2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Célkeresztben – Antal Attila

Neve: Antal Attila
Született: 1977. november 28.
Családi állapota: Házas
Végzettsége: 2000, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Történelem Kar.
Foglalkozása: Tanár, Aligazgató, Helyi Tanácsos
RMDSZ Tagság: 2001
Hobby: Asztalitenisz és labdarúgás

Az „Andrei Mureşanu” Főgimnázium történelem tanára, egyszersmind aligazgatója, Beszterce megyei jogú város egyedüli, az RMDSZ színeiben jelenlevő tanácsosa. A június 5-ei választásokon, a szövetség színeiben az első számú jelölt a városi tanácsosi székért. Vállalta ugyanakkor, hogy indul mint polgármester jelölt. Nézetei szerint, van jövő a magyar fiatalok számára Besztercén.  Reálisan tekint az elkövetkező négy év fele. Megválasztása esetén többek között szeretné, ha Sófalván bevezetésre kerülne a közmű- és gázhálózat, ugyanakkor elszánt terve, hogy Besztercének magyarországi testvérvárost találjon.

Ki valójában Antal Attila? Hiszen egyeseknek történelem tanár, aligazgató másoknak helyi tanácsos.
Alapállásomban tanár vagyok, és mai napig ezt a hivatást szeretem a legjobban. Legegyszerűbben úgy válaszolhatnék, hogy elmondom, mit is vállaltam illetve vállalok magamra itt Besztercén. Lényegében a besztercei magyarság életét, próbálom jobbá, színesebbé tenni, s teszem mindezt főleg a fiatalok körében. Fiataljaink oktatása, nevelése egyik legfontosabb feladat számomra, hisz közülük kerül ki a jövő generációja. Kollégáimmal azt próbáljuk megcélozni, elérni, hogy az iskola, egyetem elvégzésével, fiataljaink visszatérjenek a városba, bekapcsolódjanak a helyi „vérkeringésbe”. Itt próbáljanak megélhetést szerezni. Ezáltal pedig elősegítsék a magyarság megmaradását itt Besztercén.

Tanár, aligazgató és városi tanácsos. Hogyan fér össze e három hivatás? Rengeteg időt vesz fel egy embernek egy hivatás is, nemhogy három. Van e szabadideje ezek után?
Elég kényes pont, hisz a szabadidőmmel mindig hadilábon állok.  Próbálom e három részt összeilleszteni, hiszen olyan ez, mint egy kirakós. Kiegészítve egyiket a másikkal lehet csak lefedni az összest. Van amikor elvárják, hogy a tanácsosi feladataimat lássam el, mikor éppen az iskolában lenne szükség rám, vagy amikor éppen órákat kell tartanom, diákokat kellene felkészítenem az érettségire. Nagyon nehezen lehet ezeket összeilleszteni, de megvalósítható. Egyik feladatkör kiegészíti a másikat, ha veszítek az egyik téren, nyerek a másik téren. Igaz ez legtöbbször csak a szabadidő feláldozásával lehetséges.

Van e jövő Besztercén egy magyar fiatal számára?
Van! Ezt kihangsúlyozom. Ezt a jövőt azonban meg kell találni. Mindenkinek meg kell találni a saját útját. Úgy ahogyan ezt megtalálják Kolozsváron, Vásárhelyen, nagyobb városokban vagy akár külföldön, Besztercén is megtalálhatják. Azok közül, akik visszatértek Besztercére, mindegyik kapott valamilyen utat magának. Én úgy látom, hogy a városi tanács, a polgármesteri hivatallal együtt azon dolgozik, hogy bővítsék a munkahelyek számát a városban. Gondolok itt egyebek mellett az ipari parkra, ami most már elkészült, éppen csak be kell „népesíteni”. Jelentkező is akad szép számmal, nemcsak a helyi vállalkozókra gondolok, hanem külföldi és belföldi cégekre is, melyek városunkban akarnak terjeszkedni, növelve a munkahelyek számát.

Mi a legnagyobb sikere illetve legnagyobb kudarca szakmai téren, gondolok itt a tanácsosi munkájára?

A legnagyobb sikerem és legnagyobb kudarcom, ugyanahhoz a ponthoz kapcsolódik. A legnagyobb sikernek azt könyvelem el, hogy sikerült a besztercei magyar iskolát kiemelni valahonnan a besztercei magyar emberek tudatalattijából. Sikerült szóvá tenni oly annyira, hogy már román emberek is megkérdezik: „No, megvan a magyar iskola?”- és ők is nagyon elcsodálkoznak azon, hogy mégsem valósult meg ez a terv. Ezek után beszélhetünk a kudarcról is. Nagy sajnálatunkra, és azt hiszem, beszélhetek a kollégáim nevében is, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy azt, amit már mindenki, befutottnak látott, végül nem valósult meg. Nem tudom hogyan elkönyvelni, hisz nem kevesebb, mint hat jogász dolgozott azon az iratcsomón, törvénycsomagon, mely az engedélyeztetéshez kellett. Úgy nézett ki, hogy a helyi tanács elfogadja, és el is fogadta a beadványunkat, de ennek ellenére, az oktatási minisztérium, az utolsó pár méteren, mindenféle apró jogi malőrökre, problémákra hivatkozva, „visszadobta” kérésünket.

Melyek a tervei, célkitűzései, ha új mandátumot szerez?
Visszagondolva a négy évvel ezelőtti Antal Attilára, mostani szemmel álmodozónak tekinthető, hiszen annak idején 12 pontba foglalta célkitűzéseit, melyek közül volt, amelyeket sikerült megvalósítania, de volt, amelyeket távolról sem. Amit a mostani Antal Attila, feltesz magában az az, hogy ne álmokkal induljon neki, hanem valós lépsekkel. A magyar polgárok köréből szeretném összeszedni mindazt, amit meg kell valósítani Besztercén. Lehet, hogy nem előre tudott, hanem a jövendőben felmerülő problémák, kérések. Jelen esetben a sófalvaiak szeretnék, ha hozzájuk is eljutna a gáz- és a vízvezeték. Számomra primordiális, hogy Sófalván bevezessék a gázt és a közműhálózatot. Amennyiben a választók megtisztelnek minket szavazatukkal, minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt megvalósítsuk.

Mennyi esély van arra, hogy idén két jelöltünk jusson be a helyi tanácsba?
Természetesen ez elsősorban a részvételi aránytól függ. Négy évvel ezelőtt, nagyon sok szavazatot kaptak a hirtelen felkapott populista pártok. Olyan emberek is elmentek szavazni, ezekre a pártokra, akik általában távolmaradtak az urnáktól. Úgy érzem, megvan az esélyünk arra, hogy két jelöltet juttassunk a helyi tanácsba. Az akkor egységes vetélytársak, hol feloszlottak, hol belharcokkal küszködnek vagy rengeteget veszítettek a népszerűségükből. Ezek a tényezők pedig mind a mi malmunkra hajtják a vizet, persze csak akkor, ha egységesen elmegyünk szavazni.

Hogyan erősíthető a magyar-magyar kapcsolat? Itt elsősorban az anyaországi magyar kapcsolatokra gondolok. Beszterce egyike azon erdélyi megyeszékhelyeknek, amelyeknek nincs magyar testvérvárosa.
Igen ez így van, visszatérve következő mandátum célkitűzéseihez, ez is bizonyosan felkerül majd a listára. A magyar testvérváros kérdése már többször is felmerült, és voltak is megbeszéléseim a jelenlegi polgármesterrel e téren. Megemlíthetnénk talán Sopront, hisz az iskolát a soproni ROTARY klub támogatja. Innen jött volna az ötlet, egy testvérkapcsolat kialakítására a soproniakkal. Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy pont velük lesz e testvérkapcsolatunk, de a következő négy év folyamán, remélhetőleg találunk Besztercének magyarországi testvérvárost. Ez mindenképpen a város hasznára válna, és erősíthetné a magyar-magyar kapcsolatot. Én úgy vélem a magyar-magyar kapcsolat erősítése elsősorban tárgyalásokkal, csak kerekasztallal és a célkitűzések kimerítésével jöhet létre.

Mit üzen az olvasóknak, választóknak?
Azt mondom, hogy tartsunk, fogjunk össze. Június 5-én menjenek el szavazni. Amennyiben ránk szavaznak, és bekerülünk újra a helyi tanácsba, azok a pontok, amelyek a magyarságot érintik és fájó pontok, orvosolhatók lesznek. Ha viszont nem kerülünk be a tanácsba és nem vagyunk az asztalnál ahol a döntések születnek, akkor biztos, hogy mások helyettünk nem fogják felvállalni a városi magyar kisebbség védelmét, támogatását.