2024. május 04. (szombat) -
Mónika, Flórián
napja Beszterce
10°C
1€
= 4.9764 lej
      
= 5.8180 lej
      
100HUF
= 1.2774 lej
      
1$
= 4.6500 lej
      

Gyermeknap -Tájfutás Zselyken, – tábortűz

Hagyományos „ZSELYKI CSALÁDOS NAP” 2023-ban megyei „MAGYAR NAPOK” programindító rendezvényévé lépett elő, a magyar közösség nem kis örömére. Ezáltal a valamikori „Gyermeksziget” június 1 alkalmából szervezett „gyermekcsalogató” program megváltoztatta nevét „CSALÁDOS NAP”-ra, célja pedig azóta sem változott : közös gyermeknapi ünnepre hívogatni a magyar családokat. A programot a Zselyki Lutheránus Egyházközség és a PRO ZSELYK Egyesület közösen szervezi kerek egészre.

A rendezvény nyitómozzanata az ünnepi istentisztelet volt, a tele templom (183 személy) jelezte, hogy ebben az évben is nagy az érdeklődés e nap programja iránt. Az ünnepi istentisztelet (itt kapott helyet „A városi nyúl tévedésben” című bábelőadás ),  és azt követő szeretet vendégség nemcsak a résztvevők találkozásának adott lehetőséget, de az új családok megismerését, a programba való bekapcslódását is biztosította. Ugyanakkor ez volt az a pillanat amikor a Megyei RMDSZ képviselői szólhattak a közösséghez, üdvözölték az egybegyülteket, majd kiemelték a szervezet segítségével elért helyi, községi és megyei,- gazdasági, szociális és kulturális eredményeket.

A közös ebéd előtt a Beszterce-Naszód  Megyei UPU-SMURD szakorvosa, dr. Magyar Júlia tartott felvilágosító oktatást az első segély helyes alkalmazásáról, gyakorlattal egybekötve.

A közös ebédet „csapatösszerázó” tevékenységek követték, mint kirakós játékok, varrás, ragasztás, festés, nemezelés, barkácsolás fiúknak. Ezalatt a zselyki és nem zselyki gyerekek is (57 gyereket számoltunk össze), és a  szülők is jól összeismerkedtek, úgy hogy következhetett a szinte hagyományossá vált „KINCSKERESŐ” tájfutás, amikor is a gyerekekből és szülőkből álló csapatok, a falut teljesen felölelő útvonalon meg kellett találják a „kincset” rejtő helyeket, az itt  lévő feladatot elvégezni, majd tovább haladni. A gyorsaság, a helyes megfejtés volt a cél. A kérdések, feladatok a falu határneveit, régi szokásait, munkaeszközeit, mondáit nevezték meg. Külön szeretném kiemelni, hogy e „keresésben” a nagyszülők és szülők mint a gyerekek „csapattársai”  sok és hasznos információt osztottak meg egymással. Az első alkalommal ideérkezett gyerekek, szülők igen nagy örömmel élték meg a nap eseményeit. 

A rendezvény záró mozzanata a tábortűz volt, ahol közös énekléssel pecsételődtek meg az új barátságok.