2024. március 28. (csütörtök) -
Gedeon, Johanna
napja Beszterce
9°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      
Magyarok Kenyere Beszterce-Naszód megyében

Magyarok Kenyere Beszterce-Naszód megyében

Idén Beszterce-Naszód megyében is megrendezésre került a Magyarok Kenyere nevű jótékonysági program. A Magyarországon immár 11 éve megvalósuló program célja, segíteni a rászoruló gyerekeken, nagycsaládosokon, gyermekotthonokon. Az aratás ideje után a magyar gazdák rendszerint búzát és lisztet gyűjtenek, amelyet a rászorulóknak ajándékoznak.

A Romániai Magyar Gazdák Beszterce-Naszód megyei szervezete kezdeményezésével és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete hozzájárulásával, idén megyénkben is megszervezésre került ez a karitatív program. Az adományozók búzát, lisztet, illetve pénzt ajánlottak fel. A gabona és liszt értékesítése után összesen 1000 lej gyűlt össze, amelyet a Possibilitas Egyesületnek adott át Bajzáth András, az RMGE Beszterce-Naszód megyei elnöke FT. Lőrinczi Károly, vicei plébánosnak, a Possibilitas Egyesület vezetőjének.
A besztercei szórványban 15 éve működő Possibilitas Egyesület bántalmazott gyermekek felkarolásának és családjaik pszicho-szociális, anyagi támogatásának érdekében jött létre és fejti ki tevékenységét. Az egyesület keretén belül jelenleg két család típusú gyermekotthon működik, a csicsókeresztúri római katolikus plébánia épületében, amelyet 2000-ben alakítottak át, hogy megfeleljen az ott működő Szent Anna ház célkitűzéseinek, valamint Vicében a Szent István ház, amely a Magyarok Világszövetsége támogatásával épült 2002-ben és 2003 januárjában került átadásra.

“Köszönetet mondunk mindazoknak, akik segítették ezt a karitatív programot. Reményeink szerint jövőre is megrendezésre kerül.” – fejtette ki Bajzáth András, az RMGE megyei elnöke.