2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Adventi várakozás

Idén sem maradhatott el a besztercei magyarok körében a már évek óta kedvelt „Adventi Kreatív Műhely”. Sürgés-forgással, nagy készülődéssel vette kezdetét november 24-én, csütörtök délután a családi kézműves foglalkozás a Besztercei Magyar Házban, amely idén egy mesés, karácsonyi tematikájú bábelőadással bővült, a gyerekek nagy örömére.

Az adventi időszak elcsendesedésről, a nyugalomról, az elmélkedésről szól. Nem csupán Besztercén, hanem megyénk három magyarlakta települése is bekapcsolódott: Tacs, Árpástó és Teke, ahol ki-ki elkészíthette a saját színes díszletét.

Az eseményen kicsik és nagyok, egyaránt nagy örömmel és várakozással vettek részt. A szervezők, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület mindent előkészítettek, biztosították a szükséges alapanyagokat, ahhoz, hogy a résztvevők maguk tudják elkészíteni idei adventi koszorújukat.

Miközben a szülők a karácsonyi díszek elkészítésén dolgoztak, a gyermekek karácsonyi bábelőadáson vehettek részt. A Sugaracska bábcsoport, a megye egyetlen magyar bábcsoportjának “Szabad-e bejönni Betlehemet mondani?” című előadását tekinthették meg, amely a létszámot tekintve nagy siker volt.

November 25-én, a tacsi imateremben is elkészült az egyedi, helyi jellegzetességekkel díszített adventi koszorú, valamint a finom mézes pogácsa, amelyet az adventi istentisztelet után kóstolhattak meg a település lakosai. Az ünnepi hangulat Szilágyi Ilona, helyi RMDSZ elnök és tanácsos, a helyi református egyház és a tacsi lakosok közös munkájával valósult meg.

Ugyancsak november 25-én zajlott le a műhely Árpástón is, ahol koszorúra kerültek a helyi készítésű adventi gyertyák is!

Tekében is minden alkalmat megragadnak, hogy összegyűljön a kicsiny magyar közösség, ahol Mihálci János, helyi RMDSZ elnök és tanácsos volt szombaton, november 26-ánz esemény házigazdája a tekei Magyar Házban.

A hangulatos tevékenység után, mindenki otthonába térhetett saját készítésű díszével, Karácsonyi Ünnepekre várva!

A hagyományaink felelevenítése, fontos része megmaradásunknak. A karácsonyi várakozás, amelynek az adventi időszak talán egyik legszebb része, számos régi hagyománnyal rendelkezik, meghitt pillanatok varázsolódhatnak a családban, ezért is kell ápolni őket. Mint egy nagy család, együtt lehettünk és készülhettünk a Szeretet Ünnepére, Jézus Krisztus születésére.

E hagyomány megőrző esemény nem jöhetett volna létre a Beszterce-Naszód megyei Nőszervezet, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület szervezése nélkül, valamint az Ung-Tisza-Szamos Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatása nélkül.