2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Sikeres táborsorozatot zártak Besztercén!

Hosszabb szünet után, újra megszervezték Besztercén az elemi iskolások számára tervezett tábort, immár hatodik alkalommal, amely már másodjára viseli az íjásztábor nevet. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete közösen a Pro Hereditatem Egyesülettel és a Besztercei MADISZ ifjúsági szervezettel eddig harminc 6 és 12 év közötti kisiskolás számára terveztek, idén július 19-23., valamint 26-30. között már 40-40 óvodás és iskolás vehetett részt.

A program a nyári szünidő egyik alappilére a magyar tagozatos óvodások és iskolások számára, amely keretén belül tartalmas foglalkozásokat és felügyeletet biztosítanak a szervezők. Célja, hogy a hosszú online időszak után a gyerekeknek megadasson a lehetőség a személyes találkozásra, a játékos tanulásra, új információk szerzésére, készségeik és képességeik fejlesztésére, a szabadidő hasznos eltöltésére. A járványügyi megszorítások mindannyiunk életében strukturális változásokat hoztak.

Kisgyerekes, dolgozó szülők számára nehézséget okoz a felügyelet biztosítása a vakáció ideje alatt, amig ők munkahelyükön tartózkodnak. A tábor erre a kérdésre is megoldást nyújt. A besztercei Schullerwald erdőben, ahol a felújított tér ideális szabadidős tevékenységek lebonyolítására. A táborban heti 40 gyermek nyolcórás foglalkoztatása volt biztosítva, szakképzett oktatók segítségével, a Simon Szabolcs által vezetett For Move Egyesület kimagasló tagjai, akik néptáncot, népi játékokat, népdalokat, sport- és hagyományos íjászatot tanítottak a gyerekeknek.

A táborozók napi háromszoros étkeztetésben részesültek: reggeli, tízórai és ebéd. Olyan népdalokat tanultak, mint a Ezt a kerek erdőt járom én, vagy Gólya, gólya sárgalábú gólyamadár, amelyre elsajátították a népi tánclépéseket is. Betekintést kaptak a sport- és hagyományos íjászatba. A meghatározott célpontra történő versenyszerű nyíllövés sok gyerek figyelmét felkeltette és biza mindenki arra törekedett, hogy a céltábla közepébe érkezzen a nyílvessző. Emellett ostoroztak, kisebb kirándulásokat ejtettek az erdőbe, valamint a városi strandra is eljutott a csapat.

Olyan tevékenységekben volt részük a gyerekeknek, amelyek az iskolai programban nem szerepelnek, de a vakációban megtanulhattak. Utolsó nap megmutathatták a szülőknek, amit a tábor ideje alatt készítettek, valamint előadták a tanult táncokat, dalokat és az íjászati trükköket. Okleveleket kaptak és kisebb-nagyobb emléktárgyakkal térhettek haza. A sokak által nagyon várt esemény a táborozók és szülők közös uzsonnázásával zárult.

Az eseménysorozat különböző szakaszait Beszterce város Polgármesteri Hivatala, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács, a Nemzeti Együttműködési Alap és az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány támogatták.