2020. augusztus 15. (szombat) -
Mária
napja Beszterce -
13°C
1€
= 4.8358 lej
      
100HUF
= 1.3966 lej
      
1$
= 4.1020 lej
      

Nösa – Bistrița, Bistritz, Beszterce

2020 áprilisában nyújtotta be Antal Attila, Beszterce városának egyedüli RMDSZ-es tanácsosa, azt a határozattervezetet, amely szerint a város két fő bejáratánál Beszterce történelmi helységneveit tüntették volna fel. Az április végi tanácsülésen több okból is támadták és megkérdőjelezték a határozattervezet jogosságát, amiből világossá vált, hogy több ellenszavazat lesz, mint támogató. Így, a végletekig kitartva, RMDSZ-es tanácsosunk az utolsó pillanatban visszavonta azt, azzal indokolva, hogy újra elemezni szeretné a tervezetet, a többi tanácsos javaslatára is.

Többhetes politikai lobby után, megszületett a határozattervezet egy újabb kinézete, amelyet a legtöbb tanácsos támogatott: a történelmi Beszterce városának bejáratánál lesz felállítva a háromnyelvű tábla:

Nösa (az eredeti szász elnevezés) – Bistrița, Bistritz, Beszterce, ilyenformán nem két, hanem három helyen fognak megjelenni a történelmi helységnevek: a valamikori Fa-kapu, Kórház-kapu, illetve Magyar-kapu eredeti helyén, ezáltal hirdetve a városlátogatónak, hogy itt érkezik a középkori határhoz.