2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

7 mágikus kérdés a Népszámlálásról

Interjúnkban Décsei Atilla alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke válaszol a közelgő népszámlálásról szóló kérdéseinkre. Miben érint minket a népszámlálás? Miért fontos részt vennünk? Mikor kezdődik? Hány szakasza van? Továbbá sok más kérdésre is választ kaphatunk a következőkben…

1.Mikor lesz a népszámlálás és miért fontos?

A népszámlálás március 14-én veszi kezdetét és július 17-ig tart. A legutóbbi népszámláláson regisztrált több mint 1,2 milliónyi romániai magyar közösség Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbségeként van számontartva. A 2022-es népszámláláson nekünk ezt az erőt kell megőriznünk. Ezen felül, számos megszerzett jogunk függ attól, hogy településenként hány magyar ember él országszerte. A népszámlálás határozza meg a következő tíz évben a magyar nyelv közigazgatásban, egészségügyben való használatát, iskoláink, egyházaink, kulturális intézményeink költségvetési támogatását, tehát sorsát. Vagy azt is, hogy hol lehet majd magyarul kimondani a „boldogító igent”. Na, ezért fontos, hogy senki ne maradjon „megszámolatlanul”! A népszámlálás az ország 2021. december 1-jei állapotát rögzíti.

Tehát azokat a személyeket „számolják meg”, akik ezen a dátumon éltek, az akkori helyzetüket rögzítve: aki akkor pl. még egyedülálló vagy házas, esetleg alkalmazott vagy munkanélküli volt, azt kell beírnia.

2.Miből áll a népszámlálás és hány szakasza van?

A népszámlálás két részben fog zajlani. Először lesz az „önkitöltős” szakasz, március 14. és május 15. között, amikor online, az interneten keresztül kitölthetjük magunk és családunk részére az űrlapot. Vagy kereshetünk egy összeírópontot, ahol segítenek nekünk ebben. A második szakaszra május 16. és július 17. között kerül sor. Ekkor számlálóbiztosok keresik fel az otthonukban azokat, akik az első szakaszban nem vettek részt.

3.Melyik szakaszban adjuk meg az adatainkat?

Én személy szerint az Online önkitöltő szakaszt javasolnám, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Ez némi szintű számítógépkezelési tudást kíván meg, és egy stabil internet kapcsolatot. Az idős embereknek javasolnám, hogy kérjék a fiatal családtagjaik, ismerőseik segítségét. Természetesen az RMDSZ helyi elnökei és tanácsosai is szívesen segítenek, ha kell.

4.Magyarul is ki lehet tölteni az Online önkitöltő adatlapot?

Igen, az Online önkitöltő szakasznál ki lehet választani a magyar nyelvet. Tehát elérhető lesz magyar nyelven is.

5.Milyen kérdések lesznek?

A kérdőív négy részből áll: a lakásra, az épületre és a háztartásra vonatkozó fejezetekből, illetve annyi személyi űrlapból, ahányan a háztartásban laknak (jelenlévők és időszakosan távollévők). A személyi kérdőívek vége felé fognak szerepelni a számunkra kulcsfontosságú kérdések: az etnikum, az anyanyelv és a felekezet. Ezért fontos, hogy a kérdőívet végig töltsük ki! Egy egyszemélyes háztartás űrlapjának kitöltése átlagosan 20 perc, minden további családtag kérdőívére plusz 5 percet számolhatunk.

6.Segíteni fog az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete kitölteni a kérdőíveket azok számára, akik ezt igénylik?

Igen. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete mindenkinek segít kitölteni a népszámlálási íveket, aki segítségünket kéri.

7.Hol kérhetek segítséget, a kitöltéssel kapcsolatban?

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei irodáján Besztercén a Titulescu utca 46 szám alatt. Ezen kívül megyeszerte rendezünk majd kiszállásokat, ahol a segítésre szorulók felkereshetik kollégáinkat. Helyi elnökeink és tanácsosaink, valamint történelmi egyházaink lelki atyái is tudnak segíteni a kitöltés folyamatában.