2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Adventi várakozás

Minden előírásnak megfelelően sikerült idén is megszervezni a már hagyományossá vált Adventi Kreatív Műhelyt, nem csupán Besztercén, hanem két magyarlakta település is bekapcsolódott, Teke és Tacs. Mint előzőleg is, minden évben, az adventi időszak kezdete előtti héten zajlottak a műhelyek: Tekében november 23-án, Besztercén november 24-én, valamint Tacson november 25-én.

 

A program sikere annak köszönhető, hogy a szervezők a Pro Hereditatem Egyesület, a Besztercei MADISZ és a megyei Nőszervezet, karöltve a megyében működő civil szervezetekkel, történelmi egyházakkal közösen terveztek és szerveztek egy olyan eseményt, amely minden magyar családot megszólít.

 

Mit is jelent az advent? Mit jelent az adventi várakozás? Az advent eljövetelt jelent, a Megváltó eljövetelére utal. Amikor kezdetét veszi az adventi időszak, mindenki tudja, hogy négy hét van Karácsonyig. Ez az időszak az elcsendesedésről, a nyugalomról, az elmélkedésről szól. Legalábbis, erről kellene szóljon. Valójában izgalommal teli napok, az ajándékozásra gondolunk, az ajándékok beszerzésére, rohanás, sürgés-forgás, takarítás jellemző erre az időszakra. Mindkét jellemző nagyon jól elfér egymás mellett, ha megkapjuk a megfelelő harmóniát köztük. Gyakran halljuk, hogy a Karácsony a legszebb ünnepünk, így teljesen egyértelmű, hogy mindenki a maga módján megpróbálja szebbé tenni. Ez érvényes az otthonunkra is, hiszen megjelennek a különböző díszek, dekorációk. Ebben játszik szerepet az Adventi Kreatív Műhely, amikor minden résztvevő elkészítheti a saját kis otthoni díszletét.

 

Ebben az időszakban készülnek a szebbnél-szebb adventi koszorúk is. A téli ünnepkőr legszebb szimbólumát több díszítésben is elkészítették a tekei lakosok kedden, a településen levő Magyar Házban. Karácsonyi hangulat, mosoly, kedves szavak, megörökített pillanatok, szorgos-dolgok kezek élettel töltötték meg az épületet, miközben készültek a koszorúk. Mihálci János, házigazda, a helyi RMDSZ elnöke és tanácsosa, a tekei református egyháznak is ajándékozott egy kézzel készített koszorút, amelyen a hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyája kapott helyet.

 

Besztercén is karácsonyi hangulatot öltött a Magyar Ház, amikor is kicsik és nagyok szárnyalni engedték kreativitásukat és szebbnél szebb alkotások születtek. Mindenki olyan dekorációt készíthetett, amely tökéletesen illik az otthoni stílusához. Ünnepi hangulat, finom sütemények, meleg tea, dekorációs elemek, mind meghatározó elemei voltak annak, hogy megvalósulhasson az esemény, betartva a jelenlegi járványügyi helyzet minden óvintézkedését.

 

Ebben az időszakban a mézeskalács sütést sem lehet kihagyni. Erre vállalkozott a tacsi közösség csütörtökön délután. Bűnbánati istentisztelettel kezdődött, majd a parókia nagytermében kezdetét vette az adventi koszorú díszítés és a közös mézespogácsa sütés, amelyek a vasárnapi istentisztelet után kerülnek kínálatra. Az ünnepi hangulat és harmónia Szilágyi Ilona, helyi RMDSZ elnök és tanácsos, a helyi református egyház és a tacsi lakosok közös munkájával valósult meg.

 

Amellett, hogy az ünnepekre való készülődést közösen élték meg a családok, remek alkalom volt annyi idő után beszélgetni, találkozni is. Az eseménysorozatot a megyei Nőszervezet, a Pro Hereditatem Egyesület és a Besztercei MADISZ szervezte, támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány és az országos RMDSZ Nőszervezete.