2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
13°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

ZSELYKI KIRMECZ – 2024

Ez az év is jól kezdődött a PRO ZSELYK Egyesület számára. A sikeres januári beszámoló gyűlésen megszületett „TEVÉKÉENYSÉGI TERV- 2024” elfogadása után, azonnal elkezdődtek a hagyományos „KIRMECZI MULATSÁG” megszervezésének apró, de fontos lépései. A feladatok pontos leosztása után mindenki végezte munkáját.

Így a februári hónap első szombatjára beütemezett esemény, a „megszokott” rend szerint kezdődött.

Csütörtökön megérkeztek a magyarországi testvértelepülés, Lajoskomárom nagyközség, küldöttjei, akiknek a polgármesteri hivatal szervezett egy kistérségi rövid kirándulást a pénteki napra. Este már a zselyki közös vacsora, hangulatos beszélgetései közepette mondtuk el a két település legfrissebb történéseit, barátok hogylétéről kaptunk új híreket.

Az szombati ünnepi nap, 11 órakor kezdődött istentisztelettel. Ezt követően a kultúrotthonban „szeretetvendégségre” került sor. Itt hangzottak el az üdvözlő beszédek is, a megyei RMDSZ részéről Máthé Attila, Beszterce municípium tanácsának képviselője, valamint az SZKT megyei küldöttje, kiemelte néhány szóban a hagyományok ápolásának fontosságát magyar közösségeinkben, a megyei szervezet időszerű célkitűzéseit, valamint magyarságunk megmaradásának lehetőségeit az aktuális politikai rendszerben.

Szeretettel adták át üdvözletüket a lajoskomáromi barátaink is, akik további támogatásukról biztosították közösségünket.                                                                           A helyi tanács részéről ott volt Vajda György polgármester helyettes, aki szervező és aktív munkájával kiemelten hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Köszönetet mondott az egyesület nevében Borsos Károly László alelnök.

Mivel egészségügyi okok miatt nem jelenhettek meg a „ZSELYKI ÉRME” -re jelölt személyek, ezért egy rövid vetítéses bemutatóval ismertettük a jelöltek előterjesztésének megindoklását:

Győri család Kecskemétről, akik fontos anyagi támogatásokat hoztak az egyesület számára, az egyesület honlapjának a megálmodói és megvalósítói voltak, valamint az évenkénti családos résztvételükkel mutattak példát a helyieknek hogyan ápoljuk és adjuk tovább hagyományainkat és értékeinket.

A Hunyadiakról következett bemutató, akik a falu történelmében fontos szerepet töltöttek be, nemcsak mint család, de mint faluvezető, tanító, lelkész, megyei alispán és Zselykről elkerült pedagógusok, akik a mai napig tesznek a kis közösségért minden úton-módon. Ezúttal Hunyadi Imre, nyugalmazott pedagógusnak a „FALUREND” munkáját részesítettük elismerésben.

A közös ebéd után, 16 órai kezdettel a délutáni programokra került sor:

– „ZSELYKI BORMUSTRA” a kultúrotthon pincéjében, Borsos Mihály László és Szabados János vezetésével

– a kultúrteremben „VETÉLKEDŐK” cím alatt gyerekeknek rajzverseny, Kerekes Bianka szervezésében, fiataloknak és felnőtteknek „helyi ismeret” vetélkedőre került sor, Bíró Emese és Borsos Károly László vezetésével. A felnőttek és fiatalok vegyes csapatai nagyszerű élményt nyújtott a résztvevőknek.

Az eredmények tekintetében igen jókedvű és hasznos foglalkozások voltak. Újabb és újabb zselyki hagyományokra, határnevekre és munkaeszközök használatára derült fény, így a jövőre nézve gazdagabb szervezési lehetőségeknek nézünk elébe.

Sajnos a „Forgatós Kamara Néptáncegyüttes” sem tudott részt venni, így a hagyományos népdal és néptánc oktatás elmaradt.

 19 órára megérkeztek a szamosújvári zenészek, akik az „ÁLL A BÁL” műsorpontért voltak felelősök. Nagyszerű táncmulattság kerekedett, sok kedves barát, ismerős és „Zselykre kiváncsi” mulatni vágyó táncospár megjelenésével.

Ezúttal is sikeresen élt a hagyomány!

KÖSZÖNET MINDEN KÖZREMŰKÖDŐ TAGNAK!

VIVÁT KIRMECZ!