2024. április 27. (szombat) -
Zita
napja Beszterce
17°C
1€
= 4.9765 lej
      
= 5.8018 lej
      
100HUF
= 1.2662 lej
      
1$
= 4.6373 lej
      

XVII. Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsonyi ünnepség

„Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.”

Kosztolányi Dezső soraival fogadták idén, december 16-án a bemondók, Emrich Lídia és Zoltán Dónát a már hagyómányossá vált XVII. Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsonyi ünnepség vendégeit. A program keretén belül karácsonyi kirakodó vásárt is szerveztek, ahol téli ünnepekhez illő dísztárgyakkal, ízletes mézes pogácsákkal, kürtös kaláccsal és más meglepetésekkel várták az érdeklődőket. 

 

A karácsony a szeretet és az összetartozás ünnepe! Ebben az időszakban nemcsak a karácsonyfa fényei világítanak fel, hanem a szívünk is megtelik az emberiesség és a kölcsönös tisztelet melegével.” – hangzott el az esemény házigazdája, Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a megye alprefektusának köszöntő beszédében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ioan Turc, Beszterce város polgármestere, Camelia Tabără, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács alelnöke, valamint Ioan Zăgrean, Beszterce-Naszód megye alprefektusa is.

Az ünnepváró beszédek után kezdetét vette a várva várt műsor, amelyre közel 500 gyerek készült fellépni szebbnél-szebb karácsonyi versekkel, kántákkal, tánccal vagy akár pantomim előadással is. A színpadon, idén is a karácsonyfa mellett, két angyalka várta szorgos gyerekeket, akiknek kis csomaggal kedveskedtek.

Az ünnepséget a besztercei 13-as számú óvoda, Csicsergők csoportjának Öromhír című ének-verses előadása nyitotta meg, Szikszai Szilvia-Tünde és Pap Noémi óvónők vezetésével, őket követve a besztercei 6-os számú napköziotthon, Szívecske csoport manói, Izgő-mozgó vidám manók című zenés-táncos produkcióval. A mosolyt csaló csapat felkészítői Lakatos Ildikó és Pásztor Tünde óvónők. Karácsonyi varázst teremtettek színpadra a bethleni Hófehérke napköziotthon kántásai is, Liber Judit, Szántó Katalin és Liber Brigitta óvónők vezetése alatt. Az ünnepély következő fellépője a besztercei 6-os számú óvoda, Napsugár csoportja volt Karácsonyi álomba merítve a közönséget. Felkészítőik Gorboi Enikő és Iakab Ibolya óvónők.

Szinpadra lépett a szentmátéi Általános Iskola előkészítő, első, második, harmadik, negyedik és ötödik osztályos diákokból álló csoportja is, akik a Karácsonynak éjszakáján című előadással örvendeztették a jelenlévőket, Joó Enikő, Darlaczi Enikő és Lakatos Imre vezetése alatt.

Idén sem hiányozhatott a már ismert Melinda Dance School besztercei tánciskola csapata sem, Antal Annamária és Czinege Karla felkészítőik segítségével. Karácsonyi hangulat című táncelőadással magával ragadva a nézőket.  

Ünnepi műsor fényét tovább emelte a szentmátéi hírnökök, óvodás csoportja Karácsonyi üzenet című előadásukkal. Vezetőik Miclea Imola és Darlați Enikő óvónők voltak. Őket követték a tekei kisiskolások, Angyali vígasság című műsorral, Székely Erzsébet irányítása alatt. A besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium előkészítő, első, második, harmadik és negyedik osztályos diákjai is együtt ünnepelte a Karácsony közeledtét, előadva A négy gyertye történetét. A népes csoportot Bocskai Tünde, Carabian- Dénes Ágnes, Morosan Enikő Melinda, Györfi Apollónia és Bálint Éva tanítónők kísérték.

Továbbá a cegőtelki csoport Bethlehem csillagai című előadását tekinthették meg Dohotár Ildikó, Bálint Delinke és Gergely Beatrix felkészítésének köszönhetően. Az Örvendj Ég, Örvendj Föld karácsonyi ünnepség színpadán először voltak jelen a Szentmátéi Általános Iskola öt, hat és hetedik osztályos diákjai, akik az Ő a kezdet című pantomim előadással nyűgözték le a közönséget, Pál Lenke és Király Ildikó tanárnők segítsége által.

A következő csoport Vicéből érkezett karácsonyt köszönteni, A négy gyertya története című ének-verses összeállítással. Felkészítőik Silai Rubinka, Zahariuc Enikő és Kolcsár Enikő. Bethleni Grigore Silasi Általános Iskola előkészítő, első, második, harmadik és negyedik diákjait is színpadra hívták. Ők az Adventi hírnökök című műsorral kedveskedtek.  A csoport felkészítői Mátyás Ildikó, Kolozsvári Éva és Oláh János tanítók voltak. A felőri kisiskolásokkal érkezett Rémán Mária tanítónő. Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok című előadásuk elnyerte a jelenlévők szívét, majd őket követve a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium magyar gimnazista csoportja, Karácsonyi énekek című kántás összeállítású fellépése. A gyönyörű hangokat, Gergely Arnold zenetanár kísérte gitár akkordjaival.

A hagyományoknak híven a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai, főtisztelendő Msgr. Geréd Péter, besztercei római-katolikus főesperes-plébános, nagytiszteletű András Péter, református lelkipásztor, nagytiszteletű Tóth Zoltán-Csaba, besztercei és zselyki evangélikus alesperes, áldásukat adták minden kedves jelenlévőre, de még mielőtt mindenki hajlékába tért volna, közös énekléstől csendült a besztercei Kultúrpalota terme, a mindenki által ismert „Csendes éj, szentséges éj” karácsonyi kántától.

 

Az esemény szervezői: az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Pro Hereditatem Egyesület, a besztercei MADISZ és az RMDSZ Nőszervezete, akik ezúton is köszönetüket fejezik ki a támogatóknak és azoknak a lelkipásztoroknak, pedagógusoknak és gyerekeknek, akik a megye minden pontjáról eljöttek, hogy együtt ünnepeljük a karácsonyt. 

A rendezvény támogatói, akik hozzájárulása nélkül nem került volna megvalósításra e hagyományőrző ünnepség: Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, RMDSZ Ügyvezető Elnökség, Beszterce-Naszód megyei Kulturális Központ, Beszterce város Polgármesteri Hivatala, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Goldplast Beszterce voltak.

 

Mindenkinek békés, áldott ünnepeket kívánunk!