2024. május 03. (péntek) -
Tímea, Irma
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Fórumokon vehettek részt a Beszterce-Naszód megye lakosai

Öt fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a megyénkben és országunkban elért eredményekről, fejlesztési lehetőségekről és elkövetkezendő tervekről. A találkozások házigazdája Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, alprefektus volt.

Az RMDSZ folyamatosan előtérbe helyezi a polgárok problémáit, melyekre folyamatosan megoldásokat keres. Nem lehet eltekinteni a gáz és az energia hatósági ártól, a bölcsődék építésétől, a nyugdíjemeléstől, valamint az erdélyiek számára fontos infrastrukturális beruházásoktól.

Vállalkozói Fórum

Mivel fontos a vállalkozások támogatása, fejlesztése, versenyképességének növelése, az első ilyen rendezvény a Vállalkozói fórum volt, Hegedüs Csilla az európai uniós alapok minisztériumának államtitkára jelenlétében, ki elmondta Az elmúlt 2 évben több, mint 50.000 vállalkozást támogattunk, és a következő periódusban is ezt tesszük! „.

Hasznos bemutatót tartott a helyi üzletembereknek, akiknek lépésről-lépésre ismertette az aktuális és közelgő kiírásokat, többek között a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 350 millió eurós digitalizációs pályázatot, valamint sok más lehetőségeket és az eljárásokat is.

A találkozó célja közösen megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyek a magyar vállalkozások fejlődését segíti Beszterce-Naszód megyében.

            Előadás után lehetőség nyílt a témával kapcsolatos kérdések feltevésére és megválaszolására.

Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok

A startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági támogatások c. előadássorozat nyolcadik állomása a Beszterce-Naszód megyei Betlenben, 2023. március 10-ln. Fotó: Mihály László

Teltházas gazdafórum keretén belül kerültek bemutatóra az aktuális európai uniós, illetve a hazai (APIA és AFIR) mezőgazdasági pályázati felhívások és a vissza nem térítendő támogatási lehetőségek Bethlenben.

“A mezőgazdaság az egyik legfontosabb gazdasági ágazat: amikor az agráriumról beszélünk, a mindennapokról, a mindennapi betevő falatról beszélünk.” – kezdte a bemutatót az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke, és alprefektus, Décsei Atilla a Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok körúton.

Az Európai Uniós finanszírozásnak eddig is és ezután is kiemelt szerepe van a mezőgazdaság fejlődésében. A lehetőséggel azonban élni is kel. A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az élelmiszerellátás biztosításában. Vincze Lóránt, európai parlamenti képviselő említést tett a közös uniós agrárpolitikára és tájékoztatót tartott a mezőgazdaságban várható pályázatokról.

A termelőket és mezőgazdászokat Kolozsvári Attila (APIA) és Lőrinczi Zoltán (AFIR) is személyesen köszöntették és tájékoztatták a következő időszakban elérhető támogatásokról és pályázati lehetőségekről!

A növénytermesztőket és állattenyésztőket kapcsolatba próbálták hozni a szakemberekkel, akik friss információkkal hozzásegíthettek az érdeklődőknek fejlődő mezőgazdaság kialakításához és fenntartásához.

A jelenlévők átvehették a Startoljunk rá! EU-s mezőgazdasági pályázatok útmutató kiadványt, amely a 2023-2027 között érvényes pályázati lehetőségeket foglalja magába. Az útmutató EP-képviselő és partnerei, Könczei Csaba és Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselők, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Pro Agricultura Egyesület együttműködésével jött létre.

Az RMDSZ számára fontos, hogy a kis és fiatal gazdák helyes információhoz és segítséghez tudjanak jutni és eredményesen pályázhassanak.

Pedagógiai Fórum

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a megyei RMPSZ szövetséggel karöltve Pedagógiai Fórumra hívta a Beszterce-Naszód megye magyar pedagógusait.

A rendezvény meghívottjai Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára, Burus-Siklódi Botond, az országos RMPSZ elnöke, valamint jelen volt Laczikó Enikő , az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkár asszony és Deák Zoltán, főtanfelügyelő-helyettes, a Beszterce-Naszód megyei RMPSZ elnöke is.

A kormányzati konzultáción elhangzott a megyénkben elért oktatási eredmények, a magyar bölcsőde sikeres megépítése, az Iskolatáska és Délutáni program, ingáztatás, valamint a bentlakás lehetőségei a magyar diákok számára.

Megbeszélésre kerültek az oktatási célok, az új közoktatási törvény tervezete is. Fontos az anyanyelvű oktatást megőrizni, ezért a tanügyi törvény módosítása könnyítenie kell a szórványoktatás feltételeit, és segítsen abban, hogy a gyermekek, főleg, kik etnikailag vegyes családokból származnak, anyanyelven tanulhassanak. Ezen kívül a román nyelv elsajátítása is fontos.

Az RMDSZ-nek az a célja, hogy minden magyar gyermek modern és biztonságos bölcsődébe, óvodába, iskolába járhasson, feltárni azon lehetőségeket, amelyek az oktatás színvonalát emelik a megyében.

Értéket az éveknek!

Besztercén a szépkorúak fórumával folyatódott az RMDSZ kormányzati konzultációja, Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára látogatásával.

Az államtitkár úr egy igével kezdte beszédét, az Ószövetségre hivatkozva. Az RMDSZ folyamatosan közel próbál állni az emberekhez, konzultációt végez munkájáról és próbálja csökkenteni az emberek terheit. Beszámolt az energiaárak szabályozásáról, a nyugdíjpont 12,5%-os növeléséről. Az 1500 lej alatti nyugdíjasok évi 1000 lejes, az 1501 és 2000 lej közötti nyugdíjasok évi 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti nyugdíjasok évi 600 lejes pluszjuttatást kapnak. Tudósította a közönséget az energiatámogatásról is, 2000 lej alatti jövedelem esetén évi 1400 lejes energiatámogatást kap minden nyugdíjas, 1700 lej alatti jövedelem esetén kéthavonta 250 lej értékű szociális utalvány jár.

Ez egy nagyszerű alkalom volt arra is, hogy a megyei nyugdíjasokkal, Máthé Attila, a besztercei RMDSZ elnöke és tanácsosa megtegye az első lépést a Nyugdíjas Klub megalakulásához. “A nyugdíjas klub létrehozása nagyszerű lehetőség arra, hogy az idősebb korosztály tagjai élvezhessék a közösségi életet. A klubtagok egymást támogathatják és ösztönözhetik az aktív és értékes életvitelre. Az időskor nem jelenti azt, hogy vissza kell vonulni az élettől, hanem egy újabb fejezete lehet az életünknek, amelyben továbbra is aktívan részt vehetnek a társadalmi életében. Fontos, hogy a társadalom megbecsülje az idős embereket, és felismerje a tapasztalatuk és tudásuk értékét” –jelentette ki Máthé Attila, a besztercei RMDSZ elnöke.

A megyei RMDSZ prioritásként kezeli az időseket és fontosnak tartják az időseknek szóló programok szervezését, kik ragaszkodnak a hagyományainkhoz és kultúrához.

A következő klub találkozóra Toók Katalin, Beszterce-Naszód nőszervezet elnöke, egy ötletes programot mutatott be. A szépkorú generációknak nagyon fontos, unokáik oktatása és jövője, ezért együtt az gyerekeikkel, unokákkal segíteni fognak megdönteni a magyar sál kötő rekordot, mert a történetek összekötnek.

A találkozót Krizbai Róza Jolán zárta egy gyönyörű, találkozóhoz illő verssel.

Tiszteletet, értéket és megbecsülést a szépkorúaknak!

Szeretetnyelvek a családban

Rétegtalálkozó volt szervezve a családosok számára a Besztercei Magyar Házban, hol Bogya Anna államtitkár, az RMDSZ Nőszervezet Partiumért felelős alelnöke és Szöllősi Melinda, pszichológussal beszélgethettek el a szülők.

Bogya Anna államtitkár elmondta, hogy „A válság közepette is támogatni kell a családokat, hiszen ott, ahol erős a család, biztos alapokon áll a közösség”. Beszámolt azokról az intézkedésekről, amelyek levesznek a családok terheiből, mint a Family Start program, 18 és 45 év közötti párok kedvezményes hitelből fedezhetik a házasságkötéssel járó költségeket, a szülés kórházi költségeit, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségeit, valamint akár egy 7 személyes családi autó vásárlását vagy a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetését is. Az egyetemistáknak is kidolgoztak egy támogató Student Invest programot, amely egy diákhitel: az egyetemi tanulmányok költségeihez, lakásbérléshez, számítógép, tankönyvek vásárlásának költségeihez járul hozzá 18 és 31 év közötti fiataloknak. Említést tett arra is, hogy megemelték a gyerekpénzt, mit 2023-tól az infláció növekedéséhez igazítják, segítik a GYES-en lévő kismamákat, a kisnyugdíjasok és a nagycsaládosok számára energiaár-támogatást biztosítottak. Továbbá ismertette az elkövetkezendő időszak terveit is, mint a terhesség alatti ingyenes szűrővizsgálatok számának megnövelését, gyerek-és felnőtt pelenkák TVA-jának csökkentését 5 százalékra, újszülött kelengyecsomagot, bizonyos összegű utalványt minden megszületett gyereknek.

szeretetnyelvek típusait és ennek kifejezési módjait egy családon belül.

Míg a szülők érdeklődően figyelték a beszélgetéseket, párhuzamosan a gyerekek izgatottan tekintették a Sugaracska bábszínház, Húsvéti ajándék című előadását, majd húsvéti zsongás lepte be a termet, hiszen húsvéti kézműves foglalkozást szerveztek a gyerekeknek. A sok kreatív kéz szebbnél-szebb színes húsvéti papír tojásokat és nyuszikat kreált együtt készülve a húsvétra Pap Noémi óvónő felügyelete alatt!

Ön is értékelheti az RMDSZ munkáját a https://kormany.rmdsz.ro/ honlapon!