2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Fekete Vasárnap

A Giorgio Basta albán származású, német császári generális által lemészárolt több száz székely várvédőre és azok családjára emlékeztek csütörtökön, február 24-én délután Besztercén, a szász-evangélikus temető római-katolikus részében.

​420 éve annak, hogy a Reminiscere vasárnapján a Besztercét ostrom alatt tartó német császári generális katonáival orvul lemészárolt több száz székely várvédőt és annak családját. A besztercei magyarság a történelmi magyar egyházak kezdeményezésére 2002-ben méltó emlékművet állítottak a hős mártíroknak.


​Az ökumenikus megemlékezés, melyen közel ötven személy vett részt az emlékmű koszorúzásával kezdődött. Koszorúztak a történelmi magyar egyházak képviselői, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, valamint a Besztercei Magyar Diáktanács. Ezután Péterné Veszelovszky Éva röviden ismertette a történelmi hátterét az eseményeknek.


​Felszólaltak a történelmi egyházak képviselői Nt.András Péter, besztercei református lelkipásztor, Nt. Tóth Zoltán Csaba, besztercei és zselyki evangélikus lelkipásztor-alesperes, Nt.Kelemen Sándor, baptista lelkipásztor, valamint Ft. Msg. Geréd Péter, Pápai káplán római katolikus főesperes-plébános.
​Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete részéről Décsei Atilla elnök, alprefektus szólalt fel, aki ünnepi beszédében elmondta: “húsz esztendeje, hogy a besztercei magyarsággal, a történelmi egyházakkal és a magyar fiatalokkal és diákokkal minden évben megemlékezünk hőseinkre. Nem feledjük gyökereinket, tiszteljük emléküket.” Az elnök úr rámutatott: „Fontos ismernünk gyökereinket, hiszen, amint a fa is a gyökereiből táplálkozik és nő, úgy a besztercei magyarság is múltjából táplálkozik. A jelenben a jövőt kell építenünk. Ezért a mostani kihívásokkal szemben fel kell lépnünk, az akadályokat le kell győznünk. Vegyünk részt a magyarországi választásokon, melynek a regisztráció egyik alapfeltétele, majd március közepétől vállaljuk büszkén magyarságunkat és vallásunkat a közelgő népszámláláson.”
​Az ünnepi megemlékezés nemzeti imánk és a székely himnusz eléneklésével zárult.