2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
11°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

Az év legszentebb ünnepére készülve

Megyénkben már évek óta működik a délutáni foglalkozás program, amelynek célcsoportja, azok az előkészítő-negyedik osztályos diákok, akik a magyar nyelven történő oktatást választották. Ez nagy segítséget nyújtva a gyerekek és a szülők számára egyaránt. A program keretén belül, a Karácsonyt megelőző héten, együtt hangolódtak kicsik és nagyok is minden településen, ahol működik délutáni foglalkozás.

 

            A téli ünnepekre várva a Sugaracska Bábcsoport Betlehemi csillag című előadását mutatta be a programban részesülő gyerekeknek. A besztercei helyi magyar bábcsoport 2020-ban indult minőségi, tanulságos bábdarabokat adva elő.

 

December 18-20 között zajlott a bábos karaván, és az első település, ahova idén ellátogattak a program működtetői és a bábcsoport, Szentmáté volt. A bábcsoport mellé Gergely Arnold, az Andrei Muresanu Főgimnázium énektanára és diákjai is csatlakoztak, együtt énekelve és igazi ünnepi hangulatot varázsolva. Betlehemi csillag története elevenedett fel a színpadon Cegőtelkén, Magyardécsében, Bethlenben, valamint Besztercén is. Az előadást egy izgalmas Bingo játék követte, amely tovább színesítette a délutánokat. Mivel december az adakozás időszaka, a gyermekek örömmel fogadták a kis édes ajándékokat is. Az események során sikerült felidézni a karácsonyi hangulatot valódi jelentését a diákok körében.

 

Az RMDSZ és az Iskola Alapítvány közbenjárásával, valamint a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával a program a 2019/2020-as tanévben vehette kezdetét Beszterce-Naszód megye két városában, Besztercén és Bethlenben, amelyet az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és a besztercei MADISZ irányít. Ma már megyénk több településén is működik, mint Szentmáté, Cegőtelke, valamint Magyardécse.

 

Ebben az örömökkel teli pillanatban köszönet jár a Communitas Alapítványnak, akik támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez az esemény valóra válhasson. Köszönet jár mindazoknak is, akik részt vettek, segítettek örömöt szerezni a gyerekeknek.