2024. július 27. (szombat) -
Olga, Liliána
napja Beszterce
14°C
1€
= 4.9700 lej
      
= 5.8914 lej
      
100HUF
= 1.2701 lej
      
1$
= 4.5781 lej
      

Felejthetetlen napok a Bástya Egyesület által fenntartott kollégiumi gyerekek számára

A „Hagyományőrző tábor” -t megelőző napon a Bástya Egyesület által fenntartott vicei és décsei kollégiumokban felpezsdült az élet, amint nagy izgalommal készült 29 gyerek a 2024 május 3-5 között tartott vajdaszentiványi (Maros megye) Hanna Hagyományőrző Műhely programjára. Tudtak róla mindnyájan, hogy néptáncokat fognak tanulni, a lovakkal és a lovaglással ismerkednek, és sok időt fordítanak majd az íjjal való trükkök és technikák elsajátítására, ennek ellenére mégis nagy lázban voltak.

 A tábor abból a célból lett megrendezve, hogy:

– a gyerekeket a valódi értékek felismerésére indítsák;

– a hagyományokat megismertessék velük – a régi magyar hagyománynak számító íjásztechnikát, valamint a lovaglást;

– magyar néptáncot és gyermekjátékokat tanuljanak meg;

– erősítsék a magyar identitásukat;

– csapatformáló, kapcsolatmegerősítő aktivitásuk legyen a gyerekeknek;

– egymás és a természet megbecsülésére sarkalljuk őket.

 

Minden elképzelést és tervet – kicsikét és nagyokét egyaránt – túlszárnyalt azonban az ott eltöltött három nap, amikor a céljainkon túl: többeknek lovaktól való félelme barátsággá alakult irányukba, megszerették a néptáncot és népi játékokat annyira, hogy már egymással szabadon is azt játszottak a gyerekek, a tanult íjjal való trükköket, íjászati technikákat próbálgatták (nem csupán focizni akartak). A gyerekek nagyon szerették a reggelit, uzsonnát, ebédet és vacsorát, amit ugyancsak a Hanna Hagyományőrző Műhely biztosított a három nap alatt, s ezek is mind természetes, főleg házi termesztésű, készítésű hagyományos magyar ételek voltak.

Rendkívüli élmény volt mindenkinek a szekeres kirándulás is, az erdei, természetesen – fákból – kialakított hinta. Pénteken reggel 10 órától vasárnap délutánig mintha egy mondavilágban lettek volna a gyerekek, egy teljesen más, mégis valódibb világban, mint a modern mindennapokban.  Az ilyen tevékenységek nem szerepelnek az iskolai tantervben sem, és biztosak vagyunk benne, hogy ennek a tábornak különösen fejlesztő hatása lesz a gyerekekre. a valódi értékeket, a hagyományokat kezdik értékelni, magyar identitásuk megerősödött, feltöltődve, egészségesebben, lelkesebben tértek vissza a tavaszi vakáció után az iskolai foglalkozásokhoz.

 

Köszönet a vajdaszentiványi Hanna Hagyományőrző Műhelynek a rendkívül színes, építő programot, a szervezők Simi, Győző és Dániel lelkes odaadó munkáját, illetve a Communitas Alapítványnak az anyagi támogatását!