2024. március 29. (péntek) -
Auguszta
napja Beszterce
12°C
1€
= 4.9730 lej
      
= 5.8167 lej
      
100HUF
= 1.2583 lej
      
1$
= 4.6085 lej
      

Táblagépeket adományozott az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete

Karitatív akcióval zárta az érdekvédelmi szervezet, a Pro Hereditatem Egyesület és a Besztercei MADISZ a 2020-as évet. Több mint 30 táblagépet sikerült beszerezni és eljuttatni olyan diákokhoz, akiknek nincs lehetőségük, hogy részt vehessenek az online tanításban.  A diákok a megye különböző magyarlakta településeiről vannak, magyar nyelvű oktatásban részesülnek és nem rendelkeznek a napjainkban oly fontos oktatási eszközökkel.

A 2020-as esztendőben elterjedt koronavírus járvány következtében, mindennapi életünk gyökeresen megváltozott. Az élet stílusunk, a munkánk, szokásaink, a templomba járás, a gyerekeink taníttatása, mind-mind soha nem látott mértékben átalakult. 2020 előtt, ha valaki online oktatásról beszélt, akkor rögtön a nagyon fejlett nyugati iskolák jutottak eszünkbe, vagy a technikai tudományokban élen járó Japán vagy Dél-Koreára gondoltunk. Senkiben sem merült fel az a gondolat, hogy pár hónap alatt, a pandémia következtében, az oktatás „kiszorúl” az iskola falain kívülre, és a virtuális térbe költözik. Az egyféleképpen távoktatásnak is nevezhető oktatáshoz két elengedhetetlen kellék szükséges: internet, melyen keresztül kapcsolat születhet a tanár és diákjai között, illetve egy telefon, táblagép vagy számítógép, ami ezt a kapcsolatot megalkossa, létrehozza. A kormány eleinte mindenkinek ígéretet tett, hogy beszerzi a szükséges eszközöket, eljuttatja a diákoknak és tanároknak. Ez a folyamat azonban igen nehezen indult be. Sok esetben a helyi önkormányzatok, különböző alapítványok, egyházak segítségére szorultak azok a diákok és szüleik, akiknek nem volt anyagi fedezetük önerőből beszerezni a szükséges eszközöket.

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület megkereste az anyagi forrásokat több mint 30 táblagép beszerzéséhez. Mindez a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap (Magyarország Kormánya), a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg. A táblagépek nagyrészét december utolsó napjaiban osztotta ki Décsei Atilla, megyei elnök, Zoltán-Sipos Tímea, ügyvezető elnök, valamint Máthé Lóránd, ügyvezető alelnök az előzetesen megbeszélt megyei körúton, ahol az iskolák igazgatói, vagy a helyi RMDSZ elnökök segítették munkájukat. Több helyszínen személyesen is sikerült a diákoknak átnyújtani az oktatási eszközöket.

Décsei Atilla az átadást követően elmondta: „Mindig nagy örömmel tölt el, ha segíthetünk. Az iskolások, akik magyar nyelven tanulnak, ők a jövőnk. Meg kell védenünk a magyar tannyelvű oktatást Beszterce-Naszód megyében, segítenünk kell azoknak, az iskolásoknak és szüleiknek, akik a magyar tannyelvű oktatást választják. A magyar nyelv ápolása, a magyar oktatás prioritást jelent az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének.”

A több, mint 30 táblagép besztercei, bethleni, almásmálomi, vicei, magyardécsei, szentmátéi és tekei iskolásokhoz jutott el.

Köszönet jár mindazoknak, akik segítettek feltérképezni, melyek azok a családok, ahol szükség van oktatási eszközök beszerzésére, a támogatóknak és a kivitelezőknek, a diákoknak pedig jó tanulást kívánunk és bízunk abba, hogy mielőbb visszatérhet az oktatás az iskolába.