2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

XVI. Örvendj Ég, Örvendj Föld, Beszterce-Naszód megye magyar karácsonyváró ünnepsége

Két év járvány után idén ismét összehívta az Örvendj Ég, Örvendj Föld, a megye legnagyobb magyar Karácsonyváró ünnepsége a gyerekeket, akiket fáradhatatlan tanítóik, pedagógusaik, szülők és nagyszülők kísértek el, hogy méltón megünnepelhessük az év egyik legfontosabb ünnepét, a Karácsonyt.

Advent harmadik vasárnapján, december 11-én került megrendezésre tizenhatodik alkalommal a besztercei Kultúrpalota épületében, a Beszterce-Naszód megyei magyarok hagyományos karácsonyi ünnepsége.

Az eseményen 18 csoport fordult meg, megyénk hét településéről: Bethlen, Teke, Szentmáté, Újős, Tacs, Cegőtelke, Magyardécse és természetesen a besztercei óvódások és iskolások is hiánytalanul jelen voltak a rendezvényen. Közel 500 gyermek és ifjú szerepelt.

“Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Bizalmas szívvel járom a világot,

S amit az élet vágott,

Beheggesztem a sebet a szívemben,

És hiszek újra égi szeretetben,

Ilyenkor decemberben.”

A bemondók, Emrich Lídia és Zoltán Dónát, Juhász Gyula versével köszöntötték a jelenlévőket, amely által karácsony fontos üzenetét adták tovább, a lelki tisztaságot, az őszinte szeretetet, a megbocsájtást. Az esemény házigazdája ezúttal Máthé Attila, az RMDSZ városi szervezetének elnöke volt, aki szeretettel üdvözölte a résztvevőket és ugyanakkor elnézést kért a megyei RMDSZ elnök nevében, mivel idén első alkalom, amikor nem vehetett részt személyesen ezen az előadáson. Köszönetet mondott mindazoknak, akik szebbé varázsolhatták Advent harmadik vasárnapját, az öröm vasárnapját.

A szervezők meghívásának eleget tett Daniel Suciu, parlamenti képviselő, aki üdvözölte a jelenlevőket az ünnepvárás szellemében, majd Alexandru Pugna, a Beszterce-Naszód Megyei Kultúrközpont igazgatója köszöntötte a gyerekeket és szülőket. Tabără Camelia, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke is megosztotta az egybegyűltekkel ünnepváró gondolatait.

A köszöntő beszédek után kezdetét vette a várva várt műsor. A jelenlévők hallhattak lenyűgöző karácsonyi dalokat, kántákat, verseket, valamint gyönyörű betlehemes játékokat és meseszép táncprodukciókat. Mivel mindenki ügyesen teljesített, a szervezők angyalai a gyerekeknek ajándékcsomagokat adtak át.

A karácsonyi ünnepséget a besztercei 13-as számú óvoda Csicsergők csoportjának A szeretet fénye című mécsesekkel előadott produkciója nyitotta meg, Szikszai Szilvia-Tünde és Pap Noémi óvónők vezetésével, majd a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium előkészítő osztályának Hópelyhek tánca következett, felkészítőjük, Carabian-Dénes Ágnes tanítónő. A Szentmátéi Általános Iskola Karácsonyi köszöntője visszarepített minket gondolatban az elmúlt idők vidéki karácsonyaira. Daralaczi Enikő és Joó Enikő tanítók, valamint Lakatos Imre tanár segítségével sikerült az egykori ünnepek pillanatait feleleveníteni mindenki emlékezetében.

Őket követte a besztercei 10-es számú óvoda Szivárvány csoportja, Vidám Manók Karácsonya című előadása, Pásztor Ágnes óvónő felkészítése alatt. Tekéből, Mihálci János vezetésével érkezett a kisiskolások csoportja, Karácsonyi várakozás című előadással. Ünnepi műsorunk fényét a Magyardécsei Általános Iskola Krisztusváró csoportja emelte, Közénk jött a szeretet Istene című előadásukkal, Dénes Ilona tanárnő vezetésével. Az Örvendj Ég, Örvendj Föld legnépesebb csoportját a két besztercei tánciskola, Melinda Dance School és Alegria Studio alkotta. Christmas Show című táncos műsorukat mutatták be, Antal Annamária és Kárdán Annamária felkészítőik segítségével. A szentmátéi angyalváró óvodások csoportja is meglátogatott minket, az Aranycsengő című előadással. A csoport felkészítői Miclea Imola és Darlati Enikő óvónők voltak. A besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium első osztályosok csoportja is velünk ünnepelte a Karácsonyt, a kis rénszarvasok táncával, melyet Morosan Melinda Enikő tanított. Az elkövetkezőkben a cegőtelki adventi hírnökök csoportja lépett a színpadra Örvendezzünk mindnyájan, Megváltó született című előadásukkal Dohotár Ildikó, Székely Lilla és Gergely Beatrix irányítása alatt. Továbbá a tacsi vallásórások csoportja következett. Felkészítőik: Székely Szabolcs református lelkipásztor és Székely Ilona. Ők Betlehemes műsorral készültek.

“Útra kelt 25 kis karácsonyfa

Örömet szerezni szerte a világba.

Meghittség, boldogság, szeretet és béke

Legyen minden család örökös vendége.”

Ezen kis, általuk írt köszöntővel lépett színpadra a besztercei 6-os számú napköziotthon Szívecskék csoportja, Lakatos Ildikó és Pásztor Tünde óvónők bátorítása alatt. A következő csoport Bethlenből érkezett Karácsonyt köszönteni. Ők a Hófehérke napköziotthon óvodásainak csoportja volt, akik ének-verses összeállítással készültek Liber Judit, Szántó Katalin és Liber Brigitta óvonőkkel. A besztercei Andrei Muresanu Főgmnázium III. és IV. osztályosok csoportja Furulyás Karácsony című műsora kényeztette füleinket, Bálint Éva és Bocskai Tünde tanítónők segítségével. A besztercei óvodások is velünk együtt várták a karácsonyt, Gorboi Enikő és Jakab Ibolya óvónők felkészítésével, avagy a 6-os számú óvoda Napsugár csoportjának Karácsonyi történet című műsorral.

A besztercei Andrei Muresanu Főgmnázium II. osztályosainak csoportja Karácsony ünnepén című előadással lépett színpadra. A csoportot Véér Ildikó Margaretta tanítónő készítette fel. Az ünnepre készülődve a bethleni Grigoresi Silasi Általános Iskola karácsonyváró manóinak ünnepi műsorát is megfigyelhettük, Olá János, Kolozsvári Éva és Mátyás Ildikó tanítók vezetése alatt. A Karácsonyi énekek című műsora zárta az ünnepi fellépéseket, a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium magyar gimnazista csoportja előadásában. Ügyes kántásokat Gergely Arnold tanár úr készítette fel.

Az ünnepi eseményen, a szokásokhoz híven a történelmi egyházaink képviselője, főtiszteletű Msgr. Geréd Péter, besztercei római-katolikus főesperes-plébános adta áldását a karácsonyvárókra, majd közös éneklésben elhangzott a mindenki által ismert „Csendes éj, szentséges éj”. Az éneket Gergely Arnold, zenetanár és csoportja kísérte.

A program keretén belül karácsonyi kirakódó vásár is volt szervezve, ahol könyvekkel, kézi készítésű adventi koszorúkkal, karácsonyi díszekkel, kézi festésű dísztányérokkal, hagyományos kürtös kaláccsal és mézes pogácsákkal, valamint sok más meglepetésekkel várták az érdeklődőket.

Az esemény célja a hagyományőrző közösségek számára olyan rendezvényt szervezni, amely bemutatja a népi kultúrát, a faluközösség szokásait, a karácsonyhoz kötődő ünnepi szokásokat. A rendezvény támogatói, melyeknek áldásos hozzájárulása nélkül nem került volna megvalósításra e nagyszerű, hagyományőrző ünnepség, a Bethlen Gábor Alap, az Ung-Tisza-Szamos Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület, a Beszterce-Naszód Megyei Kulturális Központ, Beszterce Város Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, RMDSZ Ügyvezető Elnökség, GoldPlast Beszterce és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata voltak.

 
Az esemény szervezői: az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a besztercei MADISZ, ezúton is köszönetüket fejezik ki a támogatóknak, és azoknak a lelkipásztoroknak, pedagógusoknak és gyerekeknek, akik a megye minden pontjáról eljöttek, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt. 

Ezúton is kívánunk mindenkinek békés, nyugodt karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog újévet!