2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8067 lej
      
100HUF
= 1.2671 lej
      
1$
= 4.6386 lej
      

Újraindult a délutáni program Besztercén

Jó hírekkel kezdődött a 2020/2021-es tanév második féléve, hiszen amellett, hogy az elemi osztályosok teljes létszámban visszatérhettek az iskola padjaiba, a délutáni foglalkozáson is részt vehetnek. Az aktuális járványügyi helyzet óvintézkedéseit betartva, eleget téve a megszabott előírásoknak, február 8-án elkezdődött Besztercén is a sokak által várt délutáni foglalkozás, a zselyki evangélikus-lutheránus egyházközség által működtetett Bölcsőde, Óvoda és Oktatási Központban. 

Az Iskola Alapítvány közbenjárásával és a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával megvalósuló program a 2019/2020-as tanévben startolt Beszterce-Naszód megye két városában, Besztercén és Bethlenben. Az idei tanévben ez bővült, ugyanis sikerült elindítani Szentmátéban és Magyardécsében is. Megyénkben az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete koordinálja azt a programot, amelynek célja az anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése, az identitás megőrzése, a magyar oktatás megerősítése, illetve a magyar iskolák vonzóbbá tétele a szórványközösségekben, de a családok közvetett anyagi támogatása is.

Fontos, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak, hogy már kicsi kortól részesüljenek abban az identitástudatban, amely elengedhetetlen a XXI. század változó életmódjában, hogy élvezhessék és értékelhessék őseinktől kapott kultúránkat és hogy ők is, mint mi mindannyian büszkék legyenek arra, hogy magyarul beszélnek, hogy magyarok.

A program elsődleges célcsoportja azok a 0-4. osztályos diákok, akik a magyar nyelven történő oktatást választották. Megyénkben közel 200 diák élvezi a program előnyeit, 12 pedagógus felügyelete alatt. Amellett, hogy a pedagógusok segítenek a házi feladatok megoldásában, számos más tevékenységben is részesülnek a gyerekek: kézműves foglalkozások, képzelet és kreativitást fejlesztő feladatok, játékok és egyéb megengedett foglalkozások.

A programnak egy emberközeli, barátságos épület ad otthont, ahol egy komplexebb oktatási intézmény kialakításán dolgozik az evangélikus-lutheránus egyházközség, ugyanis bölcsődét, óvodát és oktatási központot szeretnének a közeljövőben működtetni. Jelenleg sikerült öt tantermet kialakítaniuk úgy, hogy a program zökkenőmentes legyen. Minden nap meleg étkeztetést kapnak a diákok, valamint biztonságban busszal szállítják a gyerekeket az iskolától a teremig, majd délután vissza az iskola közelébe, ahol a szülők várják őket.

A program ingyenes, köszönet jár a lehetőségért az Iskola Alapítványnak, az RMDSZ-nek és a magyar kormánynak, valamint mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a program működhessen.

További képek >> itt<<