2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Ünnepeltek a Beszterce-Naszód megyei magyarok

Hétvégén ünnepeltek a Beszterce-Naszód megyei magyarok, hiszen a Besztercei Magyar Ház, 21 éves eseményére gyűltek össze.

A rendezvény péntek este vette kezdetét, ahol táncházba hívogatták a felnőtteket. A nemzetközi fesztiválon résztvevő Vadrózsa néptánccsoport koreográfusa, Simon Szabolcs segített megismerni a hagyományos, magyar tánc kincseit.

Szombaton déli órákban a Népmese napját ünnepelve, csodálatos programmal várták a gyerekeket a besztercei Magyar Házban, mosolyt csalva az arcukra. Hargita megyéből érkező kézművesek, az Összetartozunk programnak köszönhetően, megtanították a kicsiknek és nagyoknak egyaránt a nemezelés és kosárfonás rejtélyeit. A kicsik arcfestésnek és interaktív mesének is örülhettek. Pap Noémi óvónéni mesebirodalomba hívogatta a kíváncsi füleket, ahol megismerkedhettek Annuska csodabögréjével, együtt daloltak, táncoltak és mondókáztak. Délután a Sugaracska Bábcsoport, az egyedüli Beszterce-Naszód megyében működő magyar bábcsoport- A városi nyúl tévedése bábelőadást mutatta be.

A szervezők nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is gondoltak, így egy interaktív beszélgetésen vehettek részt, ahol meghallgathatták a Besztercei Magyar Ház 21 éves kulturális múltját és alapításának hátterét. Décsei Atilla alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Dr. Kocsis András, aki 2004-2008-as évek között betöltötte a megyei érdekvédelmi szervezet elnöki tisztségét, volt megyei tanácsos és jelenleg ügyvezető alelnök, Antal Attila, megyei tanácsos, az Andrei-Muresanu Főgimnázium aligazgatója és történelem tanár, Toók Katalin az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnöke, a Pro Hereditatem egyesület elnöke és volt megyei tanácsos, Müller Árpád, egykori Pro Hereditatem Egyesület elnöke, Koszorús Zoltán az RMDSZ egyik oszlopos tagja, Szabó Attila, a Magyar Ház kulturális életének egyik mozgatórugója, a helyi írott sajtó, rádió és magyar televízió műsorok egykori éltetője és működtetője és Brodács Magdolna, a Besztercei Ház egykori titkárnője, megosztották az elmúlt évek emlékeit és történeteit.

Ezt követően a Beszterce-Naszód megyében született vagy a megyéhez kötődő költök és írok könyvbemutatóin vehettek részt az érdeklődők. A besztercei írok és költök közé sorolható volt: Balla Tamás, Bocskai Eliza, Fazekas István, Kerekes Adél, Orbán János, M. Simon Katalin, Moravetz Edith és férje Bánlaky László, Muzsi Endre Előd, Müller Árpád, Szilágyi Zoltán, Nagy Sándor, Nt.Tóth Zóltán Csaba, evangélikus lelkipásztor, Péter Veszelovszky Éva és Wass György. Azok helyett, akik nem lehettek jelen, Bocskai Tünde tanítónéni, Borsos Károly László, az MKT elnöke, valamint Toók Katalin az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezetének elnöke vette át a szót.

            A gasztróverseny sem maradhatott el, ahol Szilágyi Ilona hagyományos, tacsi házi zsíroskenyere nyerte el a fődíjat. A versenyen részt vett: Hunyadi Ibolya, finom Ibolya tortával, Toók Katalin, vargabélessel, Deme Enikő, halzakuszkával valamint a Besztercei Magyar Diáktanács szilvás gombóccal.

                Este kulturális műsort tekinthettek meg a látogatók, ahol fellépett a besztercei Vadrózsa kis-, közép- és nagy néptánccsoportja, Nagy Győző és Simon Szabolcs táncoktatók felügyelete alatt, valamint a régeni Járom néptánccsoport, Felcsíki és Szászcsávási cigánytáncokat mutatva be. Ezt követően ünnepi vacsorán vehettek részt, ahol természetesen a hagyományos magyar ízvilággal, ízletes gulyással fogadta a vendégeket, Zoltán Attila. Az ízekre való odafigyelés és a minőségi hozzávalók kiválasztása igazán érezhető volt minden falatban. A hagyományokhoz hűen lassú főzéssel készült, ami hihetetlenül gazdag és intenzív ízeket eredményezett, amit mindenki lelkesen értékelt.  A vacsora után az élményt tovább fokozta a borverseny és borkóstoló is, ahol a Beszterce-Naszód különböző településeiről érkezett borokat ízlelhették. A legfinomabb bór nyertese, Balogh Levente volt, Mezőveresegyházáról. Fehér bora elnyerve a borászok tetszését.

 Természetesen a várva-várt gitár est sem maradt el Miklós Gyurival és Csabcsival. A rendezvény zenés órája egyszerűen lenyűgöző volt, a látogatók szabadon táncoltak és együtt énekelték a kedvenc, népszerű dalokat.

Az eseményt az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és Besztercei MADISZ szervezte. Támogatók és partnerek: PRO HEREDITATEM Egyesület, az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa. Külön köszönet jár Bodor Simon, Füstös Attila és a Besztercei Magyar Diáktanácsnak, akik segítsége nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.