2024. április 23. (kedd) -
Béla
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9758 lej
      
= 5.7677 lej
      
100HUF
= 1.2603 lej
      
1$
= 4.6712 lej
      

Nagycsaládban élni jó!

Mit is jelent a család? Főként azt tudnánk elmondani, hogy a szülők és gyerekek által alkotott elsődleges kőzeg, amely biztonságot nyújt. Nyilván, számos meghatározással is találkozunk, amely körülírja, megmagyarázza a család fogalmát. Gyakran találkozunk azzal a kifejezéssel, amely szerint nagycsaládban élni jó! Ezt mondhatja el magáról az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete, amelynek tagjai szoros kapcsolatot ápolnak és családi hangulatot próbálnak teremteni minden esemény kapcsán.

Karöltve a Láncszem Nőegylettel és a 10-es óvoda magyar csoportjának óvónőjével, gyerekekkel és szülőkkel, sikerült a besztercei Magyar Ház termében családi hangulatot teremteni, összekapcsolva a kellemest a hasznossal. Amíg a gyerekek örömüket lelték a Márton Napi játékok és szokások felelevenítésében, a szülők aktuális témaköröket fejtettek ki.

November 11-én fénybe borult a Magyar Ház és újra megtelt élettel. Sajnos, a tavalyi évben a világjárvány miatt számos kulturális esemény elmaradt, idén viszont, betartva a szabályokat, részlegesen újralendült megyénkben a kulturális életét.

Az esemény dátuma nem véletlenszerűen esett Szent Márton napjára, ugyanis Toók Katalin, a Nőszervezet elnökasszonyának elmondása szerint, azt szerették volna, hogy a szülők nyugodtan beszélgethessenek, kellemesen tölthessenek együtt néhány órát, anélkül, hogy arra gondoljanak, vajon ki vigyáz majd a gyerekekre. Ez sikerült is, ugyanis Pásztor Ágnes óvónő, kreatív módon ismertette a gyerekekkel mit ünnepelünk november 11-én, Szent Márton napján, mit szokás ilyenkor tenni, népi énekeket és játékokat tanulthattak. Eközben a szülők és a jelenlevő szervezetek női képviselői nyugodtan tanácskozhattak. A találkozás az online oktatásra összpontosított, arra terelve az érvelést, hogy találjuk meg és használjuk ki az adott helyzet előnyeit, hiszen sok helyről támad bennünket negatív hír, próbáljuk meg a rosszban is megtalálni a szépet, a kellemeset (amennyiben lehetséges).

Mindenki számára lehetőség volt megosztani a saját élettapasztalatait, valamint ők is új információkkal gazdagodhattak. Továbbá a nagycsalád örömeiről és szépségeiről is szó esett, valamint arról, hogy bátorítani kell a fiatalokat, hogy vállaljanak gyerekeket, előtérbe helyezve ennek előnyeit, szépségeit.

A beszélgetés végén a szülők is bekapcsolódtak a tematikus kreatív műhelybe és közösen a gyerekekkel kis tököket faragtak, lámpásokat készítettek, stb.

Az eseményt a megyei Nőszervezet és a Pro Hereditatem Egyesület szervezte, támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az orszégos RMDSZ Nőszervezete.