2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

Mesetábor

Az iskolára hangolás és a sikeres tanév elengedhetetlenek a magyar közösségben, hiszen az oktatás húzóereje és a jövő generációk fejlődésének alapja. A gyermekek felkészítése az iskolakezdésre az iskolai közösséghez való kapcsolódást, a tanulási iránti érdeklődés felkeltését is magában foglalja.

 

Augusztus utolsó hetén kezdetét vette a “Vár a mesevár!” iskolára hangolódó mesetábor a Besztercei Magyar Házban, ahol Bocskai Tünde, tanítónő, Pap Noémi, óvónő és Szőllősi Melinda, gyermekpszichológus, az iskolába készülő, leendő előkészítő osztályosokat szólították meg.

A tábor célja az volt, hogy megkönnyebbítse az átmenetet az óvoda és az iskola között. Mivel vannak bátrabbak, akik könnyebben barátkoznak, viszont sok a visszahúzódó gyerek is, akiknek ez a változás egy nagyobb kihívást jelenthet, a tábor azonban mindegyiküknek segített.

A gyerekek olyan élményeket szereztek, amik segítettek nekik felkészülni az iskolai életre. Az óvodásoknak lehetőségük volt új barátokat szerezni, megtanulni együtt dolgozni másokkal. Az iskolakezdés egy teljesen új helyzet a gyerekeknek: új hely, új szabályok, új program, új tanító, újak az osztálytársak, a tábor során ezekkel mind megismerkedhettek, megbarátkozhattak. Az iskolakezdés előtti program olyan tevékenységeket kínált, amelyek segítettek a gyerekeknek megérteni az iskolai szabályokat, rutinokat, és a tanulás fontosságát, egy barátságosabb és kevésbé nyomásos környezetben.

 Öt napon keresztül rengeteg időt töltöttek játékkal, történeteket meséltek egymásnak, kreatívan alkottak, és még ellátogattak az iskolába is, hogy a gyerekek megtudhassák, milyen lesz a leendő osztályuk. A mesék mentén beszélgettek azzal kapcsolatban, hogy milyen kihívások és félelmek merülhetnek fel az iskolával illetően, és megpróbálták felfedezni, milyen elképzeléseik vannak vele szemben. Emellett mély párbeszédet folytattak a saját képességeikről és erősségeikről, valamint arról, hogy kik segíthetnek az iskolai életben. A foglalkozásvezetők rávilágítottak arra is, mennyire fontos és értékes dolog a barátság az iskolában.

Meseösvényen járva, bátorságot merítettek a mesehősökből az új kezdethez. A hét során élményeket, értékeket és barátságokat gyűjtöttek a varázstarisznyába, hogy gördülékenyebb legyen a kezdet, együtt felkészülni, magabiztosan és lelkesen induljanak neki az új tanévnek.

 

A tábor segített az óvodásoknak és szülőknek egyaránt könnyebbé tenni az iskolakezdést, készen álljanak az iskolai kihívásokra. Bár a napok gyorsan elrepültek, a mesék és a barátságok örökké velük maradnak.