2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
15°C
1€
= 4.9695 lej
      
= 5.8126 lej
      
100HUF
= 1.2621 lej
      
1$
= 4.6078 lej
      

Minden magyar felelős minden magyarért

Magyarország Kormányának képviselőivel találkoztak a megyei érdekvédelmi szervezet képviselői, illetve a magyar állam támogatásából működő projektek vezetői.

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Budapest XXI. kerületének polgármestere és Nagy Zoltán, az Eurotrans Alapítvány és Iskola Alapítvány elnöke betekintést nyertek az RMDSZ és a Magyar Állam közös projektjeinek működésébe.

A délutáni foglalkozás nagy segítség a magyar gyerekek és szülők számára, amely Besztercén, a jó együttműködés jegyében Tóth Zoltán Csaba, evangélikus – lutheránus alesperessel, az egyházközség által működtetett Bölcsőde, óvoda és oktatási központban zajlik, a Magyar Kormány támogatásával.

A magyar református bentlakás, András Péter, besztercei református lelkésznek köszönhetően, minden évben lehetőséget kínál a megyei magyar diákoknak, biztosítva a szállást és étkeztetést. A 2018/2019-es tanévvel kezdődően ez bérmentessé vált a gyerekek számára.

Árpástó községben, Martonos Tamás, polgármester és csapata rámutatott a mezőgazdasági támogatásokra, amelyek az elmúlt években érkeztek a községbe, illetve a számos anyagi támogatásra, amely az oktatás minőségét növelik: délutáni program, bentlakás, stb.

A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a megyei RMDSZ olyan programokat bonyolít le, amelyek nélkülözhetetlenek a megyei szórványmagyarság számára: gyerekek oktatása, ingáztatása, templomok felújítása, egyházi támogatások, beruházások finanszírozása, kulturális események felkarolása, stb. Ezek folytatásáról tárgyalt Décsei Atilla, megyei elnök és alprefektus, Zoltán-Sipos Timea, ügyvezető elnök, Kocsis András, mezőgazdaságért felelős ügyvezető alelnök, Deák Zoltán, tanfelügyelő helyettes, Kovács Zsolt, kisebbségi ügyekért felelős tanfelügyelő, Antal Attila, a besztercei Andrei Muresanu magyar szakértő felelős igazgatóhelyettese és megyei tanácsos, Máthé Attila, városi tanácsos és Toók Katalin, a megyei Nőszervezet elnöke.

Décsei Atilla elmondta: “Szórványban fontos az oktatás felkarolása. Ezt tesszük történelmi egyházainkkal közösen, hiszen hivatásunk és kötelességünk ápolni ezt a lángot. De, hogy mindezt folytassuk, szükségünk van támogatásra, amely az utóbbi években meg is érkezett az Anyaország részéről! Arra kérek mindenkit, hogy ezt lángot továbbra is közösen ápoljuk, hiszen ennek az eredménye látszik, gyümölcse itt van előttünk, a gyerekek, diákok akiknek kötelességünk átadni örökölt édes anyanyelvünket és hagyományainkat.”