2024. április 25. (csütörtök) -
Márk
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9761 lej
      
= 5.7878 lej
      
100HUF
= 1.2649 lej
      
1$
= 4.6567 lej
      

Sikeresen pályázott a cegőtelki gyülekezet 2020-ban

A cegőtelki református gyülekezet, amely mintegy 300 tagot számlál, ismét bebizonyította, hogy vízióval, kitartással és odaadással fontos célokat lehet elérni. A Besztercétől mintegy 25 km-re található mezőségi település református közössége élén Pásztor Lóránd-Zsolt lelkipásztorral az elmúlt év folyamán több alkalommal is sikeresen pályázott.

A Beszterce-Naszód megyei szórványban lévő református egyház évek óta különböző eseményeket valósít meg azért, hogy az itt élő magyar közösség identitástudatát erősítse, a hagyományainkat ápolja és továbbadja. Legrégibb eseményük a Lármafa találkozó, amely több mint 21 éves múltnak örvend. Ezzel kapcsolatosan 1998-ban sikerült egy emlékművet is felavatniuk, azzal a céllal, hogy ápolják a Szent László király emlékét, éltessék a legendát, ezáltal nem feledve a történelmi eseményt. Ilyenkor összegyűlt a falu lakossága, hazajönnek azok, akik a településről elköltöztek máshova, de a gyökereik még Cegőtelkéhez kötik, valamint meghívottak. Rendszeresen szerveznek heti bibliaórákat, ifjúsági találkozókat, évente megszervezésre kerül az anyák napi ünnepség, az idősek napja nyáron pedig a vakációs bibliahét és szervezett kirándulások a fiataloknak. 2020-ban ezek az események a járványügyi helyzetre való tekintettel nagyrészt elmaradtak, de az egyházközösség megkereste a megoldásokat, hogy a közösséget felkarolja.

Ugyancsak a járvány miatt, az oktatás és az egyházi események is a virtuális térbe szorultak. Ezért feltétlen szükség volt táblagépek, valamint egy új korszerű laptop beszerzésére. Ezeket szintén pályázati úton sikerült biztosítani. A táblagépek olyan helyi fiatalokhoz kerültek oktatási célra, akik szerényebb anyagi helyzettel rendelkeztek így nem tudtak volna a táblagépek nélkül kellőképpen részt venni az online oktatásban. Az istentiszteletek virtuális térben való lebonyolításához, illetve az adminisztratív ügyintézésre nagy segítség a megvásárolt hordozható számítógép.

Az elmúlt időszakban, a cegőtelki egyháznak sikerült lecserélni a régi gázkazánt egy újra, korszerűre. Ezáltal zavartalanul lebonyolítható a parókia beltéri épületében szervezett események. Továbbá sikerült beszerezni egy kisebb orgonát is, amely események színesebbé tételéhez szükséges.

A cegőtelki református egyházközség, valamint Pásztor Lóránd-Zsolt helyi református lelkipásztor, ezáltal mond köszönetet a Bethlen Gábort Alapnak a támogatásért.