2024. május 01. (szerda) -
Fülöp, Jakab
napja Beszterce
19°C
1€
= 4.9759 lej
      
= 5.8194 lej
      
100HUF
= 1.2736 lej
      
1$
= 4.6361 lej
      

A szabadsága minden generáció feladata és felelőssége

Március 15 minden magyar embert arra emlékeztet, hogy 176 éve bátor személyek nemtől és kortól függetlenül, küzdöttek a hazájukért és a szabadságért.

Ezért az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére ünnepi műsort szerveztek március 15-én, pénteken 18:00 órai kezdettel a Besztercei Dacia Kultúrközpont dísztermében, ahol együtt megemlékeztek azokról, akik hősiesen estek el a szabad magyar nemzetért. Azok az értékek, amelyekért akkor küzdöttek, ma is érvényesek és fontosak maradnak minden egyén számára.

A rendezvényt a már közismert Vörösmarty Mihály- Szózat című versével nyitották, Pop Hortenzia, az Andrei Mureșanu Főgimnázium 11. B osztályos tanuló és Décsei Norbert, az Andrei Mureșanu Főgimnázium 10. B osztályos tanuló előadásában.

E fontos rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a besztercei egyházak képviselői is, Főtisztelendő Geréd Péter, római katolikus főesperes-plébános úr, Nt. András Péter református lelkipásztor úr, Nt. Tóth Zoltán-Csaba evangélikus alesperes, lelkipásztor úr és Nt. Szabó Mihály baptista lelkipásztor úr, akik imát és áldást mondtak azokért, akik a nemzetért harcoltak.

A politikai üzenetek rendjén Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a megye alprefektusa és az est házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket, tisztelegve azok előtt, akik bátorságukkal és elszántságukkal hozzájárultak e nemzet függetlenségéhez és jogaiért, tolmácsolva Kelemen Hunor, RMDSZ elnök és Marcel Ciolacu miniszterelnök üzenetét.

Az ünnepi műsort megtisztelte jelenlétével Benedek Zakariás, parlamenti képviselő úr, aki kijelentette: „Március 15 olyan ünnep, amelyen minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud. Ez az ünnep évről évre a cselekvésvágy, a nemzeti összefogást magába hordozza.”

Az est folyamán Szilágyi Dóra, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke és Európai Parlamenti képviselő jelölt is átvette a szót, az alábbiakat jelentve ki: “Megtanultuk, hogy a szabadságot ki kell vívni, jogainkért meg kell küzdeni és egyik sem végleges ha nem vigyázunk rá és nem teszünk érte. Ez minden generáció feladata és felelőssége!”

Dinya Judit, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja tolmácsolásában, Orbán Viktor üzenetét hallhatta a közönség. Majd Máthé Attila, az RMDSZ Beszterce szervezetének elnöke és a város tanácsosa lépett a színpadra, alkalomhoz illő beszédet tartva.

Az eseményen jelen volt Sorin Hangan Beszterce megyei jogú város alpolgármestere, és Camelia Tabără, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke is.

 A beszédeket várva várt kulturális program követte, ahol az Andrei Mureșanu Főgimnázium 5-7-es osztályú diákjai, Sztankovszky Enikő tanárnő felkészítésével, az „In memoriam Petőfi Sándor” című előadást adták elő. A tanulók a költő sorait idézve, bemutatták Petőfi Sándor életét, gitár dallammal és tánccal ízesítve a nagyszerű jelenetet. Munkájukat véget nem érő tapssal köszönte meg a közönség.

            “Mondottam, ember küzdj és bízva bízzál!” – Madách Imre soraival konferálta színpadra Emrich Lidia és Zoltán Dónát műsorvezető, a Bekecs Táncszínház „Kit szerettél, Madách?” című háromszereplős kamaradráma előadó művészeit. Majthényi Anna szerepében – Kilyén Ilka, Fráter Erzsébet szerepében – Ritziu Ilka-Krisztina, valamint Madách Imre szerepében– Györfi Csaba rendező és koreográfust tekinthették meg, Boros Csaba a zeneszerző, Cristina Breteanu a díszlet és jelmez alkotómunkája segítségével.

Madách Imre életében és műveiben meghatározó szerepet játszódt Majtényi Anna és Fráter Erzsébet.  A két nő, meny és anyós harca a férj, valamint fia szeretetéért, mély nyomot hagyott az író lelkébe, ezt tükrözve legfőképp „Az ember tragédiája” című művében. A három tehetséges színésznek sikerült a közönség elé tenni a magyar író lelki vívódását és családi kör zavaros életét. A nagyszerű színházi produkciót és élményt vastapssal köszönt minden néző.

Mindenki erőt merített a 176-os évfordulót ünneplő történelmi eseményből, hisz mindenki feladatai közé tartozik, az értékekek és eszmék tovább ápolása, amelyekért áldoztok lettek hozva.

 Zárásként mindenki száján a „Nemzeti ima” hangzott el.

Az esemény szervezői a RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület. A rendezvény nem jöhetett volna létre az RMDSZ Ügyvezető Elnökség és Communitas Alapítvány támogatása nélkül. Köszönet jár a  Besztercei Magyar Diáktanács márciusi ifjainak, hogy újra együttműködtek.