2023. december 09. (szombat) -
Natália
napja Beszterce
1°C
1€
= 4.9677 lej
      
= 5.7949 lej
      
100HUF
= 1.2995 lej
      
1$
= 4.6059 lej
      
értségi vizsga

Ismét 100%-os a sikeresen érettségiző magyar diákok aránya Besztercén

A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium idén végző magyar tagozatos diákjai, a tavalyi évhez hasonlóan, mind megszerezték az átmenő jegyet az érettségin.

Különleges tanévet zártak az idei XII. osztályos tanulók. A közel két és fél hónapon át tartó karantén ideje alatt online oktatás által fejezték be utolsó középiskolai félévüket és készültek az érettségi vizsgára. Június 2-12. között lehetőségük volt visszatérni az iskolába, ahol az egészségügyi előírásokat betartva legfeljebb napi 3 órát tartózkodhattak a felkészítőkön.

Maga a vizsga június 22-én kezdődött a román nyelv és irodalom próbával, a magyar nyelv és irodalomra június 23-án került sor, majd a profilnak megfelelő kötelező tantárgyra (matematika vagy történelem) 24-én, végül pedig a választott tantárgyra 25-én. Az óvás előtti eredményeket június 30-án tették közzé. Az eddigi évekhez képest viszont a nevek helyett kódok szerepeltek, amiket a diákok előre megkaptak.

Besztercén mind a húsz idei végzős sikerrel vizsgázott. A legjobb eredménnyel rendelkező természettudományok szakos diák 9,40-es átlagot szerzett, amivel iskolaszinten a 37-ik a rangsorban, a legkiemelkedőbb társadalomtudomány szakos pedig 8,76-os átlagot ért el. Ugyanakkor két tanuló kapott 10-es osztályzatot biológiából, egy pedig matematikából.

A helyi átmenési arány jelentősen nagyobb az országos teljesítménynél, ami 71,4 százalék. Az óvásokat június 30-án és július 1-jén lehetett benyújtani személyesen az iskolában, de akár online is, a végleges eredményeket pedig július 5-én függesztették ki.

%d bloggers like this: