2024. május 02. (csütörtök) -
Zsigmond
napja Beszterce
22°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

“Ezt a munkát elvégeztük! Ami előttünk áll, elvégezzük!”

Kelemen Hunor szavai meghatározóak a Besztercei Magyar Ház 20 éves jubileumi ünnepségén, amelyre szeptember 17-én került sor.

Az egész napos eseménysor egy rövid történelmi bemutatóval kezdődött, ismertetve a Magyar Ház 20 éves múltját. Besztercén 2002 óta áll eme háznak nyitva a kapuja, mindazok számára, akik választ keresnek egy kérdésre vagy megoldást egy problémára. A Besztercei Magyar Ház az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének kezdeményezésére jött létre. 20 éve a közösség kulturális központja, a megyei szervezet és számos más civil szervezet székhelye. E falakon belül szerkesztik mindmáig a Beszterce-Naszód megyei írott sajtót, televízió és rádióadásokat, valamint internetes magyar tartalmakat. Itt tanulta meg több száz fiatal a magyar néptáncot és népzenét. Nyári táborok és iskola utáni foglalkozások helyszíne is volt az épület, valamint egy magyar könyvtár is itt működik. Az épület kívül és belül megújult. E mellett a tetőtér is kiépítésre került. A húsz éves évfordulóra az eddig kihasználatlanul álló padlásból ki lett építve öt fürdőszobával ellátott szoba, valamint egy gyűlésterem. A bebútorozásukról és felszerelésükről is gondoskodtak. A felújítást az RMDSZ országos Ügyvezető elnökség, a Communitas Alapítvány,  valamint a beruházást a Nemzeti Együttműködési Alap és Magyarország Kormány, mely a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatta. E ház szolgálja a magyar embereket és ezáltal a magyar identitást. Az ingatlan emeleti részén 5 saját fürdőszobával rendelkező szobát és egy irodai részt alakítottak át, a szórványközpont bővítése céljául.

 Ezt követően ünnepi beszédek következtek. Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki köszönetet mondott a közös munkáért, amely az egyház és a szövetség szoros együttműködésével történik. “Besztercén legyen mindig magyar kultúra, magyar oktatás, legyen tele a Magyar Ház.’’ – zárta alkalomhoz illő beszédet a szövetségi elnök.

Jelen volt Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat elnöke, Kiss András megyei képviselő, az IKSZ alelnöke, a KDNP országos elnökség tagja, Mica Oprea, Beszterce-Naszód megye prefektusa, Ioan Turc, Beszterce polgármestere, Daniel Suciu, parlamenti képviselő, Ioan Zăgrean Beszterce alprefektus, akik kedves gondolatokat osztottak meg az eddigi partnerségről, illetve jókívánságokat adtak át a jövőre nézve.

„A Besztercei Magyar Ház és egyszersmind a besztercei magyarság, de mondhatnám a megyei magyarság nagy napja is ez. Mindig meg kell tegyük azt, ami tőlünk telik, hogy utódaink hálával és büszkeséggel emlékezzenek vissza ránk ”-foglalta beszédébe a besztercei magyar elnök.

Seszták Oszkár elnök egy díszoklevelet adott át Décsei Atilla, megyei elnöknek az elmúlt évek eredményeiért.

A történelmi egyházak lelkipásztorai András Péter, református lelkész, Ft. Msgr. Geréd Péter, római-katolikus főesperes-plébános, Tóth Zoltán Csaba, evangélikus alesperes és Szabó Mihály, baptista lelkész áldásukat adták a nemrégiben felújult Magyar Házra, hogy sok gyümölcsöt hozzon a jövőben is.

A reggeli ünnepi panel színvonalát alkalomhoz illő szavallat, Szőllősi Szilárd előadásában, valamint a Vadrózsa néptánccsoport előadása emelte.

20 év hosszú idő, de nem elegendő. A besztercei szórványmagyarság azon dolgozik, hogy nem csupán 20 év múlva, hanem azon is túl legyen, aki ékes anyanyelvünket használja. Az elmúlt évek tiszteletére és a jövendő években bízva, időkapszulát helyezett el az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és a Besztercei MADISZ, amely a megyei érdekvédelmi szervezet, a Besztercei MADISZ és a Magyar Ház történetét vázolta.

A 20 éves ünneplésre egész napos programot biztosítottak a szervezők.

A Wass György kiállító teremben Borsos Éva festménykiállítása volt megtekinthető, Fenyvesi Éva bemutatásában. Borsos Éva, született Szilágyi, a művészeti liceumot végezte Kolozsváron. Líceumi évei szerettették meg vele a festészetet, amelynek mai napig hűséges, szeretetteljes művelője. Számára a festészet a lelki és fizikai szabadság lehetősége. Munkáinak témája a  Beszterce-Naszód megyei tájak, virágok, életképek, portrék.

A festmény bemutatás után Szilágyi Zoltán és Müller Árpád  „Ballag már…”című könyv bemutatójára került sor, melynek moderatorja Antal Attila volt. A könyv  besztercei magyar oktatás történetét mutatja be, valamint tartalmazza az egykori magyar iskola és a jelenlegi iskola magyar tagozatának teljes névsorát (1956-2022). Az oktatás négy időszakát ismerteti: 1856-1918, 1918-1940, 1940-1944, 1944-napjainkig. Képek által betekintést lehet nyerni az épületekbe, ahol a különböző időszakokban a magyar iskolák működtek. A könyv második felében megjelennek a középiskolai végzős osztályok névsorai a kicsengetési kártyák alapján.

A gasztroverseny versenyzői Pap Noémi, aki hájas tésztával nevezett be, Craciun Emilia vörös borral leöntött marha pörköltös nokedlivel és máglyajárással (deszert), Deme Enikő diós és mákos bejglivel, Krizbai Rózsika és Máté Ildikó almatortával, Hunyadi Ilona egres leves és pörköltös nokedlivel kényeztette a zsűrikijelölteket. Nehezen hozta meg a zsűri Toók Katalin, Müller Krisztina és Szabó Attila a döntést, de végül Craciun Emília ínyencségei nyerték el a díjat, amely egy vezeték nélküli állóporszívó volt. Elsőként gasztroversenyt a 10 éves ünnepségen szerveztek.

A kicsik részére a Jancsika és Juliska bábelőadás lett megtekinthető a Sugaracska csoport előadásában, minek végén a gyerekeket és szülöket is bevonták egy öröm teljes éneklésbe. Emellett a gyerekek által kedvelt mesefigurák jelentek meg, kikkel képeket lehetett készíteni és játszani, illetve arcfestést Is ki lehetett próbálni.

Amig a gyerekek kellőképpen szórakoztak, a látogatók a Köpeczy Sebestyén terembe helyi értékeket tekinthettek meg.

Délután kulturális programban vehettek részt az emberek. A színpadra néptánc csoportok léptek fel. A 2009 óta működő, és a hagyományok őrzését felvállaló besztercei Vadrózsa Néptánccsoport, ki heti rendszerességgel próbál szakképzett oktatók segítségével autentikus népi táncokat. Ugyszintén tiszta forrásból népszokásokat és dalokat sajátítanak el. 2013-ban alakult, átlagosan 7-8 párral működő és már nagyon sok fellépést megért Anyaországban is, a zselyki Hagyományörző tánccsoport és a Hargita megyéből érkezett Forgórózsa.

A népi táncokat a székely humor követte, Pittyes2es és Gyufa, kik tagjai: Duduly Vendel, Hengán István és Postolică Adrián. Ők a székely észjárást helyezik jeleneteik középpontjába, de olyan témákra is reflektálnak, mint az erdőirtás, a politikusok korruptsága, a társadalom érzéketlensége.

A 20 éves Magyar Ház jubileumi ünnepségét élő zenés concert zárta, a Koszika and the HotShots. A zenekar 2011 óta van együtt és sokszínű zenét felölel saját daloktól a népdal feldolgozásokon keresztül, mint a modern pop, funk, jazz, reggae, swing saját stílusban fűszerezve.

A gazdag program elnyerte egyaránt kicsik és nagyok érdeklődését.

A felújítást az RMDSZ országos Ügyvezető elnökség, a Communitas Alapítvány, valamint a beruházást a Nemzeti Együttműködési Alap és Magyarország Kormány, mely a Bethlen Gábor Alapon keresztül támogatta. Köszönet jár az Ung-Tisza-Szamos Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesületnek, amely a Pro Hereditatem Egyesülettel zajló közös projektjén keresztül számos beruházási és működési támogatással hozzájárult, hogy mindez valóra váljon. E ház szolgálja a magyar embereket és ezáltal a magyar identitást. Az ingatlan emeleti részén 5 saját fürdőszobával rendelkező szobát és egy irodai részt alakítottak át, a szórványközpont bővítése céljául.