2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
20°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

– ZSELYKÉK ÉS ZSEJKÉK – ZSELYKI TISZTELETBELI POLGÁROK

ZSELYK – PÜNKÖSD 2023

Mint ahogy az annak a rendje-módja, a zselykieket is érdekli hogyan lehetnének még ismertebbek, mit is jelenthet elég „ritka” számba menő településnevük és mi a kapcsolat a Zselyke/Zsejke személynevek és a falu neve között. Ezért úgy döntöttek, hogy 2023 pünkösdjén életre keltik azt a próbálkozást, hogy a Zselyke/Zsejke nevű személyeknek, kérésre vagy felkérésre a „tiszteletbeli zselyki polgár” címet adományozzák. Az első próbálkozás e téren 2010-ben volt, amikor Kerekes Zselyke-Abigél kapta meg ezt címet, kisbaba korában. S mivel az idő nem áll meg soha, a második alkalomra immár a 13 éves első tiszteletbeli polgárt hívtuk „segítségül”.

Szeretettel elfogadta a felkérést Székely Zselyke magánénekes, a Kolozsvári Opera művésze is, aki eddig is már kétszer fellépett a „Zselyk Falunap” ünnepélyen.

A fészbukon meghírdetett eseményre jelentkezett egy Magyarországon élő  Gyárfás Zselyke is, aki még középiskolai tanulmányait végzi. A vezetőség örömmel elfogadta jelentkezését.

A Pünkösdi közös ünneplést gazdagító esemény nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen a falu apraja-nagyja, a Zselykről elköltözöttek, elszármazottak, rokonok és barátok gyűltek össze nagy számban. (153 templomi résztvevő)

Kiemelném az egyház és a Pro Zselyk Egyesület szoros együttműködését ezen az eseményen is. Az istentiszteletet követően a templomban került sor az oklevelek kiosztására. Az ezelőtt 13 évvel első ízben kitüntetett Kerekes Zselyke-Abigél jelenlétében, Szabados János , egyházunk gondnoka vezetésével, szívhez szóló rövid ceremónia keretében adták át az okleveleket a Zselyki Evangélikus Egyházközség és a Pro Zselyk Egyesület nevében. A rövid Zselyk névmagyarázat után, a Zselykék mutatkoztak be. Aztán Gyárfás Zselyke fuvolajátéka emelte az ünnep hangulatát.

A templomi ünnep után a Zselykék egy-egy facsemetét ültettek a templomkertbe emlékül.

A közös ebéd után zselyki határnéző túra következett, amelynek keretében helyi jellegzetes határ- és patak nevekkel ismerkedtek a Zselykék és rátekinthettek a falu elterülésének látképére több domboldalról is.

A program szervezői az esemény során többször is kiemelték az RMDSz háttértámogatását valamint a Communitas Alapítvány által nyújtott anyagi segítség hatékonyságát.

Az rendezvény elérte célját, mert olyan új arculatát ismerhették meg a résztvevők a közösségünknek, amely által erősödik nemzeti hovatartozásunk tudata, a közösség összetartó ereje!