2024. április 26. (péntek) -
Ervin
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Mondjuk ki! Beszéljük meg! Oldjuk meg!

Ady-emlékév és Lakossági Fórum Bethlenben

 

Ady Endre halálának 100. évfordulója apropóján szerveztek megemlékező ünnepi műsort Bethlenben vasárnap, április 7-én, amelyet lakossági fórum követett Vincze Loránt, FUEN elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjének jelenlétében.

100 éve halt meg Ady Endre költő, újságíró, a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Ennek tiszteletére az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ, karöltve a bethleni RMDSZ szervezetével szavalatcsokrokkal kedveskedtek a bethleni lakosoknak. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének egyéni előadásában hallhattak válogatásokat a mindenki által ismert költő munkásságából.

Marosán Csaba színész előadása

Szakács János, református lelkipásztor figyelemre méltó igehirdetésé után, amely során felhívta a figyelmet a kereszténység szükségére, fontosságára, Marosán Csaba előadó színművész Ady Endre keresztény költészetei közül válogatott. Megható pillanat uralkodott a templomban, amikor a hívek közösen szavaltak az előadóval.  

Szakács János, református lelkipásztor

Az istentiszteletet után kezdetét vette a Lakossági Fórum, amelynek díszvendége Vincze Loránt, EP képviselőjelölt volt. A fórumon megbeszélésre került az ország jelenlegi helyzete és ennek következményei, valamint az Európai Unió fontossága az erdélyi magyarok számára.

Vincze Loránt elkötelezett keresztény-demokrata, marosvásárhelyi születésű, családos ember, aki tíz éve dolgozik az európai kisebbségvédelemben, és a FUEN elnökeként sikerre vitte a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Felszólalásában kifejtette „a magyar közösségeket a Kárpát-medencében mindenütt támadások érik. A kárpátaljai magyarok szervezetének 30. évfordulójára készülő Kelemen Hunort nem engedték be Ukrajnába, így igyekeznek távol tartani bennünket, magyarokat egymástól. Szlovákiában a múlt héten fogadták el a himnuszhasználatot tiltó törvényt. Nálunk a román pártok listáit a magyargyűlöletből ismét divatot csináló Rareș Bogdan, a máricus 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását megakadályozó Traian Băsescu, valamint a csíksomlyói búcsú világörökséggé nyilvánítását elszabotáló Dacian Cioloș vezetik. Magyarországot pedig évek óta támadja a brüsszeli elit.    Ennek véget kell vetnünk. Ezért van szükség az Európai Parlamentben egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, mert így tudjuk megvédeni közösségeinket, és harcolhatjuk ki az európai kisebbségvédelmi törvényt”  

Bethlen – lakossági fórum

Az eseményen jelen volt Décsei Atilla, megyei elnök, aki a megyei eredményekről, valamint a közös összefogásról tett említést. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy statisztikák alapján Beszterce-Naszód megye országos szinten az első helyen szerepel az uniós források lehívásában. Továbbá Máthé István, Bethlen városának alpolgármestere megfogalmazta az unió fontosságát, főként azokra összpontosítva, ami Bethlen lakosait érinti. Elmondta, hogy a közeljövőben 10 uniós projekt valósul meg városukban, amelyből kilencet már alá is írtak.

Több kép az eseményről:

Generated by Facebook Photo Fetcher 2