2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9762 lej
      
= 5.7698 lej
      
100HUF
= 1.2629 lej
      
1$
= 4.6699 lej
      

Idén is másként örvendett az ég, a föld karácsonykor

Közel 1500 karácsonyi csomag összeállításához járult hozzá idén is a megyei RMDSZ, a Pro Hereditatem Egyesület és a Besztercei MADISZ. Hagyományainkhoz híven, legszebb ünnepünk a karácsony, Isten fiának születésének ünnepe, amely közeledtével számos rendezvény kerül megszervezésre Besztercén, illetve a megyei magyarlakta településein. Sajnos, a Covid járvány hullámzó görbéje miatt legnagyobb karácsonyváró esemény, az Örvendj Ég, Örvendj Föld, amely rendszerint a megye minden pontjáról több száz gyereket, pedagógust és szülőt gyűjtött össze a besztercei kultúrpalota épületében, tavaly sem, de idén sem valósult meg a már megszokott formában. Ennek ellenére az esemény szervezői más formát öltöttek az ünnepségnek és a karácsony előtti időszakban mégis sikerült örömöt csempészni közel 1500 családba megyeszerte.

A nehéz idők ellen legjobban összefogással lehet védekezni. Az elmúlt 2020-as évhez hasonlóan, idén is alternatív megoldásra kényszerülve. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület és a Besztercei MADISZ az elmúlt évhez hasonlóan, karöltve a megyei magyar történelmi egyházak lelkipásztoraival és a helyi szervezetek képviselőivel, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával minden zömében magyarlakta településen, „hozzájárult” a karácsonyi csomagok tartalmához. Ennek köszönhetően az ajándékok tartalmasabbak, értékesebbek egyszersmind gazdagabbak lettek.

Décsei Atilla, megyei alprefektus, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei elnöke elmondta: „Kihívásokkal teli évet hagyunk magunk mögött, ha csak a világjárványra tekintünk, de ennek ellenére sikerült közel 1500 karácsonyi csomag tartalmához hozzájárulni, ezáltal örömöt szerezni gyermekeink és időseink számára. Köszönetemet szeretném kifejezni továbbá a történelmi egyházaink képviselőinek, akikkel közösen sikerült mindezt kivitelezni.”

Az érdekvédelmi szervezet segítségével harmincegy Beszterce-Naszód megyei magyar településen osztottak ki csomagokat: Beszterce, Bethlen, Naszód, Árpástó, Baca, Cegőtelke, Magyarnemegye, Nagysajó, Teke, Zselyk, Magyardécse, Várkudu, Tacs, Újős, Retteg, Apanagyfalu, Sófalva, Almásmálom, Felőr, Mezőköbölkút, Óradna, Sajószentandrás, Sajóudvarhely, Magyarberéte, Mezőörményes, Vice, Szentmáté, Magyarborzás, Kékes, Mezőveresegyháza és Szászzsombor.