2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
18°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      
Besztercei Vadrózsa

Nyári időszakban sem pihent a Besztercei Vadrózsa Néptáccsoport

A Vadrózsa Néptáncegyüttes, 2009-ben alakult meg Besztercén, ahol mai napig minden kis- és középiskolás gyerek megtanulja értékelni és népszerűsíteni a népi táncokat. Az évek során lelkes tagjai, számos rendezvényeken vettek már részt, bemutatva a magyar népdalokat és táncokat.

A besztercei Vadrózsa három korosztályú néptánccsoportja, összesen hatvan gyerek heti rendszerességgel jár táncórákra a Besztercei Magyar Házban, ahol Simon Szabolcs, a szászrégeni For Move Egyesület néptáncoktató vezetője és tagjai segítségével, autentikus népi táncokat, magyar népdalokat és magyar népi gyermekjátékokat tanulhatnak. A Vadrózsa néptáncegyüttes az egyetlen magyar néptánccsoport Besztercén.

A néptáncosok ezen a hétvégén, szeptember 22-23-án bemutatták az eddig tanultakat, mivel fontos megismerni és tovább adni a magyar népi kultúrát. A tehetséges gyerekek nem csak a megye minden eseményére való felkéréseknek tesznek eleget, hanem fejlődésüknek köszönhetően idén már megyénk, és akár országunk határait is átlépték. Részt vettek a Hunyad Megyei Magyar Napokon és az első Nemzetközi Néptánc és Népdal Nyári Fesztiválon, Ohridban, ahol más országok között, büszkén képviselték Romániát és az erdélyi Beszterce-Naszód megyét. Simon Szabolcs képzett néptáncoktató vezetésével, színvonalas előadást mutattak be a nézőknek.

A néptánc remek esély arra, hogy a gyermekek megismerjék és elsajátítsák a magyar népi kultúrát és hagyományt.

Ez a program nem jöhetett volna létre a Pro Hereditatem Egyesület szervezése, valamint a Beszterce-Naszód Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatása nélkül.