2022. szeptember 29. (csütörök) -
Mihály
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9486 lej
      
= 5.5502 lej
      
100HUF
= 1.1846 lej
      
1$
= 5.1027 lej
      

A tekei néptánccsoport ereje

A Besztercétől nem messze található Teke település, nem adja fel az asszimilációval vívott harcot. Folyamatosan törekszik az értékek továbbadására, a magyar identitástudat megtartására. Mihálci János, nyugalmazott matematika tanár, a helyi érdekvédelmi szervezet elnöke, tanácsos, arra törekszik, hogy minden feltételt megteremtsen a magyar kötelék felfedezésére. Ilyen a Magyar Ház, a magyar és helyi jellegű múzeum, vagy akár a buzgó tekei Tulipán Néptánccsoport is.

A tánccsoport hetente próbál. Nyárádmenti, széki-mezőségi és vajdaszentiványi táncokat tanulnak jelenleg. Az elmúlt öt évben egy rendkívüli és szakképzett oktató, Simon Szabolcs és csapata tanította a gyerekeket, akik Szászrégenből járnak Tekébe.
Az idén, november elsején kezdte újra a néptánctanulást a csoport, ahol több korosztály van. Nem könnyű megteremteni az anyagiakat egy néptánccsoport működtetéséhez, ezért köszönet jár a Csoóri Sándor Alapnak, aki a gyerekek néptáncoktatását támogatta.

Habár egyre kevesebb magyar él Tekében és nagy az elvándorolók száma, mindig megvan az utánpótlás a tánccsoport számára. Ezt pozitív jelként könyvelik el a helyiek a jövőre való tekintettel.

#CsoóriSándorAlap