2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      
Designed by Freepik

2020-as évértékelő Besztercei MADISZ szemmel

Minden év elején visszatekintünk a mögöttünk hagyott évre és büszkén elmondjuk a közösségnek mindazt, amit sikerült megvalósítani. A besztercei MADISZ büszkén elmondhatja, hogy amit év elején tervez év végére sikerül bővíteni mindazt. 2020-as évről sajnos nem mondható el ugyanez, hiszen felét sem sikerült megvalósítani annak, amit elterveztünk. Márciusban megállt a közösségi élet. Nem tudtuk mit jelent ez. Nem tudtuk mennyi mindenünk van, amig nem észleltük annak hiányát, nem tudtuk értékelni a szabadságot, a személyes találkozás szépségeit, az eseményeken való részvételt, amíg nem maradtunk mindez nélkül. Márciusig ezek természetes dolgoknak tűntek. Akkor jött a változás.

Örömmel tudjuk elmondani, hogy addig mit sikerült alkotni. Ugyebár minden év szeptemberében kezdetét veszi a készülődés a más évben megszervezett Ifjúsági Karaván programunkra. Így volt ez 2019-ben is, amikor kialakult a Csipet-csapat színjátszó csoport új felállása, meglett a 2020-as karaván programja, éspedig a Lúdas Matyi és a Marci, és az elvarázsolt királykisasszony című darabokat dolgoztuk át és kellett volna színpadra varázsolni. Megvolt a darab szövegfeldolgozása, szereplők leosztása, próbák időpontja, terem. Minden. Elkezdődtek a próbák a táncok előkészületeire is. Az Ifjúsági Karaván megvalósításának reménye nem halt meg és a szervezet az NTP-TFV-19-0062 pályázat által szerzett támogatásból megszerezte a szükséges kellékeket, jelmezeket, elektronikai eszközöket 2020-as év végéig, amelyeket a szervezet a jövőre nézve felhasznál és tovább folytatja e program megvalósítását évről-évre.

Amikor gondoltuk, hogy van egy kis remény az alagút végén próbákat tartottunk a Besztercei Magyar Házba, teljes felszereléssel, abban a reményben, hogy sikerül 2020-an színpadon is bemutatni a tanultakat. Arra is gondoltunk, hogy téli karavánt szervezhetünk, mindent megpróbáltuk, végül csak a szerzett tudással maradtunk, a tanultakat másoknak nem tudtuk bemutatni. De! A szervezet számára ez is nagyon fontos, hogy a fiatalok a tehetséggondozás terén új információkkal gazdagodhattak, új képességeket észlelhettek, illetve meglévőket fejleszthettek, köszönet jár azoknak a személyeknek, akik a program koordínálásban aktív szerepet vállaltak, jelmezválasztás terén segítettek, stb. Óriási csapat áll az Ifjúsági Karaván mögött, amelynek sikere (jelenleg azt mondhatjuk) az előző években sokak számára látható is, idén pedig a fiatalok kilétében tündököl.

Sikerült februárban ismét megszervezni, a Télűző mulatságot, ami az ifjúsági Karaván programvonalára épül – tehetséggondozás, ápolás, magyar kultúra népszerűsítés, stb. – Cegőtelkén.

Sikerült pályázatíró képzést szervezni, ahol a NEA összes lehetőségét kimerítettük a megyénkben tevékenykedő szervezetek számára.

Táblagépeket adományoztunk olyan gyerek számára, akik anyagi gondokkal küszködő családokban élnek és nem sikerül szert tenniük olyan kellékekre, amivel megoldhatják az online tanulásba való bekapcsolódást.

Módszertani hétvégét szerveztünk októberbe a tehetséges fiatalok számára, akik számára fontos a társadalmi szerepvállalás.

Emellett számtalan online találkozást szervezünk a fiatalokkal: próbák, beszélgetések, karácsonyi és húsvéti köszöntések, stb.

Érdekes év volt. 2021 sem indul sokkal jobban, de bízunk abba, hogy sokkal jobban végződik majd.