2024. április 16. (kedd) -
Csongor
napja Beszterce
21°C
1€
= 4.9763 lej
      
= 5.8284 lej
      
100HUF
= 1.2591 lej
      
1$
= 4.6818 lej
      

Esőben is megünnepelték a besztercei Majálist

A XIII. Besztercei Majális megszervezésére került sor folyó év, május 26-án, vasárnap a Schullerwald erdőben. A rendezvény 9 órakor vette kezdetét és délután késő óráiba torkolódott. Különböző programokkal várták a szervezők az érkezőket és több díszmeghívottal is. Idén rendhagyó módon a megyebeli magyarság is részt vehetett a rendezvényen, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács jóvoltából, aki buszokat biztosított a helyszínre.

A vasárnap „a legjobb gulyás” versennyel kezdődött, ahova huszonnégy csapat nevezett be a megyéből. Megemlítendő, az Erős Pista csapat Magyardécséből, amelyet Fehér Gábor és Martonos Rákhel képviselt. A versenyzők Besztercére hozták a finom magyardécsei ízeket, egy régi magyardécsei gulyást főztek, amely egy titkos recept szerint készült. Az ötödik csapat, a Fakanálforgatók, a szentmátéi Kotfász Tibor, Novalyi Sándor, Oltean Erzsébet és Szabó Erzsébetből állt. Ők voltak azok, akik olyan gulyással remekeltek, „mint otthon édesanyánál”. A Piros Tulipán csapat a besztercei Zoltán Attila és Csete Mihályból állt, két férfi szakács a Sajó- és Melles völgyéről, akik összetalálkoztak Besztercén és elkészítettek egy eredeti, hagyományos magyar gulyást. A Hargita Megye Tanácsa és a Zug Néptánccsoport a nyolcadik, PityóKaLand csoport tagjaiként, sajátos recepttel jelentkeztek, alátámasztva helyi díszítéssel és „finom” magyar nótákkal fűszerezve, ezzel sikerült elnyerni a zsűri tetszését, és a verseny második helyezetét. A harmadik díjat a Kétegyházáról érkezett Árgyélán György kapta.

Mindezek mellett két RMDSZ külön díj lett összeállítva, magyaros ínyencségekkel, amellyel a nyíregyházai támogatók kedveskedtek. Különdíjak kapott Fehér Gábor, valamint Szente Mária, aki a tizenhárom éve megszervezett Besztercei Majális keretén belül bizonyított tevékenységéért lett jutalmazva. Berencsi Attila, a nyíregyházai Vay Ádám Baráti Kör elnöke, emlékcsomagot kapott, a több éven keresztül nyújtott önzetlen támogatásáért. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Önkormányzata partnerként járult hozzá a projekt sikeres kivitelezéséhez. Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Décsei Atilla a díjazások kapcsán átadott Seszták Oszkár elnöknek egy helyi jellegű ajándékcsomagot.

A helyszíni hangulatteremtéshez hozzájárultak a fúvószenekarok, Szászrégenből és Óradnáról. Ezek után elkezdődtek a sportvetélkedők. A szervezők kidolgoztak egy alapos játékszabályt, amelyeket a versenyzőknek be kellett tartani. Mindenki kedvére választhatott, melyik verseny az erőssége: táblajáték, twister, zsákbaugrás, táncverseny, kötélhúzás, toronyépítés. A legjobbakat a zsűri díjazta: a táncverseny első helyezetének Barta Zsolt és Gönczel Renáta örvendhet, a táblajátéknak Ferenczi Arnold a nyertese, a mutatós forgatókészülékes twisternél Filip Sándor tudta a legjobban helyezni végtagjait a kisorsolt színű körökre, ő maradt legtovább „talpon”. A kötélhúzás erősei Szente Mária, a sokak által ismert Manci tanító néni, és Keresztes Erzsébet. Az ügyességi próbáknál Rémán Tibornak sikerült felépíteni a nyolc anyacsavarból álló tornyot.  

A program továbbá a szórakoztató műsorral folytatódott. Az „Andrei Muresanu” Főgimnázium könnyűzene együttese, Zoltán Adrien Vivien és Kis Adorján lírai dalokból álló csokorral remekeltek, majd a Csíkszeredából érkező Zug Néptáncegyüttes produkciója következett, akik fellépésük által ismertették a népzene hagyományát, sokszínűségét. A besztercei 10-es óvoda aprói is, Székely Réka óvónő kíséretével, színpad köré csábították műsorukkal a jelenlévőket.

Habár a nap elején mutatkozó időjárás nem volt kedvező a szervezők számára, a besztercei magyarok ismét bebizonyították, hogy az eső nem jelent akadályt a jó kedv, harmónia útjában. Ilyen állapotban ért véget a vasárnapi műsorsorozat, a csíkszeredai Role, progresszív rock együttes koncertjével, akiknek sikerült megmozgatni a táncoslábú besztercei magyarokat, és nemcsak.

A rendezvény szervezői az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei Polgármesteri Hivatal, és a George Cosbuc Kultúrális Központ. Támogatók: Communitás Alapítvány, besztercei MADISZ, Pro Hereditatem Egyesület, Hargita Megye Tanácsa.

Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezet elnöke szerint „Beszterce-Naszód megyei magyarság mindig kitartott azon elv mellett, hogy csak közösen tudunk lépni előre és tenni a magyarság ügyében. Ezt hűségesen bizonyította most is, a XIII. Besztercei Majális kapcsán is, amikor munkánkat jelenlétükkel és jó kedvükkel viszonyozták. Ezt a bizalmat viszonyozni szeretnénk, azáltal, hogy egyre több magyar jellegű rendezvényt szervezzünk a számukra, hiszen minden szinten, kulturális, szociális, jogi téren, a besztercei magyarság szolgálatában köteleztük el magunkat. Az elmúlt két év tapasztalatából kiindulva, valamint abból a tényből, hogy a besztercei magyarság a közösen szervezett majálist nem kedveli, elmaradoznak a rendezvényről, nem érzik már többé a magukéinak, állítom, hogy a jövő majális ismét csak a miénk lesz.