Alapítványnak a támogatásért. A sikeres táborozás titka a nemcsak a megfelelő anyagi háttér, hanem a jó csapat, a jól elvégzett közös munka öröme, ezért köszönet az oktatóknak, az önkénteseknek, az RMDSZ iroda munkatársainak, a zárórendezvények előkészítésében nagy segítséget nyújtott Szente Mária tanítónő és Iuhas Éva önkéntes, akiknek külön köszönet já