2024. május 04. (szombat) -
Mónika, Flórián
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Magyar bölcsöde csoport Besztercén

Régóta felvetődött Besztercén magyar bölcsődei csoport létrehozásának ötlete, szükségessége, ami egyedülálló megvalósítás lenne a magyar közösség életében. Ennek helyszínét ma már a Romániai Evangélikus – Lutheránus Püspökség és Besztercei Evangélikus – Lutheránus Egyházközség közös tulajdonában lévő, a Kárpát – medencei Óvodafejlesztési program keretében újjáépített és átalakított intézmény biztosítja. A Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap által meghirdetett Kárpát-medencei bölcsőde és óvodafejlesztési program keretében valósult meg Besztercén, az evangélikus – lutheránus egyházközség működtetésével a „Bölcsőde, óvoda és oktatási központ”.

Az elképzelés mára kézzelfogható valóssággá vált. Máthé Attila városi tanácsos, a 2022. június 30 – i tanácsülésén az erről szóló tanácsosi határozatot sikeresen mutatta be és a tanács jelenlévő tagjai egységesen szavazatukkal ezt megerősítették. Létrejött az első magyar állami bölcsődei csoport Besztercén.

Máthé Attila: “Célunk az, hogy segítsünk a fiatal szülőkön, és támogassuk gyermekeink legjobb minőségű nevelését és oktatását. Mert nem mindegy, hogy egy fiatal szülő 2000 – 2500 lejt fizet egy magán bölcsődének vagy román csoportba iratja gyerekét  vagy csak az ételt kell fizesse és magyar csoportban adhassa. Nagyon sok szülő ezért azt választotta, hogy otthon marad gyerekével és nem vállal munkát, így lehetőség a szülőknek, hogy biztonságban tudják a gyereküket egy magyar csoportban és ők munkát vállalhatnak.

Mi, a szórványság, a jövőbe kell fektessünk, nem a jelenbe. Mert milyen szép lesz mikor 10 – 20 év múlva is arra járunk és látjuk azt a szép épületet, és tudjuk, hogy ez a mi érdemünk, ezt együtt harcoltuk ki. A közös munkának mindig lesznek eredményei, melyek nyomot hagynak.”

Tóth Zoltán Csaba lelkész, alesperes: “A munkálatok a hatósági előírásoknak, törvényeknek és szabályoknak – tűzvédelem, egészségügy, élelmiszerbiztonsági igazgatóság – megfelelően zajlottak. A tűzvédelmi és egészségvédelmi előírások szigorúak és a felszerelés normák szerinti beruházása óriási költségekkel járt, viszont biztonság szempontjából városi szinten élen járunk ezáltal.

Az 1400 négyzetméter telekkel – 600 négyzetméter hasznos területű 3 szintes épület és 800 négyzetméter zöldövezet és kert – rendelkező ingatlan a város egy csendes részén található, barátságos, erdőközeli környezetben, ami biztosítja a gyermekek számára a zajszennyezéstől mentes légkört és a friss levegőn eltöltött minőségi időt. Az épület családias hangulatát és a számos előnyt kihasználva már a tervek elkészítése során igyekeztünk környezetbarát, „zöld” bölcsődét és óvodát kiépíteni, ezáltal biztosítani a gyermeknek az egészséges nevelés feltételeit.”

Az épület beosztása a következőket biztosítja:

– alagsor: öltözők, ebédlő, konyha, tárolóhelység, alkalmazottak öltözője és bejárata, mosdók. földszint: bejárati fogadó előtér, nővérszoba és elkülönítő, protokoll konyha, irodahelység, foglalkoztató terem és csoportszoba, szabadtéri foglalkozások számára terasz, mosdó.

– emelet: 4 csoportszoba, mosdók a csoportok számára, fertőtlenítő.

Jelenleg az épület bölcsődeként működik. Célunk a közeljövőben a magyar bölcsődei csoport bővítése és ezzel párhuzamosan magyar óvodai csoport indítása is. Ezért bátorítunk minden szülőt, hogy írassa gyermekét magyar bölcsődei csoportba!”

A bölcsőde gondoz és nevel. Írassa bizalommal gyermekét a magyar csoportba, ahol lelkes gondozónők várják.

Mit ajánlanak?

– egészséges szokások kialakulását (étkezés, türelem, viselkedés)

– adaptáció fejlesztését

– a szabadban töltött játékos foglalkoztatás örömét

Mi lesz a gyermekéből? Jó kedélyű, egészséges, értelmes emberbarát, aki később az óvodában könnyebben fog alkalmazkodni.

Éljen a lehetőséggel!

További információk igényelhetők: Máthé Attilánál és Tóth Zoltán Csabánál.