2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      
Délutáni foglalkozás Szentmátéban

Értékmentő program a délutáni foglalkozás

Ebben a tanévben is elkezdődött a már három éve működő program, a délutáni foglalkozás. A projekt elsődleges célcsoportja, azok az elemi osztályos diákok, akik a magyar nyelven történő oktatást választották. Ez csupán egyike a számos előnynek és lehetőségnek, amelyben részesülhetnek. Megyénkben közel 250 diák élvezheti a délutáni foglalkozás előnyeit, 17 pedagógus felügyelete alatt. Amellett, hogy nagy segítséget jelent úgy a gyerekek, mint a szülők számára, 17 új álláslehetőséget is megnyitott Beszterce-Naszód megyében.

Az Iskola Alapítvány közbenjárásával és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával megvalósuló program a 2019/2020-as tanévben startolt Beszterce-Naszód megye két városában, Besztercén és Bethlenben. Tavaly bővült két településsel, ugyanis bekapcsolódott a programba Szentmáté és Magyardécse is. Idéntől pedig Cegőtelke is részesül a délutáni foglalkozás nyújtotta előnyökből.

Megyénkben az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és a besztercei MADISZ koordinálja azt a programot, amelynek célja az anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése, az identitás megőrzése, a magyar oktatás megerősítése, illetve a magyar iskolák vonzóbbá tétele a szórványközösségekben, de a családok közvetett anyagi támogatása is.

Fontos, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak, hogy már kicsi kortól részesüljenek abban az identitástudatban, amely elengedhetetlen a XXI. század változó életmódjában, hogy élvezhessék és értékelhessék őseinktől kapott kultúránkat és hogy ők is, mint mi mindannyian büszkék legyenek arra, hogy magyarul beszélnek, hogy magyarok.

Mit takar a program?

Elsődlegesen biztonságot nyújt a szülők számára, hiszen a gyerekek a tanórák után is felügyelet alatt vannak, amig ők a munkahelyükön tartózkodnak. Emellett, minden napra biztosítva van a meleg ebédet úgy a gyerekek, mint a pedagógusok számára is. Továbbá, a szakképzett tanítók segítenek a házi feladatok megoldásában is. Ugyanakkor, a napi programot úgy próbálják alakítani, hogy más készség- és képességfejlesztő tevékenységekre is maradjon idő: kézműves foglalkozások, képzelet és kreativitást fejlesztő feladatok, kinti vagy beltéri játékok és egyéb megengedett foglalkozások.

Az egyéb tevékenységek színesebbé tételéhez járult hozzá a besztercei MADISZ, a Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatásával, ugyanis a látogatások során nyújtott meglepetés finomságok mellett, játékokkal, illetve számos kellékkel is ellátta a program haszonélvezőit.

Décsei Atilla, RMDSZ megyei elnök és alprefektus elmondása szerint „Pótolhatatlan a program a szülők és a gyerekek számára. Annyi idő online oktatás után, végre ismét együtt lehetnek és ennek a pozitív kisugárzása látszik. Együtt játszanak, beszélgetnek, tanulnak. Együtt vannak. Az ők fejlődésükhöz ez sokat számít.

Hol és mikor zajlanak a foglalkozások?

Bethlenben, Magyardécsében, Szentmátéban és Cegőtelkén az iskola épületében működik a program, ahol a délelőtti tanítás is zajlik. Minden osztály a maga termében tevékenykedik, saját pedagógusa felügyelete alatt. A gyerekek minden iskolai napon 16 óráig maradnak.

Besztercén, immár második éve, hogy a programnak egy emberközeli, barátságos épület ad otthont, ahol egy komplexebb oktatási intézmény kialakításán dolgozik az evangélikus-lutheránus egyházközség. A közeljövőben Bölcsőde, Óvoda és Oktatási központot szeretnének működtetni az ingatlanban, ami azt jelenti, hogy adva van minden körülmény, hogy az elvárásoknak megfelelően működjön a délutáni foglalkozás. A diákokat az iskolától a teremig busszal szállítják a program működtetői, délután pedig vissza viszik őket az iskola közelébe, ahol már várakoznak a szülők. Fontos megemlíteni, hogy mindemellett az aktuális járványügyi helyzet óvintézkedései mindenhol be vannak tartva, eleget tesznek a megszabott előírásoknak.

Mindez a szülők számára ingyenes! Köszönet jár e nagy segítséget nyújtó lehetőségért az Iskola Alapítványnak, az RMDSZ-nek és a magyar kormánynak, valamint mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a program működhessen.