2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
8°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Sugaracska Bábcsoport

A Sugaracska Bábcsoport az egyedüli Beszterce-Naszód megyében működő magyar bábcsoport, amely törekszik magyar nyelvű, minőségi bábdarabokat előadni ott, ahova elhívják, szívesen fogadják: iskolákban, óvodákban, templomokban, gyülekezeti termekben.

Egy olyan világban, ahol a virtuális tér lassan teljesen el akarja a valóságot törölni, a bábozás tehnikájával valóságosan ábrázolódnak ki a kis tanulságos történetek és úgy elevenednek meg a nézők szeme előtt, hogy magával ragadják a gyerekeket, de még a felnőtteket is. Emellett egy olyan térségben működik a bábcsoportunk, ahol magyar nyelven ritkán vannak kulturális előadások kisebb korosztálynak.

Célunk, hogy a Biblián alapuló valódi értékeket, a helyes erkölcsi ítélőkészséget és a magyar nyelv szépségét megőrizzük és átadjuk.
Ebben az évben a Sugaracska Bábcsoport 6 alkalommal mutatott be bábdarabot eddig, és még 3 van betervezve, így majd év végén elmondhatjuk, hogy összesen 9 előadással örvendeztettük meg a Beszterce-Naszód megyei gyerekeket: Vicében, Cegőben, Zselyken és Besztercén. Örömmel megyünk el bárhova ahova hívnak, 10-15 gyerekért is.

Az év első felében „A ravasz rokon” cimű darabot mutattuk be, amely a Húsvét eseményeit egy jó kis állatos tanulságos mese keretében mutatja be. A nyári szünidő előtt és után, a „Jancsi és Juliska” mese átalakitott formáját, egy bibliai igazságokkal átjárt, tanulságos változatát adtuk elő.
Számunkra kitüntetés a gyerekek részéről a tátott szájjal való figyelés, a nevetés vicces jeleneteknél, a nagy taps és a kedves párbeszéd előadások után, na meg az, hogy mindig vissza várnak, hívnak. Még felnőtt részéről is kaptunk olyan visszajelzést, hogy soha nem volt része ilyesmiben és elgondolkodtató, megmozditó élmény volt számára.

A karácsonyra készülés időszakában pedig, egy erre hangoló darabbal készülünk “Szabad-e bejönni Betlehemet mondani?” ciművel, ami a betlehemezés hagyományát és a Karácsony valódi értelmét hagyja kibontakozni a kis és nagy nézők előtt. Ehhez a meglévő készleten kivül még több új bábra és egyéb kellékre volt szükség (pásztorok, angyal, Mária, József, bárányka, kutyus, szamár, kisded, jászol, csillagos éjjeli háttér, kézmozgató botok, árnybáb) amelyeket újabb támogatásból sikerült megvenni.
Köszönjük mindazoknak, akik támogatják és továbbviszik e kis magyar közösség bábcsoportját!
Köszönetet mondunk a Pro Hereditatem Egyesületnek, a Nemzeti Együttműködési Alapnak, az Ung-Tisza-Szamos Túr Határmenti Turisztikai es Természetvédelmi Egyesületnek és a Communitas Alapítványnak, hogy felkarolják és támogatják anyagilag a csoportot.