2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Beszterce-Naszód – Örökségünk őrei reloaded

Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program 2012-ben indult útnak, aminek a célja konkrétan az volt, hogy a diákok kilépjenek a hagyományos történelmi előadások vagy idegenvezetések keretei közül és önállóan felfedezzék ezeknek az épületeknek a múltját és titkait.  Az RMDSZ  Szórvány cselekvési terv részeként elindított, de ma már szerte Erdélyben működő mozgalom az utóbbi időszak legsikeresebb, ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése, hisz 13 megyében eddig több, mint 3600 diák vett részt a programban. Miről szól a program? A diákok kiválasztanak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt. A sztorit, a különlegességet keresik, azt, ami kiemeli az épületet a többiek sorából. Emiatt könyvtárakban, archívumokban keresgélnek, régi újságokat böngésznek, bejárják az épületeket és felfedezik a titkait. A versenyben nemcsak a diákcsapatok vesznek részt, hanem bevonják a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat. Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már Európában is büszkén népszerűsítenek, hisz a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határt. Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely kíváncsi és bátran kiáll a magyar épített örökségért. Ezt pedig nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekkel is bizonyítja.

            Beszterce-Naszód megyében ezt a programot a koronavírus okozta világjárvány előtt több diákcsapat is felkarolta a megyénk különböző településein és egy hosszú kényszerszünet után nagy lendülettel újra indult a lendületes munka. Zárójelben azt is el kell mondani, hogy Beszterce-Naszód megyében egyre kevesebb településén zajlik magyar oktatás, főleg gimnáziumi szinten, viszont ott ahol még működik, a pedagógusok, diákok, szülők és a helyi közösség karöltve és lelkesen  vállalják továbbra is a magyarság fennmaradásáért zajló harcot.

            2022 – ben az Örökségünk őrei mozgalom 4 csapatot sorakoztat fel Beszterce-Naszód megye szintjén:  az Andrei Muresanu Főgimnáziumból két középiskolás, illetve a szentmátéi Általános iskolából egy, valamint a bethleni Grigore Silași Általános iskolából még egy gimnáziumi szintű csapat. A csapatok keretei:

1. Andrei Mureșanu Főgimnázium: Barokkosok – a mezőörményesi Rákóczi-Bánffyi kastély őrei: Rácz Vivien, Pop Hortenzia,Varró Nándor, Emrich Lidia, Márton Árpád és Fodor Balázs. A csapat vezető tanára: Király Ildikó.

2. Andrei Mureșanu Főgimnázium: A komlódi kastély őrei: Suciu Krisztina, Bocz Csenge, Csillag Dóra, Szaboszlai Rebeka, Székely Márkus, Orbán Róbert. A csapat vezető tanára: Antal Attila.

3. Szentmátéi Általános Isola: A Wesselényi Vadászkastély őrei: Kirai Natasa, Chis Dániel, Orbán Monika, Incze Barbara, Salak Andrea és Kis Szabolcs. A csapat vezető tanára: Darlaczi Timea-Melinda.

4. Bethleni Grigore Silași Általános iskola: A Somkeréki Templom Őrei: Olah Anikó, Balázs-Gál Eszter, Tóbiás Renáta, Orbán Krisztián, Dobre Sofia-Mária és Kovács Gergő. A csapat vezető tanára: Kovács Szabolcs

            A program első két feladatát mind a négy csapat kiválóan teljesítette, amint az látható az általuk létrehozott facebook oldalon. A kötelező tevékenységek közé tartozott:  a csapat és műemlék bemutatása, közösségi oldal létrehozása ( kötelező Facebook-oldal ), műemlék népszerűsítésére való rendezvény, valamint legalább egy médiamegjelenés. A további feladatokra várva mind a négy csapat közös nevezője: az általuk kiválasztott műemlék megőrzése!

            A szabályzat végzáró szavaival élve: az Örökségünk Őrei mozgalom egy olyan generációt nevel, amely kíváncsi és bátran kiáll a magyar épített örökségért. Ezt pedig tettekkel bizonyítjuk Beszterce-Naszód megyéből, a végvárak végvárából.