2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Nyáron is élt a Besztercei Vadrózsa Néptáccsoport

A 2009-ben alakult besztercei Vadrózsa Néptánccsoport heti rendszerességgel tart próbákat a Besztercei Magyar Ház épületében már évek óta. A néptáncoktatás különböző korcsoportokra osztva történik, így három korosztály tanulhatja a számára megfelelő táncokat, a Régenből jött szakképzett néptáncoktatók segítségével.

Több, mint hatvan magyar gyerek tanulhatja meg ősei nyelvét, kultúráját, dalait és táncait, a besztercei szórványban. Az iskolai év minden csütörtökén próbál a tánccsoport a besztercei Magyar Házban, az oktatók bérezését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Csoóri Sándor Alap támogatta. Az oktatás a nyár folyamán sem állt le a Besztercei Vadrózsa Néptánccsoport, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács támogatásával hetente egyszer tudtak próbát tartani.

A fiatal táncosok előadással is készültek, amelyet a szeptember 17-i ünnepségen adtak elő. Simon Szabolcs néptáncoktató elmondta „Fontosnak tartom, hogy a magyar néptánc és népi kultúra iránti érdeklődést elmélyítsem a gyermekekben, fiatalokban. A táncokon keresztül ismerjék meg hagyományainkat, a magyar nép táncait, a táncok lépésanyagát, énekeit, jellegzetességeit, stílusát. Ahogy híres zeneszerzőnk Kodály Zoltán is fogalmazott <<Népet csak egészében lehet megismerni, a nép dalát is csak az érti meg igazán, aki ismeri szokásait, ruházatát, ételét…>>
Véleményem szerint a néptáncot élővé kell tenni a gyermekek számára, hogy ne csupán koreografált színpadi produkciót tanuljanak, hanem elérjük, hogy a néptánc a gyermekek életformájának részévé váljon. Természetesen ez most nehezebb, mert régen, amikor még hagyományos élete volt a népi szokásoknak, megvolt és élt a jeles napok sorozata. Akkor mindenki tudta, hogy milyen például a farsangi bál, a betlehemezés, de ma ez teljesen másként működik. A besztercei Vadrózsa Néptánccsoport hűen őrzi, és továbbadja magyar hagyományainkat a következő generációk számára.”