2024. február 21. (szerda) -
Eleonóra
napja Beszterce
7°C
1€
= 4.9771 lej
      
= 5.8086 lej
      
100HUF
= 1.2799 lej
      
1$
= 4.6069 lej
      

Advent, karácsonyi előkészület ideje

Az adventi időszak a karácsony előtti négy hetét jelenti. Ez ünnep jelképe az adventi koszorú, amelyet fenyőgallyakból fonnak, és a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák az adventi időszak négy hetét jelképezik, ugyanakkor a világosságot, a hitet, a reményt, és a szeretetet.
A keresztény hívők elcsendesedve készülnek Jézus Krisztus születésének ünnepére. Az adventi időszak tehát várakozás, készülődés, és az öröm ideje az emberek számára.

A besztercei Magyar Házban sincs másként, hiszen idén is, november 29-én, kicsik és nagyok egyaránt összegyűltek szebbnél szebb koszorúkat készíteni, valamint a gyerekek egy gyönyörű bábszínház előadáson vehettek részt, a Sugaracska Bábcsoport bemutatásában. Ez az egyedüli bábcsoport Beszterce-Naszód megyében, amely magyar nyelvű, minőségi bábdarabokat, Biblián alapuló valódi és tanulságos történeteket mutat be, magával ragadva a gyerekeket. Karácsonyra készülve, a Betlehemi csillag történetét adták elő.

Miközben a gyermekek karácsonyi bábelőadáson vehettek részt, a szülők a koszorúk elkészítésén dolgoztak, szebbnél szebb díszekkel pompázva.

Nem csupán Besztercén, hanem a megye három magyarlakta települése is évente bekapcsolódik: Tacs, Árpástó és Teke, valamint idéntől Kékes és Magyarborzás is.

Ez alkalmat megragadva, összegyűl a kicsiny magyar közösség, megragad a karácsonyi ünnep varázsa, miközben ünnepi történeteket mesélnek, hiszen a történetek összekötnek. Az esemény célja megszólítani a magyar családokat, teret és programot biztosítani számukra, ahol közös tevékenységek vannak a gyerekek, szülők és nagyszülők számára.

A már hagyományossá vált izgalmas tevékenység után, mindenki otthonába térhet saját készítésű dekorációval, különleges helyre elhelyezve, a meghitt Ünnepekre várva. Az adventi várakozás talán a tél egyik legszebb időszaka. Az adventi kreatív műhely lehetőséget ad évente arra, hogy mint egy nagy család, együtt lehet a magyar közösség és készülhet a Szeretet Ünnepére, Jézus Krisztus születésére. Ez egy szép hagyomány, amely összeköti a családot és a barátokat az ünnepi időszakban.

E hagyomány megőrző esemény nem jöhetett volna létre az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei Nőszervezete, a Besztercei MADISZ és a Pro Hereditatem Egyesület szervezése nélkül, valamint az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatása nélkül.