2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Ifjúsági Világkörüli Út

A Besztercei MADISZ már megalakulása óta olyan eseményeket próbál lebonyolítani, amely felhívja a fiatalok figyelmét különböző fontos tényekre: szabadidő kellőképpen való eltöltése, a magyarság tudatának megőrzése, a kultúra felkarolása, hagyományok őrzése. Ez alkalommal egy anyaországi kirándulással készült a Beszterce-Naszód megyei fiatalok számára, 2015. október 10-én, szombaton.

Kirándulásunk célpontja Nyíregyházi Állatpark, amely a várostól 5 km-re a sóstói üdülőövezetben, egy tölgyerdő mélyén található. A résztvevő fiataloknak megadatott a lehetőség, hogy közelről is megtekinthessék a miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. A sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5000 egyede él itt, melyek között olyan különlegességekkel találkozhattak a fiatalok, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa, és a nyugati síkvidéki gorilla.

Megtekinthették a maki erdő állatvilágát, a zöld piramis élővilágát, és természetesen nem lehetett kihagyni az ócenárium kínálta varázslatokat sem, amely földünk tengereinek és óceánjainak állat és növényvilágát mutatja be. Az Ócenárium egy 500.000 literes akváriumot jelent, amely üvegfolyosó és látványakvárium segítségével ismerteti a víz alatti világot.

Figyelemfelkeltő a sarkvidék hó és jégbirodalomban lakók élővilága, a varázslatos afrikai kalandra csábító Tarzan Ösvénye, az ismert Kárpát-medence állatvilága is megtekinthető volt, valamint az amerikai bölény, puma, mosómedve és számos más állat és növény is.

            A Viktória ház rejtelmei is része voltak a kirándulásnak, ahol különböző kihalás szélén álló krokodilokat és aligátorokat láthattak, de ugyanakkor különböző hüllők laknak itt, valamint az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is itt látható.

Érdekességként megemlítendő az Állatparkról, hogy több, mint 50 fajmegmentési program részeseként sikeresen szaporodik ott többek között a zsiráf, a lisztmajmocska, a borneói orangután, a bali seregély és a szibériai tigris.

A látnivalók könnyebb megtekintését elősegítette a kisbuszos körbevezetés is. A nap közepén a fiatal erdélyi kirándulókat egy meleg ebéd fogadta.

A Besztercei MADISZ megpróbálja összetartani a fiatalságot különböző programok megvalósításával. Fontos az, hogy a fiatalok folyamatos kapcsolatban legyenek az anyaországgal, kialakítsanak különböző kapcsolatokat, hogy ápolják és folyamatosan használhassák édes anyanyelvüket. Emiatt döntöttünk úgy, hogy kirándulást szervezünk Magyarországon, ahol új és értékes információkkal gazdagodhatunk. Mindezt a magyar nyelv állandó használatával, és egészséges körülmények között. Reméljük a programot évente megvalósíthatjuk majd, hogy minél több helyszínt meglátogathassunk.” – részletezte Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke.

Az esemény célja, hogy megteremtse a lehetőséget az erdélyi szórványvidéken élő fiatalok számára, hogy meglátogathassák az Anyaországot, ismertesse és megszerettesse a magyar vidék és a természet szépségeit. Másodlagos célként megemlítendő, hogy a kirándulás azért is fontos, hogy a fiatalok hasznosan tölthessék el szabadidejüket, nem csupán a technológia modern termékeivel és ugyanakkor egészséges életmódban is.

Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete.