2024. április 16. (kedd) -
Csongor
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8284 lej
      
100HUF
= 1.2591 lej
      
1$
= 4.6818 lej
      

“Van élet a simogatós telefonokon túl. Van értelme az olvasásnak!”

“Van élet a simogatós telefonokon túl. Van értelme az olvasásnak!”

Hirdette Marosán Csaba színművész megyénk három magyarlakta településén az Anyanyelv nemzetközi napja alkalmából szervezett ünnepi előadás-sorozaton.

Minden év február 21-én az Anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük. Idén, a Pro Hereditatem Egyesület és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete egy színvonalas kulturális műsorral tette emlékezetessé ezt a napot. Február 19-20 között, három településen Marosán Csaba színművész előadását hallhatták és láthatták, amely igen nagy érdeklődésnek örvendett.

Február 19-én Apanagyfalu településen, a Bánffy teremben, Márton Zoltán-Barna, helyi református lelkipásztor töltötte be a házigazda szerepet az apanagyfalusi és almásmálom lakosok számára. Jelen volt Toók Katalin, a megyei Nőszervezet elnöke, Pásztor Ágnes, alelnök, valamint Máthé Loránd, a megyei Ügyvezető Elnökség alelnöke.

Február 20-án, Árpástón, istentisztelet után a helyi kultúrotthonban várta az érdeklődőket a színművész. A kultúra kedvelőinek a műsorral Fehér Tibor, helyi RMDSZ elnök és Dobre Edvin, helyi református lelkipásztor kedveskedett. Jelen volt Borsos Károly László, a Megyei Képviselők Tanácsának elnöke és Máthé Loránd, ügyvezető alelnök.

Délután, a harmadik megálló, Magyarborzás volt. Kovács Edith-Bella, Kovács Zoltán, református lelkészek és Papp András, Kékes község alpolgármesterének közbenjárásával számos magyarborzási, mezőveresegyházi és kékesi lakos újra iskolás lehetett, újra az írok és költők világába röppenhetett, együtt ünnepelhetett. Ugyanakkor jótékonysági kimenetele is volt a napnak, hiszen a Kolozs megyében leégett parokia felújítására is gyűjtöttek. A megyei érdekvédelmi szervezetet Máthé Loránd, ügyvezető alelnök képviselte.

A kultúra, az irodalom szépségei mellett, elhangzott egy nagyon fontos gondolat, amelyre az előadás sorozat is épült. “Legyen divat az optimizmus, de az optimizmusnak legyen alapja.” – hangoztatta a színművész, aki a saját közösségi oldalán is, a versei által próbál szép dolgokat terjeszteni. Nem kell mindenben a legrosszabbat látni, hiszen annyi szép dolog vesz bennünket körül, ezekbe kell megkapaszkodni.

Február 21 nem csupán az Anyanyelv nemzetközi napja, hanem Márai Sándor írónk halálának is az évfordulója, aki 1951-ben Amerikába emigrált, letelepedett és ott élt. Az ‘50-es években nagyon csúnyán látta a magyarság jövőjét, megírta a Halotti beszéd című művét, amelyre jó barátja Tamási Áron, a következőképpen reagált egy nyílt levélben: “Bizony, nem egyedülvalók vagyunk, hanem valamiféle szerves egységhez tartozunk: egy családhoz, melynek a nyelvén szólunk. Ennek a családnak országföldje van, s ha most kevesebb is, mint a nagy bűnök előtt, annál édesebb ez a föld. Történelme van, mely gyakran szerencsétlen volt is, de hősi volt és önzetlenségében költők tollára méltó.
Irodalma van, mely nyelvi társtalanságában a mesék pazar színeiben lüktet. Halottai vannak, kiknek neve nem számadat, hanem csillagok a föld alatti égen. Élő népe van, mely munkával és az erkölcsi érzék örökségével keresi a boldogulás útját: és álmai vannak, melyek nem a zsiványoké, hanem a jövendőé.” – így próbált ő is erőt sugározni jó barátja, Márai fele.

Marosán Csaba színművész előadásának gerincét olyan különböző korú, stílusú és hangulatú versek alkotják, melyek szólnak a hazáról, hitről, kitartásról és helytállásról.
Ady, Radnóti, Petőfi és Dsida azon versei hangzottak el, melyek időtálló üzeneteket tartalmaznak.

Köztudott, az ember saját anyanyelvén tudja legjobban kifejezni magát. Hogy minél hosszabb idejéig fennmaradhasson, használjuk bátran és büszkén. Olvassunk szépirodalmat és mondjuk tovább. Bátran ismerkedjünk a színházzal is. Miként Marosán Csaba is mondta “az irodalom egy direkt kapcsolat az ember és a színház között.” Használjunk ki minél több lehetőséget, hogy minél hosszabb ideig ünnepeljük és ünnepelhessék magyarok az anyanyelv nemzetközi napját.

Az eseményt az RMDSZ és az országos Nőszervezet támogatta.