2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
6°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Nálunk is volt a Mikulás

“Amikor télen hullni kezd a hó, / Indul útjára Mikulás apó.” (Benedek Elek).

 

Gyermekzsivaj és igazi ünnepi hangulat lett úrrá a besztercei Magyar Házban hétfőn, Mikulásvárás estéjén. Kisiskolások, óvodások voltak a fővendégek, akik eljöttek találkozni a Mikulással, aki ez alaklommal nem jött egyedül, hanem vele tartott Mikulás anyó és két kedves manója.

 

Az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza. A legenda szerint Szent Miklós myrai püspök úgy segített a szegényeken, hogy apró kis ajándékokat helyezett el titokban az éj leple alatt. Ez alkalommal a Mikulás maga adta át a gyerekeknek a csodás ajándékokat, miután minden gyereknek elmondta mit is látott, hallott róla ebben az évben. Az igen nagy meglepetés közepedte minden kisgyerek egy verssel, énekkel, gitárszóval vagy rajzzal köszönte meg a Télapónak, hogy idén sem feledkezett meg róluk.

 

 A délután fénypontja nem csupán a Mikulás volt, hanem kedves felesége is, Mikulás anyóka, aki idén először jött Besztercére, nyilván nem üreskézzel. Mézes pogácsákat hozott magával, és együtt díszítettek gyerekek és szülők, mindenki a maga elképzelése szerint. A kézműves foglalkozások kivitelezésében nem csupán anyóka segített, hanem három szorgos-dolgos kéz is, Kovács-Magyarosi Réka, Pap Noémi és Szőllősi Melinda személyében.

 

Az édes pillanat után, türelmetlenül várták, kicsitől-nagyig, mikor érkezik már az öreg bácsi, ajándékokkal tele zsákjával. Az adakozó apót, énekszóval várták. A kicsik ámulva nézték a hosszú, fehér szakállú, kedves bácsit, aki helyet foglalva a karácsonyfa mellett, figyelte a kis mosolygós arcokat és érdeklődni kezdett arról, hogy ki mennyire volt jó vagy éppenséggel rossz ez évben. Tel zsákjával két manója is segített.

 

Minden óvodás és kisiskolás arcát hála és vidámság világította meg és boldogan mentek haza szüleikkel. Egy újabb lehetőség volt, hiszen ezen kimagasló alkalomnak is a lényege, hogy örömöt szerezzünk, hiszen a Mikulás megajándékozza a kicsiket és nagyokat, ami mindig boldogsággal tölti meg az apró szíveket.

 

Köszönet az esemény megvalósulásáért a Besztercei MADISZ-nak és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének. Köszönet a támogatásért a Communitas Alapítványnak.