2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Szívvel, lélekkel – életpálya díjat kapott Szilágyi Ilona

Szeptember 29-én együtt ünnepelték a 10 éves RMDSZ Nőszervezet megalakulását, ahol beszámoltak közös célokról és eredményekről.

A rendezvényen Beszterce-Naszód megyei Nőszervezet részéről jelen volt, Toók Katalin RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnöke, Szilágyi Ilona Tacs helyi RMDSZ elnöke, Pásztor Ágnes óvónő, Ferenczi Júlia tanítónéni és Balázs Éva.

„A Nőszervezet legfőbb sikere az, hogy a nők szerepe megerősödött a Szövetségben, a közéletben és a döntéshozatalban egyaránt. A közösséget közösen tudjuk építeni, mindannyian ott vagyunk. Ott vannak a férfiak, ott vannak a nők és ezt együtt kell csinálnunk, mert nem a férfi közösséget építjük, nem a nők közösségét építjük, hanem az erdélyi magyar közösséget.” – jelentette ki Kelemen Hunor, RMDSZ szövetségi elnöke.

A tíz éves jubileum alkalmából megalapították a Szívvel, lélekkel – életpálya díjat, amellyel köszönetet mondtak azoknak a nőknek, akik az elmúlt években kimagaslóan értékes munkát folytattak a közösség életében.  Az RMDSZ Beszterce-Naszód megye Nőszervezet jelöltje Szilágyi Ilona volt, aki elnyerte Szívvel, lélekkel díjat.

Ő egy hagyományokban gazdag kis faluban született, 1969 március 4-én. Két gyermek édesanyja. A népdal és tánc szeretetét a gyékényfonás csínját-bínját szülőfalujában, ismerte meg.

Négy évet töltött a közeli Teke község tanintézetében. Ezt követően a Besztercei Andrei-Mureșanu Líceum, magyar tagozatán folytatja tanulmányait és szerez érettségi diplomát.

A 2000-es évek elején csatlakozott a Láncszem Nőegylethez. 2007-ben nagy álma teljesül: közreműködésével megalakult a Vadrózsa néptánccsoport Besztercén, az egykori Árvalányhaj utóda. 13 évig hivatásos oktatók segítségével tanulta és tanította a hagyományos magyar táncokat óvodásoknak és iskolásoknak. Jelszava mindig az volt és az is marad: „Tanítsuk meg gyermekeinket magyarul táncolni és énekelni!”

2008-tól visszatért szülőfalujába, ahol a helyi RMDSZ elnöke, mindmáig és immár negyedik tanácsosi mandátumát éli a Galacfalvi helyi tanácsban.

Életre hívta a helyi Gyékényfonók Egyesületét, ahova szívesen kapcsolódnak be a falu asszonyai. A helyi iskola lerombolt épületét vissza igényelte a falu és a helyi tanács, valamint pályázatok támogatásaival az épület az egyesület otthona lesz a közeljövőben. Minden évben sikeres falunapot szervez, népszerűsítve a helyi hagyományokat és ápolva a falu örökségeit.

Mai napig aktívan jelen van a magyar közösségi életben, célja a magyar kultúra fellendítése.