2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Iskolára hangoló

Az iskolakezdés mérföldkő a (friss) iskolakezdő diákok és családjaik számára egyaránt. A kezdeti tapasztalatok nagy mértékben meghatározhatják a diákok, szülők iskolához való viszonyát. Az új tanév küszöbén, következzen pár útravaló gondolat:

  • Legyen ünnep az iskolakezdés!

Együtt örüljünk a gyerekkel az új kezdetnek, tegyük emlékezetessé a napot.

  • Keltsük fel az érdeklődését az iskola iránt!

Ha lehetőség van rá, mutassuk be már iskolakezdés előtt a tanító nénit, osztálytársakat, az iskolát. Rémisztő gondolatoknak ne legyen helyük (majd meglátod, ott nem lehet játszani, sokáig a padba kell ülni stb.) A gyerekkel együtt szerezzük be a szükséges taneszközöket, vonjuk be a gyereket a készülődésbe. Ezzel nagymértékben csökkenthetjük a gyerekek szorongását, az „újtól” való félelmét.

  • Nyújtsunk biztonságot!

 Az iskolás gyereknek mindig éreznie kell, hogy a családja mellette és mögötte áll, és minden körülmények között megvédi őt. (Figyelem: a pedagógus NEM ELLENSÉG!)  Ez csak úgy valósítható meg, ha érzelmileg elérhető a szülő, a gyerek őszíntén kifejezheti érzelmeit, elmondhatja gondolatait.

  • NE az iskolában nyújtott teljesítmény alapján értékeljük gyerekeinket!

               Emeljük ki mindig a gyerek erősségeit, dícsérjük meg a jó eredményekért, de ne marasztaljuk el,(ne emlegessük) ha valami nem jól sikerül. Tanítsuk meg, hogy mindenki értékes és mindenkinek megvannak az erősségei és gyengeségei. A fontos az, hogy érezze, szülei feltétel nélkül szeretik és elfogadják.

  • Vele, de nem helyette!

Jól jár a gyerek és a szülő is, ha a kisdiák  korán megtanulja, hogy az iskola az ő dolga. Segítsünk mindig ha kéri, de ne végezzük el helyette feladatait.

  • Tanítsuk meg gyerekeinknek az alapvető életkészségeket!

             Gondoljunk arra, hogy az iskolában már nincs dadus, a tanító néninek nem az a dolga, hogy a kisdiáknak segítsen orrot fújni. Érdemes időt szánni arra, hogy az iskolás gyereket önállóságra tanítsuk. Tudja bekötni cipőfűzőjét, ismerje a dolgait, öltözzön-vetközzön önállóan, képes legyen egyedül használni a mellékhelyiséget. Az önállóság, a képes vagyok rá érzése nagy mértékben növeli a gyerek önbizalmát, csökkenti szorongását.

  • Jusson idő kikapcsolódásra is!

A külön órák hasznosak, de figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a gyereket. A játék, a közös családi együttlét legyen a mindennapok része.

  • Bízzunk gyerekünkben!

A gyerek átveszi a szülő érzelmi állapotát. Higgyük el, hogy gyerekünk képes lesz az iskolai helytállásra, bízzunk benne és ezt mondjuk is el neki. Olyan jó érzés megélni azt, hogy bíznak bennünk, képesnek tartanak rá. Szárnyakat ad!

Örömteli, eredményes tanévet!