2024. április 19. (péntek) -
Emma
napja Beszterce
2°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8125 lej
      
100HUF
= 1.2610 lej
      
1$
= 4.6687 lej
      

Összmagyar Középiskolás Tábor Sátoraljaújhelyen

A Rákóczi Szövetség által szervezett összmagyar középiskolás táborban vett részt a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium 11 magyar diákja július 1-7 között Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. Az eseményen, melyet idén huszadik alkalommal rendeztek meg több mint 450 diák és kísérője vett részt Kárpát Medencéből, valamint a tengeren túli diaszpórából.

Július 1-én hajnalban indult a besztercei csapat Sátoraljaújhely felé. Bethlen, Nagybánya, Máramarossziget, Hosszúmező és Szatmárnémeti érintésével, a „vándor busz” a többi kis Észak-Erdélyi csoportot is felvette, majd közel 11 órás út után megérkezett a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontba.

 A táborközpont Kelet-Magyarország egyik legnagyobb befogadóképességű ifjúsági szálláshelye. 300 méter magasan egy öt hektáros ősfenyvesben helyezkedik el, remek kilátással Sárospatakra és a Bodrogközre. A szállás egyidejűleg 480 főnek tud szállást és étkezést biztosítani.

Megérkezés után a besztercei csapatot, egy nagyobb csoportba osztották be, figyelve arra, hogy különböző országokból érkezettek kisebb csapatok egy nagyjából 50 fős csoportba tömörüljenek, ezáltal jobban megismerve a különböző országokban, helyiségekben élő fiatalok egymást. Az így kialakult 8 csoportot, a Rákóczi Szövetség önkéntes csoportvezetői segítették ottlétük alatt. A 8 csoportot színek szerint kategorizálták, a besztercei csoport a remény színét, a zöldet kapta csapatszínűl.

A tábor hétfői megnyitóján Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elhangzott 2019 márciusától a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont, a Magyar Állam jóvoltából a Rákóczi Szövetség tulajdonába került. Ez által, csak idén több mint 4500 diáknak és tanárnak nyújtanak táborozási lehetőséget.

Kedden a besztercei csapat meglátogatta Kassa városát, itt megtekintették a Rodostói házat, a Szent Erzsébet dómot benne a Rákóczi kriptával, valamint az óváros fontosabb magyarvonatkozású emlékeit. Sajnos a betervezett Füzér vár látogatása, az időjárás rosszra fordulásával elmaradt. Este a néptáncé és a KVÍZ játéké volt a „főszerep”, ahol a besztercei csapat kimagasló teljesítményt ért el.

A szerdai nap a sporté volt. Foci, kosár, asztalitenisz és röplabdaversenyeken vettek részt többek között a besztercei fiatalok, de lehetőség volt medencézni, társasjátékozni és ismerkedni is. E napon jelen volt Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki több besztercei diákkal is elbeszélgetett. A nap, Anyám és más futóbolondok a családból című filmvetítéssel zárult.

Csütörtökön 6 felvidéki helyszínre látogattak el fiataljaink. Elsőként a tőketerebesi Andrássy kastélyt és mauzóleumot majd az imregi minorita kolostort és a mellette lévő Sujánszky Eustach sírját látogatták meg. Ezek után következett Dobóruszka. Itt a helyi római katolikus templomban koszorúzták meg báró ruszkai Dobó István egykori híres egri várkapitány sírját. A következő állomás Nagyszelmenc (a kettévágott falu) volt. Itt megismerkedhettek újból a trianoni döntés egyik legfájdalmasabb határrendezésével. Tudni kell, hogy a falvat teljes egészében kettévágta az akkor kijelölt új államhatár, így évtizedekig elszakított magyar családokat két idegen országban. Az utolsó előtti megálló Lelesz település volt, melyeben a Premontrei Apátságot látogatták meg. Végezetül II Rákóczi Ferenc szülőfalujába Borsiba utazott a kis csapat, ahol az erdélyi fejedelem szobrát megkoszorúzták.

Pénteken Széphalomra kirándult a csapat, ahonnan Magyarország legszebb természeti csodájához, Megyer-hegyi Tengerszemhez utaztak. Innen Sárospatak következett, ahol a várat és a várost tekintették meg.

A tábor utolsó teljes napján szombaton a hagyományőrzéssel ismerkedtek a diákok: jurtát építettek, íjászkodtak és kézműveskedtek. Délután megmászták a Magyar Kálváriát, ahol együtt elénekelték a Himnuszt.

Vasárnap reggeli és rövid búcsúzás után rengeteg új baráttal és élménnyel gazdagodva, a besztercei csapat visszaindult Erdély földjére.

A besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium csapatát képviselte a sátoraljaújhelyi Összmagyar Középiskolás Táborban Borsos Patrícia-Kriszta, Fazekas Emőke, Fogarasi Ernő, Gergely Kincső-Zsuzsanna, Horváth Henrietta, Miclea Attila, Móra Hajnalka Angéla, Orbán Leilla-Krisztina, Palatkás Anamaria, Takács Zoltán és Velecico Renáta. A csoportvezető és helyi társszervező idén Parti János volt. Köszönetet mondunk a Rákóczi Szövetségnek, aki évről évre támogatja szórványmagyarságunkat és ezen belül Beszterce-Naszód megyében lévő magyar oktatást. Külön köszönet jár Antal Attila tanár úrnak, az Andrei Mureșanu Főgimnázium igazgatóhelyettesének, hogy megalapította évekkel ezelőtt a Rákóczy Szövetség helyi ifjúsági fiókját, valamint lehetővé tette és helyi szinten megszervezte e nagyszerű magyar identitást erősítő eseményt.